15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Velykų stalui – jautienos vyniotinis ir purus, drėgnas citrininis keksas

Jau visai čia pat gražiausia pavasario šventė – Velykos. TV laidos „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas ta proga paruošė po patiekalą, populiarų Italijoje. Pirmasis gamins tradicinį Velykų vyniotinį iš mėsos, o konditeris Ali pasiūlys citrininį keksą. Ir vienas, ir kitas kepinys yra populiarūs itališko Velykų stalo skanėstai.
Patiekalų Velykų stalui duetas
Patiekalų Velykų stalui duetas / TV3 nuotr.

Velykinis mėsos vyniotinis

Ingredientai:

  • Apie 600 g jautienos nugarinės gabalo;
  • 100 g maltos jautienos;
  • 50 g rūkyto lydyto sūrio;
  • 30 g virto kumpio;
  • 30 g maltų džiūvėsėlių;
  • 3 virti kiaušiniai;
  • 400 g itališko stiliaus pomidorų padažo;
  • 150 ml vandens;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų.

Gaminimas:

1. Susmulkinti svogūną, kubeliais supjaustyti sūrį bei virtą kumpį ir sumaišyti su malta jautiena. Įberti druskos ir pipirų.

2. Jautienos nugarinės gabalas turėtų būti kuo lygesnis. Jį reikia įpjauti pusiau, bet ne iki galo, kad gautųsi nemažas plonas lakštas. Ant jo paskirstyti įdarą kraštus paliekant tuščius. Per vidurį dėti nuluptus nepjaustytus virtus kiaušinius ir susukti vyniotinį taip, kad jautienos nugarinės tušti kraštai užeitų vienas ant kito. Apvynioti visą gabalą kepimui skirta virvele, kad kepant neiširtų.

3. Pradžioje vyniotinį apkepti iš visų pusių gerai įkaitintoje keptuvėje, kad apskrustų, o tuomet dėti į troškintuvą, užpilti alyvuogių aliejaus, pomidorų padažo ir vandens. Troškinti 30-40 min.

4. Iškepus nuo vyniotinio nuimti virvelę ir supjaustyti griežinėliais.

TV3 nuotr. /Jautienos vyniotinis
TV3 nuotr. /Jautienos vyniotinis

Citrininis keksas

Ingredientai:

tešlai:

  • 2 kiaušiniai;
  • 7 kiaušinių tryniai;
  • 2 citrinų žievelės;
  • 300 g cukraus;
  • 220 g grietinės;
  • 340 g miltų;
  • 1 valg. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 135 g lydyto sviesto.

glazūrai:

  • 150 g cukraus pudros;
  • 15 g medaus;
  • 40 g citrinos sulčių.

Gaminimas:

1. Kiaušinius, kiaušinių trynius, cukrų ir tarkuotą citrinų žievelę plakti iki standžių putų.

2. Sudėti grietinę ir išrmaišyti. Plakti nebereikia, kad nesumaigytume purių putų.

3. Suberti sausus produktus ir vėl atsargiai išmaišyti iki vientisos masės. Pabaigoje maišant po truputį supilti lydytą sviestą.

4. Kepimo formą ištepti sviestu, pabarstyti miltais ir supilti tešlą. Kepti iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 60 min. Iškepusį keksą atvėsinti.

5. Kad keksas būtų šventiškesnis, jį galima glazūruoti. Glazūrai tereikia sumaišyti citrinos sultis su cukraus pudra ir medumi. Ją užpilti ant kekso ir užberti citrinos žievelės.

TV3 nuotr. /Citrininis keksas
TV3 nuotr. /Citrininis keksas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais