Festivalio atidarymas prasidėjo įspūdinga menine instaliacija – virškinimo sistema, kuri tapo ypatingu edukaciniu meno projektu. Šią instaliaciją kūrė „Rasmelės“ iniciatyvinė grupė, kartu su 30 Vilniaus Humanistinės mokyklos septintokų, programos kuratore Egle Nedzinskaite, instaliacijos architektais Norbertu Hinc ir Laura Kuršvietyte bei mentorių komanda.
Kiekviena instaliacijos dalis atspindi virškinimo sistemos funkcijas, įtraukdama lankytojus į mokomąjį pasakojimą apie žmogaus kūną ir sveikos mitybos reikšmę. Beveik 150 kv. m. ekspozicijoje taip pat eksponuojami vaikų ateities maisto konceptai, menininkės Julijos Skudutytės akvarelės bei Tauro Stalnionio tyrimo apie Indijos gatvės maistą rezultatai. Ši instaliacija, kurią lankytojai galės apžiūrėti iki lapkričio 10 d., siekia suteikti mokomąją, patirtinę vertę ir padėti vaikams bei jaunimui pažvelgti į mitybos ateitį.
Atidarymo metu kūrybinio mąstymo lektorius Kipras Šumskas kalbino dvi jaunas festivalio bendrakūrėjas – Rasą (11 m.) ir Ameliją (13 m.). Jų kūrybinis kelias prasidėjo Užupio kaimynystėje, o bendri žaidimai, maisto eksperimentai ir kūryba atvedė merginas iki VIVITA iniciatyvos ir festivalio „Ateities maistas 2224“.
Jos savo rankomis prisidėjo prie instaliacijos įgyvendinimo ir pasidalino istorija, kaip kilo šilto maisto aparato idėja – sukūrus konceptą patogaus, į delną telpančio maisto, kuris nereikalautų įrankių ir indų plovimo, vaikai galėtų mėgautis trumpesniu valgymo procesu ir daugiau laiko skirti poilsiui.
Amelija pasakojo apie norą kurti mažesnių porcijų maistą, kad liktų daugiau laiko žaidimams, o Rasa pabrėžė, kad jų kuriamas projektas turėtų atsižvelgti tiek į praktines, tiek į inovatyvias galimybes, ieškant balansų tarp galimybių ir iššūkių.
Festivalio įkūrėja ir kuratorė Veronika Guželytė – produkto dizainerė, pedagogė, „Rasmelės“ komandos mentorė bei tarpkultūrinio ugdymo specialistė – akcentavo festivalio misiją: „Šis festivalis yra patyrimas vaikams pagalvoti apie savo pasirinkimus ir kokios ateities jie norėtų.“ Veronikos vizija įkvėpė festivalio programą, kuri per edukacinius susitikimus su specialistais ir kūrybines dirbtuves padeda susipažinti su inovatyviais mitybos, dizaino ir tvarumo sprendimais.
Festivalio programa įgaus pagreitį lapkričio 5–7 d., kai Nacionalinėje dailės galerijoje vyks paskaitos bei kūrybinės dirbtuvės vaikams. Paskaitose išvysime įvairių sričių ekspertus: Viktorija Eisinaitė (KTU docentė) pristatys mokslinius tyrimus apie tai, kaip maisto išvaizda, kvapas, tekstūra ir skonis formuoja mūsų pasirinkimus, o menininkė Julija Skudutytė analizuos vartotojiškus paradoksus, atskleisdama, kaip nykstantys objektai virsta meno ir grožio išraiška.
Rasa Balčiūnaitė ir Amelija Grigaitė („Rasmelė“ atstovės) diskutuos apie vaikų mitybos įpročius bei tvaresnės mitybos galimybes mokyklose. („Desdorp“ įkūrėjai Deividas Juozulynas ir Denis Orlenok aptars savitarnos kasų technologijas ir jų poveikį vartotojų elgsenai ateities apsipirkime, o prof. Milda Keršienė (KTU) įsigilins į maisto sudėtį ir virškinimo procesus, svarbius sveikatai.
Tauras Stalnionis (dizaineris ir šefas) atskleis, kaip maistas tampa meno forma, o Laura Kaziukonienė („Super Garden“ įkūrėja) supažindins su kosminės gastronomijos subtilybėmis. Dr. Ina Jasutienė (KTU) kalbės apie maisto švaistymo problemą ir sprendimus jai mažinti, vandens someljė Aistė Miliūtė pristatys vandens svarbą sveikatai ir tvarumui, o Deivydas Praspaliauskas („Amandus“ restorano šefas) pasidalins patirtimi apie tvarias restoranų praktikas ir gamtos tausojimą.
Kūrybinės dirbtuvės, vyksiančios lapkričio 5–7 dienomis Nacionalinėje dailės galerijoje, kvies vaikus ir jų tėvus tyrinėti maisto dizainą ir meninę išraišką. Dirbtuvėse „Skrandžio sudėtis“ dalyviai gilinsis į maisto sudėtį ir, naudodami audimo techniką, kurs savo kūrybines interpretacijas.
„Maisto skulptūrų“ užsiėmimuose su dizaineriu Tauru Stalnioniu vaikai atskleis meno ir maisto sąsajas, lavindami kūrybiškumą per patiekalų formas ir valgymo patirtis. Eksperimentinėse 3D spaudos dirbtuvėse šeimos kurs unikalius objektus iš įvairiausių užpildų. Specialiai mažiesiems skirtoje „Rasmelės ateities maisto dirbtuvėje“ vaikai formuos ateities maisto prototipus ir diskutuos apie mitybos kultūrą. Norint dalyvauti, būtina išankstinė registracija.
Daugiau informacijos apie festivalį ir registracija į renginius: www.rasmele.com