„Matyt žydai nebūtų žydais, jei neieškotų ir nerastų išeities, – sako Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. – Mes visą karantino laikotarpį kūrėme, remontavome ir buvome atsidarę tik porai dienų – mūsų pagrindinėms šventėms, kad savo klientams pasiūlytume tradicinio žydų maisto, o jų pasiruošimas šventėms būtų lengvesnis“.
Prasidėjus karantinui buvo nuspręsta visiškai naujai suremontuoti kavinę „Beigelių krautuvėlė“: išplėsti erdves ir įrengti dar papildomą beveik 100 kv.m. ploto salę, o virtuvę padidinti 3 kartus. Sukurta tokia erdvė, kurioje bus galima ne tik pavalgyti skanaus tradicinio litvakiško maisto, bet ir sudalyvauti gyvos muzikos vakaruose, knygų pristatymuose ar tiesiog surengti privačią šventę, kai tik bus leidžiami tiek privatūs, tiek vieši renginiai.
„Atnaujinome interjerą, nes norime pritraukti ir kuo daugiau mūsų jaunimo, tad atėję nenustebkite, nes pakeitimų padarėme tikrai nemažai“, – džiaugiasi F.Kukliasnsky.
Beigelinė – dalis didelio projekto, kuriam žydų bendruomenė dar 2013 m. gavo vieno Norvegijos fondo paramą. Tai buvo konkursas, skirtas žmogaus teisėms, antisemitizmui, savitoms tolerancijos kampanijoms, raginančioms kovoti prieš bet kokios neapykantos apraiškas. Maistas žydams – labai svarbi kultūros dalis. Tad steigiant šią vietą viltasi, jog galbūt atėjus į „Beigelių krautivėlę“ ir susipažinus su žydų kulinariniu paveldu, žmonėms nebekils prietarų.
Kavinė atidaryta ne tik su atnaujintu interjeru, bet ir su meniu naujienomis. Didelis dėmesys nuo šiol bus skiriamas kavai, kaip jos tiekėjai pasirinkti kavos skrudintojai „Crooked nose & Coffee stories“. Beje, nedaug kas žino, tačiau – svarbus sutapimas – „Crooked nose & Coffee stories“ įkūrėjo Emanuelio Ryklio tėtis buvo žydas. „Tad nors kavos pupelės bus iš įvairių pasaulio šalių, vis tiek galime sakyti, kad turi žydiško kraujo“, – juokavo kavinės vadovė Aistė Košienė.
Tačiau ne kava žydams yra svarbiausia, o skanus maistas, kurio turi būti daug. Daugiausiai susidomėjimo tikimasi sulaukti dėl meniu naujienos čolento. O tai yra ilgai žemoje temperatūroje troškinta jautiena su pupelėmis ir bulvėmis. Šis patiekalas nuo seno šeimininkių ruošiamas šabui, nes per šabą dirbti nevalia, o čolento gaminimas pradedamas dar prieš šabą.
Naujienų šviežiai atgimusioje „Beigelių krautuvėlėje“ labai daug, tačiau išlieka visų pamėgti tradiciniai beigeliai su įdarais, pyragai, penktadienio chala ir kiti kepiniai. Beje, dar iki karantino penktadienio chala buvo parduodama vos per porą valandų, nes chala yra šabo duona, be to, sakoma, kad jas reikia pirkti dvi – vieną savo šeimai, o kitą – gyvenantiems nepritekliuje.