Savo konditerinius šedevrus konkurso dalyviai pristatys gegužės 24 d. sostinės viešbutyje „Pacai“, Vilniuje vyksiančio idėjų ir tendencijų festivalio „Revolution“ metu. Vertinimo komisijos išrinktas tortų konkurso nugalėtojas bus paskelbtas ir apdovanotas iškilmingos ceremonijos metu, kuri vainikuos tris dienas vyksiantį festivalį.
Registracija į konkursą vyks iki 2024 m. gegužės 10 dienos, daugiau informacijos galima rasti čia.
Šių metų tema – karališkos vestuvės Pacuose
Kaip teigia organizatoriai, konkurse kviečiami dalyvauti visi manantys, kad tortas gali būti ne tik skanus desertas, bet ir konditerinis meno kūrinys. Tortus skanaus ir jų dizainą vertins gausi ekspertų komisija – vestuvių planuotoja Laura Vagonė, televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, šefė konditerė, kepinių ir desertų instruktorė Jekaterina Zvonkuvienė, virtuvės šefas ir konditeris Evaldas Juška, konditerė Dovilė Valentienė.
Kiekvienas konkurso dalyvis gali pasirinkti dalyvauti vienoje iš dviejų kategorijų: „Laisva tema“ arba „Klasikinis tortas“. Pergalės laisvoje temoje siekiantiems konkurso dalyviams negalioja jokios taisyklės – tai kategorija, kurioje konditeriai atskleidžia savo kūrybinį potencialą per tendencijas ir naujų idėjų proveržį. Komisijos nariai akcentuoja, kad kuriant laisva tema svarbiausia atspindėti „įspūdingiausio torto“ sąvoką – net jeigu jis bus pagamintas iš daržovių.
Tuo tarpu „Klasikinio torto“ kategorija reikalauja, kad tortų gaminime būtų panaudotas mažiausiai vienas iš šių skoninių ir tekstūrinių elementų: medus, imbieras, gvazdikėlis, cinamonas, rožių vanduo arba sluoksniuota sviestinė tešla. Be to, kiekvienas tortas turi būti sudarytas mažiausiai iš 4 skirtingų tekstūrų, jo aukštis turi siekti bent 40 centimetrų, o kulinarinė idėja turi atspindėti šių metų konkurso temą – „karališkos vestuvės Pacuose“.
Visi dekorui panaudoti elementai privalo būtų valgomi, išskyrus atvejus, kai apatinei deserto daliai yra naudojamas dengtas ir dekoruotas muliažas – šis elementas gali būti ir nevalgomas. Jeigu dekorui pasitelkiamos cukrinės gėlės, jas taip pat leidžiama tvirtinti vielutėmis.
L. Vagonė: į populiarumo viršūnę grįžo napoleonai ir medučiai
Festivalio „Revolution“ organizatorius, renginių paslaugų grupės „ReKūrai“ vadovas Aurimas Kamantauskas džiaugiasi, kad tortų konkursas kasmet sulaukia vis didesnio festivalio svečių dėmesio.
„Praėjusių metų dalyviai savo idėjomis ir kūrybine realizacija nustebino ir festivalio svečius, ir kiekvieną komisijos narį. Dalyvavimas tortų konkurse veikia lyg tramplinas į sėkmę – tai puiki galimybė atskleisti savo konditerinį talentą, įgyti vertingų pažinčių ir galbūt net pradėti naują verslą“, – teigia A. Kamantauskas.
Komisijos nariai informuoja, kad vertinant dalyvių kūrinius bus atsižvelgiama į 5 esminius kriterijus: temos atitikimą, skonių ir tekstūrų suderinamumą, vizualinį aspektą (įskaitant dekorą, idėją ir jos pristatymą), pasirinktų technikų kompleksiškumą ir jų realizavimą, spalvų tematinį suderinamumą bei jų pritaikymą.
Vestuvių planuotoja, idėjų ir tendencijų festivalio „Revolution“ tortų konkurso komisijos narė L. Vagonė priduria, kad tendencijos į Lietuvą grąžina „skanius ir valgomus“ tradicinius tortus, todėl panašių skonių derinių galima tikėtis ir šių metų konkurse.
„Rodos, dar visai neseniai populiarumo viršūnėje buvo itališki pistacijų tortai, vėliau – gaivūs ir minkšti vaisiniai kepiniai, o šiemet vestuves organizuojančioms poroms bus parduota daug napoleonų ir medučių. Tikiuosi, kad panašių skonių sulauksime ir šių metų „Revolution“ tortų konkurse“, – sako įspūdingiausio torto konkurso komisijos narė L. Vagonė.