Virtuvės abėcėlė: kuo skiriasi pipirai? 7 įdomūs receptai

Visi žino, kad pipirai suteikia charakterio net ir paprasčiausiam maistui. Koks jis bus – priklauso nuo pipirų rūšies ir kitų produktų kompanijos patiekale. Pateikiame keletą populiariausių pipirų rūšių ir jų derinimo galimybes.
Pipirai
Pipirai / Vida Press nuotr.

Juodieji pipirai

Juodieji, baltieji ir žalieji pipirai yra to paties vijoklinio augalo (Piper nigrum) vaisiai.

Prieš pradedant kalbėti apie geriausiai pažįstamus juoduosius pipirus, reikia pasakyti, kad juodieji, baltieji ir žalieji pipirai yra to paties vijoklinio augalo (Piper nigrum) vaisiai. Skirtinga spalva ir skonis priklauso nuo sunokimo laipsnio ir apdorojimo būdo.

Juodieji pipirai gaunami iš subrendusių, nevisiškai prinokusių pipiro medžio vaisių. Grūdeliai apverdami ir paliekami džiūti, kol pajuosta ir susiraukšlėja.

Vidutiniškai aštriais, gana aromatingais juodaisiais pipirais aštrinami mėsos patiekalai, padažai, jais gardinama sriuba. Šviežiai maltais skaninami baigiami gaminti patiekalai.

Vida Press nuotr./Piper nigrum
Vida Press nuotr./Piper nigrum

Baltieji pipirai

Tai subrendusios, dalinai sunokusios uogos, be išorinės žievelės. Paprastai ji pašalinama uogas keletą dienų pamirkius vandenyje. Išorinio sluoksnio netekę grūdeliai išdžiovinti lieka balkšvos spalvos. Malonaus, gan intensyvaus aromato, bet subtilesnio skonio baltieji pipirai labai mėgstami kinų ir Tailando virtuvėje. Jais rekomenduojama gardinti salotas, grietininius padažus ar bulvių košę, kurioje juodieji pipirai atrodo kaip išsišokėliai.

Žalieji pipirai

Žalieji pipirai – nesubrendusios uogos, su nevisiškai susiformavusiu branduoliu. Maistui jų grūdeliai naudojami džiovinti, sūdyti ar marinuoti su actu. Šie pipirai – švelniausi iš visos jau minėtos trijulės. Gaivus žalumynų skonis paskanina patiekalus, bet neužgožia skonio. Žaliaisiais pipirais gardinami padažai, daržovių bei žuvies patiekalai.

Kvapieji pipirai

Kvapusis pipiras iš tiesų nėra pipiras. Tai tropinio medžio kvapiojo pimento vaisius. Ne veltui angliakalbiai šiuos pipirus vadina “allspice” (liet. visi prieskoniai) – juose galima aptikti juodojo pipiro, gvazdikėlių, muskato ir cinamono mišinį. Švelnesnio skonio kvapieji pipirai gana universalūs, naudojami ir pagrindiniuose, ir saldžiuose patiekaluose. Pavyzdžiui, jų įmaišoma į meduolių ar imbierinių sausainių tešlą. Jais tinka gardinti mėsą, žuvį, salotas, marinatus ar sriubas.

Vida Press nuotr./Pipirai
Vida Press nuotr.

Rausvieji pipirai

Rausvieji arba rožiniai, dar vadinami perujietiškais pipirais, yra nedidelių perujietiškų pirulių medžio vaisiai. Kvapnios, beveik tuščiavidurės uogos išoriškai šiek tiek primena džiovintas bruknes. Rausvieji švelnesni nei tradiciniai juodieji pipirai, yra rūgštesni su saldumo prieskoniu. Jie naudojami mėsos, žuvies, makaronų patiekalams, desertams paskaninti ir papuošti.

Sičuano pipirai

Šie rausvai oranžiniai grūdeliai taip pat nepriklauso pipirų šeimai. Tai – džiovintos iki aštuonių metrų užaugančio krūmo uogų luobelės. Citrusais dvelkiančios uogos nėra tokios aštrios, kaip juodųjų pipirų, tačiau jų suvalgius jaučiamas švelnus gomurio dilgčiojimas. Šiuo Kinijoje ir Japonijoje itin populiariu prieskoniu ypatingai tinka pagardinti vištieną, antieną, kiaulienos patiekalus ar troškinius.

O štai keli įdomūs receptai, kurie padės atrasti naujų pipirų naudojimo galimybių:

Marinuota lašiša su pipirais ir druska
Receptas: Marinuota lašiša su pipirais ir druska
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
2.6 / 9
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (filė)
Druska: 1.00 arbat. š. (rupi jūros)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys)
„Kotányi“ itališkos žolelės: 2.00 arbat. š.
Aliejus: 6.00 arbat. š. (tyras alyvų)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (rožiniai)
Salotos: 15.00 g (lapinės)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite lašišos filė 1 cm riekelėmis.

2. Jūros druską sumaišykite su rupiai maltais juodaisiais pipirais.

3. Marinuokite lašišą su citrinos sultimis, druskos ir pipirų mišiniu, žolelėmis ir alyvų aliejumi.

4. Po 10 min. lašišą išimkite, patiekite papuošę rožiniais pipirais ir salotų lapais.

Suskleisti
Krevetės su  česnakais ir pipirais
Receptas: Krevetės su česnakais ir pipirais
2 asmenims
Pagaminsite per 12 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (2-2,5 valg. š.)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2-3)
Krevetės: 250.00 g (lukštentos)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (raudonieji - grūsti)
Svogūnai: 20.00 g (2 valg. š. smulkintų)
Kalendros: 1.00 valg. š. (smulkintos)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, česnakus ir pakepinkite, kol švelniai paruduos.

