Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verta išbandyti: 2 įdomūs jūrinio ešerio receptai iš Azijos

Išskirtinės, ryškios rožinės spalvos žuvys – jūriniai ešeriai – dėl ypatingo savo skonio vertinamos visame pasaulyje. Azijoje jie laikomi tikru delikatesu ir yra naudojamas žuvienei virti, ruošiamas garuose, troškinamas. Jei iki šiol ragavote tik rūkytos šios žuvies, pats metas praplėsti horizontus.
Jūrinis ešerys japonišku stiliumi
Jūrinis ešerys japonišku stiliumi / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, tvirta, tačiau minkšta jūrinio ešerio tekstūra tinkama patiems įvairiausiems ruošimo būdams.

Jį galite kepti kepsninėje, ant grotelių, keptuvėje, orkaitėje. Jūrinis ešerys – Rytų šalyse yra mėgstamas ir žuvienių ingredientas, jis puikiai tinka troškiniams arba ruošimui garuose. Lietuvoje jūriniai ešeriai – populiarūs rūkyti. O, pavyzdžiui, japonai šią žuvį mėgsta valgyti ir termiškai neapdorotą – iš jos gamina sušius ar sašimius. Jūrinis ešerys gali tapti ir „žalios“ žuvies patiekalo sevičės dalimi.

Tinka su įvairiausiais garnyrais

Dažniausiai šios žuvys yra kepamos suvyniotos į foliją iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Kaip pasakoja maisto ekspertė, prieš ruošiant jūrinius ešerius reikėtų pašalinti jų odą, nukirpti pelekus, o likusią dalį kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu. Jūrinius ešerius, ypač Japonijoje, yra populiaru kepti ne supjausčius į gabalėlius, o visus. Dažniausiai šios žuvys yra kepamos suvyniotos į foliją iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Taip ruošiamos žuvies laikas svyruoja nuo 30–40 minučių, priklausomai nuo žuvies dydžio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūrų ešerys portugališkai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jūrų ešerys portugališkai

Prieš kepant šios žuvys dažnai yra pamarinuojamos citrinos sultyse. Kadangi jūrinių ešerių skonis yra gana universalus, prie šios žuvies tinka patys įvairiausi garnyrai: nuo ryžių ar kitų mėgstamų kruopų, bulvių iki troškintų ar šviežių daržovių.

V.Juodkazienė siūlo šios žuvies patiekalų pasigaminti namuose ir dalijasi pora Azijos šalių įkvėptų receptų.

Jūrinis ešerys, marinuotas aitriųjų paprikų padaže

Ingredientai:

  • jūrinio ešerio filė;
  • 2 žaliosios citrinos (laimai);
  • 4 pomidorai;
  • 1 baltasis svogūnas;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejus;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis šviežiai maltų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. mėgstamo aštraus čili padažo;
  • 50 ml pomidorų sulčių;
  • 0,5 apelsino sultys;
  • didelė sauja kalendros.

Gaminimas:

1. Nuplaukite ir nusausinkite žuvies filė. Įdėkite žuvį į dubenį ir apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis. Uždenkite folija ir padėkite į šaldytuvą maždaug 15 minučių.

2. Pomidorus nupilkite karštu vandeniu, tuomet juos perplaukite šaltu, nulupkite odeles ir supjaustykite stambiais gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

3. Išimkite žuvį iš marinato ir supjaustykite mažais kubeliais.

4. Žuvį sudėkite į dubenį, suberkite pomidorus bei svogūną. Pagardinkite druska, pipirais ir čili padažu. Gerai išmaišykite, įpilkite pomidorų ir apelsinų sulčių ir šaldykite dar apie 2–3 valandas.

5. Lėkštėse išdėliokite kalendros lapelius, ant viršaus dėkite žuvį ir viską dar kartelį apšlakstykite marinatu. Taip paruoštą žuvį galite valgyti vieną arba naudoti įvairiausių ryžių dubenėlių gamyboje.

Vida Press nuotr./Jūrinis ešerys padaže
Vida Press nuotr./Jūrinis ešerys padaže

Jūrinis ešerys miso padaže

Ingredientai:

  • jūrinio ešerio filė;
  • 2 valg. šaukšt. miso padažo;
  • šlakelis mirino padažo (rasite didžiųjų parduotuvių egzotiškų produktų lentynose);
  • 2 arbat. šaukšt. cukraus;
  • 150 ml vandens;
  • 10 g šviežio imbiero;
  • saujos svogūnų laiškų, susmulkintų.

Gaminimas:

1. Nulupkite imbiero žievelę, smulkiai supjaustykite. Į didelį puodą suberkite imbierą, supilkite miso, mirino padažus, cukrų ir vandenį. Viską gerai išmaišykite ir užvirkite.

2. Padažui užvirus, sumažinkite ugnį ir dar šiek tiek pavirkite.

3. Tuomet nedideliais gabaliukais supjaustykite žuvį ir sudėkite ją į padažą. Viską apie 15 min. patroškinkite.

4. Žuviai iškepus ją gražiai išdėliokite į lėkštes. Ant viršaus supilkite likusį padažą, apibarstykite svogūnų laiškais ir patiekite su ryžiais bei mėgstamų daržovių salotomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų