Ingredientai:
- 250 ml šalto vandens (arba pieno, jei blynelius kepate ne Kūčioms);
- 6–7 valg. šaukšt. miltų (arba tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo);
- 1 kiaušinis (jei kepate Kūčioms, nedėkite);
- druskos;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- 1 didelis svogūnas;
- 2 silpnai sūrios silkės filė, nusausintos;
- aliejaus, kepimui.
Gaminimas:
1. Pasiruoškite tešlą. Miltus išsukite su vandeniu (arba su pienu ir kiaušiniu) iki grietinės tirštumo vientisos masės be gumuliukų, įberkite druskos, pipirų. Leiskite tešlai apie 30 min. pastovėti.
2. Kol tešla brinksta, labai smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite mažoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus, kol taps permatomas ir pagels (neleiskite suskrusti). Pusę svogūnų atidėkite, o kitus kiek atvėsinkite ir berkite į tešlą.
3. Silkės filė supjaustykite plonomis juostelėmis.
4. Storadugnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, tada pilkite po šaukštą tešlos formuodami nedidelius blynelius, ant kiekvieno jų dėkite po porą trejetą silkės juostelių ir užpilkite dar šiek tiek tešlos, kad silkę beveik paslėptų. Kepkite iš abiejų pusių, kol blynai bus rusvi. Išimkite ant lėkštės, išklotos popieriniu rankšluosčiu, kad susigertų riebalų perteklius.
5. Dar šiltus blynelius pabarstykite likusiais svogūnais, jei norite, galite puošti ir turimais žalumynais – smulkintais krapais ar petražolėmis.
Ragaukite dar šiltų, bet galite kaip užkandį valgyti ir atvėsusius.