Ingredientai:
- 250 g perlinių kruopų, pamirkytų šaltame vandenyje pernakt, o kitądien perskalautų ir nusunktų;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. sviesto (perpus kepimui ir patiekimui);
- 1 didelis svogūnas, smulkiai supjautytas;
- 2 skiltelės česnako, sutraiškytos;
- 4–5 nemaži baravykai, nuvalyti ir supjaustyti gabaliukais;
- 1 l vištienos arba daržovių sultinio (iš bėdos tinka ir paprastas vanduo);
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- tarkuoto parmezano arba pekorino sūrio, patiekimui.
Gaminimas:
1. Didelėje keptuvėje (geriau – storu dugnu) ant vidutinės kaitros įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir šaukštu sviesto, suberkite svogūnus ir kepinkite kelias minutes, kol taps perregimi ir suminkštės, įspauskite česnakus, pakepinkite apie minutę, kol pakvips.
2. Atskirame puode užkaiskite sultinį (arba vandenį), jei nesūdytas, pasūdykite 3/4 arbat. šaukšt. druskos, leiskite užvirti ir laikykite ant silpnos ugnies, kad būtų karštas.
3. Į keptuvę su česnakais ir svogūnais suberkite grybus, pasūdykite žiupsneliu druskos ir atsargiai vartydami, bet nesumaigydami pakepinkite, kol grybai pakvips, vos apskrus. Įpilkite apie pusę samčio užkaitinto sultinio (ar vandens), dar porą minučių patroškinkite, o tada suberkite visas kruopas, išmaišykite jas su grybais bei svogūnais.
4. Artimiausias 18 min. ruoškite šį patiekalą kaip rizotą, t.y. kas kelias minutes įpilkite samtelį sultinio (ar vandens), išmaišykite ir palaukite, kol vanduo bus sugertas, tada pilkite vėl ir taip visą laiką. Kai visą skystį būsite supylę, patikrinkite kruopų minkštumą – jos turi būti išvirusios, tačiau dar neištežusios, nepervirusios, bet ir ne kietos.
5. Nukaiskite keptuvę, dėkite gerą šaukštą sviesto, pabarstykite sūriu, jei norite, šviežiomis kapotomis petražolėmis ir tiekite!