Su Dovile ir Justinu susitinkame nedideliame lofte kiek atokiau nuo Vilniaus centro, čia niekas negyvena, tik kelių aukštų stelažinėje lentynoje akį traukia padėkluose tankiai sužėlę augaliukų kilimai.
Patalpoje drėgna ir šilta – temperatūra siekia 22–23 laipsnius, tokia ji mikrožalumynams optimaliausia.
Savo „augintinius“ broliui ir sesei tenka aplankyti kasdien – sėti naujus, stebėti, kaip anksčiau pasėtoms sėkloms sekasi dygti, pasirūpinti, kad nestigtų drėgmės jau sparčiai augantiems žalėsiams. Patalpoje drėgna ir šilta – temperatūra siekia 22–23 laipsnius, tokia ji mikrožalumynams optimaliausia. Na, o pats darbymetis yra savaitgalis, kai mikrožalumynai nupjaunami, pakuojami į dėžutes, o tada pagal išankstinius užsakymus išvežiojami.
Mažytis verslas šalia pagrindinių darbų
„Garbanoti“ – tai visai šviežias, vos vasarį startavęs šeimos verslas, kurį puoselėja brolis ir sesuo. Tiesa, abiems tai yra „užklasinis“ užsiėmimas šalia pagrindinių darbų. Dovilė yra tekstilės verslo bendraturtė, atsakinga už produktų, prekės ženklo vystymą, Justinas darbuojasi elektronika užsiimančioje įmonėje.
„Mikrožalumynai nėra kokia nors nauja ir originali idėja, galima rasti daugybę informacijos apie jų naudą, auginimą, parduotuvėse ir turgeliuose irgi galima rasti jų nusipirkti. Bet mūsų idėja buvo tiekti juos pirkėjams labai šviežius, nes tuomet jie patys geriausi. Taip pat rūpi ir estetinė pusė, iškart norėjome kurti prekės ženklą, supakuoti žalumynus taip, kad juos būtų patogu laikyti, jie nesusimaigytų. Būtent dėl to nuo mūsų pirminės idėjos, kad būtų įdomu pabandyti, iki žalumynų pardavimų pradžios praėjo nemažai laiko – daugiau kaip pusmetis“, – pasakoja Dovilė.
Iki starto – krūva rūpesčių
Kalbant su „Garbanoti“ puoselėtojais, akivaizdu, kad į visas detales jie žiūri labai skrupulingai. Atrodytų, koks čia rūpestis – auginti mažučius augaliukus. O, pasirodo, veiklos net labai nemažai, ypač kai tai visai naujas dalykas. „Pirmiausiai reikėjo rasti patalpas, kurios nebūtų gyvenamos ir atitiktų visus tarnybų reikalavimus. Tada atsirinkom dirvą, kurioje auginsime – tai durpės, tačiau skirtingų pardavėjų jos nevienodos. Radom geriausias, daigiausia sėklas ir būdą, kaip jas patogiai pasėti – kad kristų nei per tankiai, nei per retai“, – virš padėklų su žemėmis mosuodamas improvizuota sėjykle pasakoja Justinas.
Sėklas pasėjus, dirva stipriai sudrėkinama, o tada padėklai dedami vienas ant kito ir porą trejetą dienų sėklos brinksta, atgyja, kol pagaliau sudygsta. Tuomet padėklai dėliojami į lentynas po dienos šviesos lempomis ir prasideda tikros augimo varžybos.
„Tik dirva, sėklos, drėgmė, dar – šviesa ir šiluma. Tai ir viskas ko reikia žalumynams, kad jie per trumpą laiką suvešėtų“, – į klausimą, ar naudoja kokias trąšas, augimo „skatintojus“ atsako Justinas.
Augaliukai su savitu charakteriu
Šiuo metu „Garbanoti“ siūlo tokius mikrožalumynus, kaip žirniai, paprasti ir rausvi ridikėliai, brokoliai, saulėgrąžos ir gražgarstės. Galima pirkti konkrečios rūšies augaliukų dėžutę, o galima rinkinuką, pavadintą „Salotų puokštė“. Dovilė pasakoja, jog perkantieji pirmąsyk dažniausiai šią puokštę ir renkasi, tada visko išragauja, o vėliau jau neretai renkasi tai, kas labiausiai patiko.
Justinas ir Dovilė dabar jau gali nemažai papasakoti apie kiekvieno augaliuko charakterį. Štai žirniai dygsta ilgiausiai, tačiau kai jau sudygsta, sužaliuoja itin greitai. Net jei augant jiems kuriuo metu pritrūksta drėgmės, iškart nenuleipsta, nes stori koteliai būna sukaupę nemažai vandens.
Mažai lepios ir taip pat augimo spartuolės yra saulėgrąžos, jos ir bene švelniausio skonio. O štai lepiausios, kaprizingiausios yra gražgarstės, pritrūkusios drėgmės jos gali labai greitai nugeibti ir jų jau nebeatgaivinsi, be to, jos gana lėtai auga.
Kita vertus, paklausti, kuris mikrožalumynas jiems patiems yra skaniausias, brolis ir sesuo sutartinai sako, jog tai būtent gražgarstės.