Pipirai Vakarų pasaulį pasiekė po to, kai Vasco de Gama XV a. pabaigoje atrado jūrų kelią iš Europos į Indiją. Teigiama, jog pats žymusis keliautojas buvo tiesiog apsėstas pipirų, šių atradimas jį dar labiau skatino leistis į naujas keliones ir tyrinėjimus.
Populiariausi ir plačiausiai vartojami yra 3 rūšių pipirai: juodieji, baltieji ir žalieji. Taip pat, kaip ir arbatos atveju, jie užauga ant vieno ir to paties augalo Piper Nigrum, skiriasi tik apdirbimo būdas. Žalieji pipirai gaunami, kai vaisiai nuo augalo nuskinami dar žali, o tada kurį laiką palaikomi sūriame vandenyje ar acte. Baltieji pipirai gaunami nuskynus jau sunokusius vaisius ir palaikius juos vandenyje savaitę, o tada išorinis sluoksnis yra pašalinamas. Pagaliau juodieji pipirai gaunami vaisiams leidžiant prinokti ir sudžiūti ant augalo.
Vida Press nuotr./Pipirų kekė
Pipirus subrandinantis augalas Piper Nigrum gali išaugti iki 4 metrų aukščio, geriausios sąlygos jam augti yra Pietryčių Azijoje, nors šiuo metu pipirai auginami bei gaminami ir Pietų Amerikoje.
Maždaug 40 proc. visų pasaulio pipirų yra pagaminama Vietname, toliau rikiuojasi Indonezija su 13 proc., Indija ir Brazilija (po 12 proc.) ir Kinija (7 proc.).
Europoje suvartojama apie 19 proc. visų pagaminamų pipirų, toliau rikiuojasi Šiaurės Amerika (15 proc.) ir Indija (14 proc.).
Prognozuojama, jog pasaulinė prekybos pipirais apyvarta 2024 m. sudarys apie 5701 mln. dolerių, liūto dalį – apie 80 proc. – sudaro ir sudarys prekyba juodaisiais pipirais. Tiesa, pastebima, kad, palyginti su kitomis pipirų rūšimis, juodųjų pipirų populiarumas pastaraisiais metais kiek mažėja, tačiau nepanašu, jog juos kas nors pranoktų.
Vida Press nuotr./Pipirai
100 g juodųjų pipirų yra 10,9 g baltymų, juose gausu ir geležies, kalcio. Medžiaga, kuri pipirams suteikia geidžiamo pikantiškumo, vadinama piperinu – tai alkaloidas, kurio kiekis skirtingose vietose išaugintuose pipiruose gali labai skirtis. Geriausios kokybės pipiruose piperino lygis gali siekti ir visus 10 proc.
Jūsų dėmesiui – keli patiekalų, kurie be pipirų neįsivaizduojami, receptai:
Ingredientai
Figos:
3.00 vnt. (3 - 4 pusiau padalintos)
Pienas:
500.00 ml (nesaldinto migdolų)
Šalavijai:
2.00 valg. š. (ispaninio šalavijo sėklų)
Druska:
1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA akmens druskos (malūnėlyje))
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA TELLICHERRY pipirų (malūnėlyje))
Medus:
2.00 valg. š. (2 -3 tinka ir agavų sirupas (pagal skonį))
Kaip gaminti
- Kepinkite pusiau padalintas figas orkaitėje 200 °C temperatūroje tol, kol jos taps švelniai rudos spalvos. Palikite jas atvėsti.
- Puode ant vidutinės ugnies užvirinkite migdolų pieną ir avižinius dribsnius, įberkite druskos, vanilinio cukraus ir saldiklio.
- Virkite 4–5 min., tada suberkite ispaninio šalavijo sėklas, įberkite pipirų ir nuimkite nuo ugnies.
- Laikykite uždengtą dangčiu. Mažame puode užvirinkite vandenį, suberkite uogas ir rudąjį cukrų, uždenkite dangčiu ir nuimkite nuo ugnies.
- Leiskite nusistovėti apie 2–3 min., o tada sutrinkite uogas šakute.
- Įdėkite avižinių dribsnių košės į dubenį, ant viršaus uždėkite šiltos uogų tyrės ir kepintų figų!
„Santa Maria“ receptas.
Suskleisti
Ingredientai
Ypač plona („filo“) tešla: (pakuotė) 1.00 vnt.
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (raudonieji, baltieji)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
- Produktų kiekius pasirinkite pagal norimo pyrago dydį.
- Fetą susmulkinkite iki vientisos masės šakute, įberkite pagal skonį aitriųjų pipirų ir gerai viską išmaišykite.
- Dėkite gautą masę palei tešlos kraštą ir vyniokite.
- Formuokite rožę, pradėdami nuo vidurio – tiesiog vyniodami ratu šalia susuktų tešlos lakštų.
- Tada apšlakstykite pyragą alyvuogių aliejumi, įberkite šiek tiek šviežiai maltų pipirų ir kepkite 180 °C orkaitėje, kol kepinys įgaus gražią auksinę spalvą.
- Iškepa labai greitai, produktų reikia nedaug, o rezultatas nuostabus – tiek skonis, tiek grožis!
Skanaus!
Receptą atsiuntė Olia K.
Suskleisti
Ingredientai
Pipirai:
1.00 arbat. š. (raudonieji - grūsti)
Svogūnai:
20.00 g (2 valg. š. smulkintų)
Kaip gaminti
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, česnakus ir pakepinkite, kol švelniai paruduos.
2. Tuomet sudėkite krevetes, grūstus pipirus, supilkite sojų padažą ir kepkite dar kelias minutes. Tiekite su kuskusu, pabarstykite kapotomis kalendromis.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (rupi jūros)
„Kotányi“ itališkos žolelės: 2.00 arbat. š.
Aliejus:
6.00 arbat. š. (tyras alyvų)
Kaip gaminti
1. Supjaustykite lašišos filė 1 cm riekelėmis.
2. Jūros druską sumaišykite su rupiai maltais juodaisiais pipirais.
3. Marinuokite lašišą su citrinos sultimis, druskos ir pipirų mišiniu, žolelėmis ir alyvų aliejumi.
4. Po 10 min. lašišą išimkite, patiekite papuošę rožiniais pipirais ir salotų lapais.
Suskleisti
Ingredientai
Sūris:
50.00 g (saujelė mėgstamo tarkuoto)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai:
1.00 arbat. š. (pagal skonį raudonųjų ir žaliųjų pipirų grūdelių)
Kaip gaminti
1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite plėves, gyslas ir sumalkite. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir kartu su smulkintu česnaku pakepinkite svieste.
2. Atvėsinusi masę dar kartą permalkite, sumaišykite su kepenėlėmis, sūriu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, šviežiai maltais kelių rūšių pipirais, gerai išmaišykite, supilkite į stačiakampę skardą.
3. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min.
Suskleisti