2. Tuomet sudėkite krevetes, grūstus pipirus, supilkite sojų padažą ir kepkite dar kelias minutes. Tiekite su kuskusu, pabarstykite kapotomis kalendromis.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Viščiukų kepenėlių paštetas su sūriu ir pipirais
Receptas: Viščiukų kepenėlių paštetas su sūriu ir pipirais
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 19
Receptas
Ingredientai
Vištų kepenėlės: 150.00 g (viščiukų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Sūris: 50.00 g (saujelė mėgstamo tarkuoto)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį raudonųjų ir žaliųjų pipirų grūdelių)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Kepenėles nuplaukite, nusausinkite, pašalinkite plėves, gyslas ir sumalkite. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir kartu su smulkintu česnaku pakepinkite svieste.

2. Atvėsinusi masę dar kartą permalkite, sumaišykite su kepenėlėmis, sūriu, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska, šviežiai maltais kelių rūšių pipirais, gerai išmaišykite, supilkite į stačiakampę skardą.

3. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 30 min.

Suskleisti
Pipirinis rausvųjų svogūnų džemas
Receptas: Pipirinis rausvųjų svogūnų džemas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Vynas: 400.00 ml (raudono)
Vanduo: 100.00 ml
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt.
Žvaigždanyžius: 1.00 vnt.
Gvazdikėliai: 8.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Cukrus: 500.00 g (uogienių)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus nulupkite, nuplaukite, supjaustykite plonais žiedais. Viską, išskyrus uogienių cukrų, sudėkite į puodą.
  2. Užvirinkite, ant mažos ugnies kaitinkite 15 minučių. Jei reikia, įpilkite dar vandens.
  3. Supilkite cukrų ir virkite dar keletą minučių. Džemą sukrėskite į sterilius indus, sandariai uždarykite.

Šis džemas labai pagardina mėsos patiekalus.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Aštrokas rabarbarų čatnis su žaliaisiais pipirų žirneliais
Receptas: Aštrokas rabarbarų čatnis su žaliaisiais pipirų žirneliais
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Rabarbarai: 300.00 g
Apelsinai: 1.00 vnt. (didesnis apie 200g)
Vanduo: 50.00 ml
Aitrioji paprika: 0.50 arbat. š. (SANTA MARIA CHIPOTLE aitriųjų paprikų (pagal skonį) arba 1/2 šviežios aitriosios paprikos)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (SANTA MARIA imbierų miltelių arba 70 g šviežių imbierų)
Pipirai: 30.00 vnt. (SANTA MARIA žaliųjų pipirų grūdelių)
Cukrus: 50.00 g (jei norite saldžiau, įberkite papildomai dar 50 g cukraus)
Kaip gaminti
  1. Nulupkite rabarbarus ir supjaustykite juos mažais kubeliais.
  2. Įberkite imbiero miltelių arba įdėkite mažais gabalėliais supjaustytų šviežių imbierų.
  3. Iš apelsino išspauskite visas sultis ir kartu su cukrumi, žaliaisiais pipirais ir aitriosiomis paprikomis sudėkite į puodą, pavirkite.
  4. Sudėkite rabarbarus ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30–40 min.

„Santa Maria“ receptas.

Suskleisti
Greipfrutų, ciberžolių ir TELLICHERRY pipirų gėrimas
Receptas: Greipfrutų, ciberžolių ir TELLICHERRY pipirų gėrimas
1 asmenims
Pagaminsite per 5 min.
3.1 / 11
Receptas
Ingredientai
Greipfrutai: 1.00 vnt. (mažas)
Vanduo: 150.00 ml (150 - 200)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (SANTA MARIA TELLICHERRY pipirų (malūnėlyje))
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (SANTA MARIA maltų ciberžolių)
Agavų sirupas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Greipfruto sultis supilkite į stiklinę.
  2. Įberkite ciberžolių ir šviežiai sumaltų pipirų. Įpilkite vandens (pilkite iki stiklinės viršaus).
  3. Jei gėrimas jums per daug rūgštus, galite jį pasaldinti agavų sirupu.

„Santa Maria“ receptas.

 

Suskleisti
Dangiškas „Tellicherry“ pipirų ir baltojo šokolado desertas
Receptas: Dangiškas „Tellicherry“ pipirų ir baltojo šokolado desertas
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 9
Receptas
Ingredientai
Mangas: 1.00 vnt. ((gerai sunokusio, nulupto ir supjaustyto nedideliais kubeliais))
Vanilė: 1.00 žiupsnelis ((1/2 vanilės ankšties sėklų ))
Pipirai: 0.50 arbat. š. ((„Tellicherry“ pipirai))
Grietinėlė: 240.00 ml ((saldžios))
Šokoladas: 180.00 g ((baltasis šokoladas, susmulkintas gabalėliais))
Kaip gaminti

Dubenyje mango gabalėlius sumaišykite su vanile ir pipirais bei palikite kelioms valandoms, mažiausiai – 30 min.

Puode pašildykite grietinėlę iki pradedant jai burbuliuoti. Sudėkite šokoladą ir leiskite tirpti apie 1 min. Po to pamaišykite, kad masė taptų vientisa ir įdėkite į šaldytuvą atvėsti.

Sudėkite maskarponės sūrį į dubenį, plakite, kad jis taptų minkštesnis. Sudėkite balto šokolado kremą ir išmaišykite iki vientisos masės. Patiekite maskarponę su kremu viename dideliame arba keturiuose mažesniuose indeliuose su ant viršaus subertais mango vaisiaus gabalėliais.

Skanaus!

Recepto autorė – latvių tinklaraštininkė ir receptų knygos „Crazy About“ autorė Signe Meirane.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis