Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Verdame šaltanosius: 5 patarimai, kad tikrai pavyktų, ir klasikinis receptas

Tie, kas mėgsta virtinukus ir netingi patys jų kantriai lipdyti, liepą būtinai nors kartą skanauja šaltanosių. Šie virtinukai su mėlynių įdaru pavergia ir vaikus, ir nostalgijos apimtus suaugusiuosius. Ypatingų žinių gaminant juos nereikia, tačiau vieno kito patarimo verta paisyti. Jais, o taip pat receptu ir dalinamės. Skanių šaltanosių!
Virtinukai su mėlynėmis
Virtinukai su mėlynėmis / Vida Press nuotr.

Patarimai virsiantiems šaltanosius:

  • Virtinukų tešla gali būti ruošiama tik iš vandens, miltų ir druskos, tačiau nemažai žmonių į tešlą papildomai dar muša kiaušinį ir pila šaukštą aliejaus ar lydyto sviesto. Tešla su kiaušiniu ir riebalais bus kiek tvirtesnė, standesnė, virtinukams, kurių įdaras paleidžia šiek tiek sulčių, ji labiau tinka.
  • Kokią tešlą beruoštumėte, labai gerai ją išminkykite, kol taps glotni, o tada suvyniokite į maistinę plėvelę ir leiskite bent pusvalandį pailsėti, tešla subręs, bus lengviau dirbti, nes ji neplyšinės. Subrendusią tešlą prieš kočiojant darsyk gerai išminkykite.
  • Jei įdarui naudojate ne šviežias, bet šaldytas mėlynes, jų neatšildykite, kitaip turėsite ištižusias uogas, tokiomis vargiai pavyks virtinukus įdaryti.
  • Šaltanosius lengviau formuoti kiek didesnius, rankomis, o ne naudojantis įvairiomis formomis, skirtomis koldūnams. Labai svarbu itin kruopščiai užspausti ar užraityti kraštelį, nes net vienas praplyšęs šaltanosis nudažys vandenį ir kaimynus mėlyna spalva.
  • Virtinukus atsargiai suleiskite į plačiame puode verdantį vandenį, labai atsargiai pamaišykite tik kiek pakeldami nuo dugno, kad nepriliptų, palaukite, kol vanduo užvirs, o virtinukai pakils į paviršių. Vos pora minučių ir jie bus išvirę. Iš puodo atsargiai kelkite kiaurasamčiu, o ne pilkite į koštuvą!
Vida Press nuotr./Virtinukai su mėlynėmis
Vida Press nuotr./Virtinukai su mėlynėmis

Klasikiniai šaltanosiai

Ingredientai:

tešlai:

  • 500 g kvietinių miltų;
  • didelis žiupsnis druskos;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus arba lydyto sviesto;
  • drungno vandens.

įdarui:

  • 2 stiklinės mėlynių;
  • 2–3 šaukštai rudojo cukraus;
  • 0,5 šaukštelio cinamono.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai paruoškite tešlą. Miltus suberkite į platų dubenį, padarykite viduryje duobutę, į ją berkite druską (galite ją ištirpinti ir vandenyje, geriau pasiskirstys), muškite kiaušinį, pilkite aliejų ir šiek tiek vandens, maišykite visus ingredientus šaukštu ar pirštais. Pilkite tiek vandens, kiek reikia, kad neliktų sausų miltų, o tada išminkykite vidutinio minkštumo tešlą – ji turi būti standi, tačiau ne per kieta. Išminkę suvoliokite tešlos rutulį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite bent pusvalandžiui.

2. Nuplautas ir kiek įmanoma nusausintas mėlynes berkite į dubenėlį ir sumaišykite su cukrumi bei cinamonu.

3. Subrendusią tešlą darsyk perminkykite ir formuokite virtinukus dėdami po šaukštelį įdaro. Tešlą galite iškočioti į ploną lakštą ir išspausdyti apskritimus, o galite supjaustyti gabaliukais ir iš kiekvieno jų kočioti apskritimą – kaip jums patogiau. Tą tešlos dalį, su kuria tuo metu nedirbate, pridenkite drėgnu virtuviniu rankšluosčiu, kad neapdžiūtų.

4. Dėkite virtinukus į plačiame puode užvirtą pasūdytą vandenį, atsargiai pamaišykite, kad neprikibtų prie dugno, palaukite, kol iškils į paviršių, ir pavirkite dar 2–3 min.

5. Kiaurasamčiu išgriebkite į platų dubenį. Tiekite iškart su mėgstamais priedais – trupučiu sviesto, grietine ar natūraliu jogurtu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas