Verta išbandyti: neminkyta, per naktį kildinta itališka duona „focaccia“

Duonos ir kitų miltinių gaminių kepimo namuose bumas pastarosiomis savaitėmis pasiekė piką. Jei jau kepėte duoną, bandeles, keksiukus, gal pats metas išbandyti dar vieną receptą, nereikalaujantį daug darbo, tik šiek tiek planavimo. Tai itališka „focaccia“, kurią užmaišysite iš vakaro, kildinsite šaldytuve, o kitą dieną beliks iškepti ir mėgautis. Ją pagardinsiančius priedus galite rinktis pagal savo skonį!
„Focaccia“ su pomidoriukais ir alyvuogėmis
„Focaccia“ su pomidoriukais ir alyvuogėmis / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • 510 g kvietinių miltų;
  • 2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. sausų mielių;
  • 455 ml šilto vandens;
  • 30 g sviesto;
  • 4 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;

viršui (pasirinktinai):

  • stambios druskos ar druskos dribsnių (pvz., Maldono);
  • šviežių rozmarinų;
  • raudonųjų svogūnų pusžiedžių;
  • pomidoriukų;
  • alyvuogių;
  • česnakų riekelių.
Vida Press nuotr./Itališka duona „focaccia“
Vida Press nuotr./Itališka duona „focaccia“

Gaminimas:

1. Iš vakaro užmaišykite tešlą. Berkite į didelį dubenį miltus, tešlai skirtą druską, mieles, pilkite vandenį ir mentele ar mediniu šaukštu išmaišykite, kol gausite drėgną tešlos rutulį be jokių sausų miltų. Lengvai patepkite šį rutulį aliejumi, apdenkite dubenį su tešla maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą bent 12 val. (galima laikyti iki paros).

2. Kitą dieną išimkite dubenį su tešla ir šaldytuvo. Pasiruoškite vieną didelę skardą aukštesniais krašteliais arba 2 vidutinio dydžio apvalius indus, kuriuose galima kepti orkaitėje. Kokį indą benaudotumėte, labai kruopščiai ir gana gausiai ištepkite jo dugną ir kraštus sviestu – tai apsaugos būsimą kepinį nuo prilipimo. Ištepę sviestu dar įpilkite 1–2 šaukštus aliejaus.

3. Jei kepsite dviejuose induose, atsargiai dviem šakutėmis padalinkite tešlą į dvi dalis ir dėkite į atskirus kepimo indus, jei kepsite viename, irgi perdėkite į jį tešlą. Šiek tiek atsargiai paplokite, patepkite viršų aliejumi, vėl pridenkite ir dėkite į šiltą vietą kilti dar 2–3 val. Tešla turi suskystėti, atsirasti burbulų.

4. Kildinimo laikui einant į pabaigą, įkaitinkite orkaitę iki 220 °C temperatūros.

5. Kepimo indą ar indus su pakilusia tešla nudenkite, pašlakstykite aliejumi ir dėkite norimus priedus juos šiek tiek įspausdami. Iš tiesų „focaccia“ gardi ir su minimaliais priedais, pvz., pabarstyta stambia druska ir apdėliota šviežiais kapotais rozmarinais. Tačiau galite ją gardinti ir gausiau. Apdėlioję priedais keliose vietose patapšnokite ją pirštais, kad iškiltų gražūs tešlos burbulai, o tada dėkite kepti.

6. Kepkite 25–30 min., kol viršus taps traškus, auksiškai rudas. Jei kepate dviejuose induose skirtinguose orkaitės lygiuose, nepamirškite įpusėjus kepimui sukeisti indų vietomis.

7. Leiskite pravėsti kepimo induose kelias minutes, o tada perkelkite ant specialių grotelių kepiniams.

Vida Press nuotr./Itališka duona „focaccia“
Vida Press nuotr./Itališka duona „focaccia“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis