Agaras stingsta greičiau
Agaras beskonis – tai privalumas prieš savitą skonį turinčią gyvulinę želatiną.
Agaras – tai augalinės kilmės želatina, gaminama iš kelių rūšių raudonųjų jūros dumblių. Iš pradžių surinkti dumbliai ilgai verdami, tuomet filtruojami, gautas ekstraktas išdžiovinamas ir miltelių, lazdelių ar granulių pavidalu naudojamas kulinarijoje. Kadangi tai – natūralus augalinis produktas, jis naudojamas vegetariškoje ir veganiškoje virtuvėje. Agaras beskonis – tai privalumas prieš savitą skonį turinčią gyvulinę želatiną.
Agaru tirštinami padažai, su juo gaminami saldainiai ir kiti desertai. Su agaru pagaminta želė šiek tiek skiriasi nuo įprastos gyvulinės kilmės: ji trapesnė, neskaidri, matinė, netąsi ir netirpsta burnoje. Pastaroji savybė gali nepatikti tiems, kurie mėgsta jausti burnoje tirpstančios želė skonį.
Vida Press nuotr./Desertas su agaru
Dar vienas agaro privalumas – jis stingsta kur kas greičiau, nei želatina, taigi teoriškai agaru sutirštintą desertą galima valgyti dar šiltą. Savybė tirpti tik aukštoje temperatūroje – dar vienas privalumas prieš želatiną karštą vasaros dieną – želė desertas išlaikys formą net ir neslepiamas šaldytuve.
Paruošti agarą labai paprasta. Iš pradžių jo miltelius patariama išmaišyti nedideliame kiekyje šalto vandens, tuomet supilti į verdantį tirštinti numatytą skystį ir gerai išmaišyti. Būtina sąlyga – karštis, mat ši medžiaga tirpsta tik aukštesnėje nei 85 laipsnių temperatūroje.
Vida Press nuotr./Agaras
Be to, agare esančio tirštiklio koncentracija didesnė, nei želatinoje – 100 g tirštinamo produkto nurodoma naudoti 1-2 gramus agaro.
Želatina nemėgsta virimo
Želatina – gyvūninės kilmės produktas, gaunamas iš gyvūnų jungiamojo audinio baltymo kolageno. Kulinarijoje želatina praverčia gaminant mėsą, žuvį drebučiuose, bet dažniausiai naudojama įvairių desertų, taip pat – ledų, jogurtų gamyboje. Etiketėse ši medžiaga žymima ženklu E441.
Paprastai pas mus želatina parduodama miltelių pavidalu arba lapeliais, kuriuos prieš naudojimą reikia visiškai ištirpinti. Yra pora pagrindinių želatinos brinkinimo būdų. Ruošiant pirmuoju želatinos miltelius užpilkite nedideliu kiekiu šalto vandens ir brinkinkite, kol masė 2-3 kartus padidės. Tuomet supilkite ją į karštą (bet ne verdantį!) skystį: sultis, pieną ar grietinėlę, ir gerai išmaišykite, kol želatina visiškai ištirps. Tirpinant želatiną antruoju būdu šaltame vandenyje išbrinkusius miltelius su dubeniu dėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir maišykite, kol liks vientisas skystis. Tuomet jį supilkite į stingdinti norimą masę.
„Scanpix“ nuotr.
Panašiai ruošiami ir lapeliai. Keletą minučių pabrinkinkite juos šalto vandens vonelėje, nusunkite ir dėkite į karštą skystį. Arba pabrinkintus pabaikite tirpinti dubenyje virš verdančio vandens ir pilkite į stingdinamą skystį.
Svarbu žinoti, kad vienas šaukštas želatinos (10 g) arba atitinkamas kiekis lapelių sustingdo pusę litro skysčio.
Patarimai
- Paruoštą želė laikykite šaldytuve, uždarame inde. Antraip ant deserto viršaus gali susidaryti storas kietas sluoksnis.
- Kuo ilgiau želatina stovės, tuo kietesnė ir guminiškenė ji bus. Štai kodėl vieną dieną pastovėjęs želatinos tortas bus skanesnis, nei pagamintas prieš keletą dienų.
- Želatiną iš indo lengviau išimsite, jei ją pagal indo kraštą atsargiai apipjausite šiltame skystyje pamirkytu peiliu.
- Kitas būdas gražiai išimti želė – formą su sustingusia mase 10 sekundžių pamerkti į karštą vandenį.
JŪSŲ DĖMESIUI – ŽELĖ DESERTŲ RECEPTAI:
Ingredientai
Mėtos:
15.00 g (keli lapeliai papuošti)
Kaip gaminti
1. Želatiną ištirpinkite pusėje stiklinės vandens, palikite pusvalandžiui ir nepamirškite nuolat ją pamaišyti.
2. Citriną nuplikykite verdančiu vandeniu, perpjaukite pusiau ir išspauskite sultis.
3. Arbūzą, išėmę sėklas, supjaustykite gabaliukais, supilkite citrinų sultis, cukrų ir viską sutrinkite šakute arba maišytuvu.
4. Gautą tyrę šiek tiek pakaitinkite ant ugnies, sudėkite išbrinkusią želatiną ir kelias minutes pašildykite, bet neužvirinkite, kad želatina neištirptų.
5. Viską supilkite į norimo dydžio formeles, atvėsinkite ir padėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.
6. Želė lengviau išimsite, jei formeles trumpai pamirkysite karštame vandenyje.
7. Jei norite skaidrios želė, gautą tyrę perkoškite per sietelį.
8. Patiekite su plakta grietinėle ir mėtų lapeliais.
Suskleisti
Ingredientai
Įvairios uogos (avietės, vyšnios, serbentai): 400.00 g
Vynas:
100.00 ml (saldus raudonas)
Kaip gaminti
1. Želatiną užpilkite 100 ml vandens. Iš likusio vandens ir cukraus išvirkite sirupą, ataušinkite.
2. Išbrinkintą želatiną ištirpinkite ir sumaišykite su sirupu ir vynu. Įpilkite citrinų sulčių ir išmaišykite.
3. Į desertinius indelius pridėkite uogų, įpilkite tirpalo, sustingdykite. Prieš patiekdama, puoškite plakta grietinėle, mėtų lapeliais.
Suskleisti
Ingredientai
Cukrus:
1.00 st. (tešlai ir 3 valg. š. kremui)
Džemas:
150.00 g (braškių, kremui)
Braškės:
1.00 kg (viršutiniam sluoksniui)
Želė:
2.00 vnt. (2 pakeliai braškių želė, viršutiniam sluoksniui)
Kaip gaminti
1. Sviestą ištrinkite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir tryniais. Sukant po truputį suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Kai masė pasidarys vienalytė, atsargiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus.
2. Paruoštą tešlą sukrėskite į riebalais pateptą skardą aukštais kraštais ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 20 min.
3. Pieną užvirinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, suberkite manus, išmaišykite, uždenkite ir nukelkite nuo ugnies. Į praaušusią ir sutirštėjusią košę įmaišykite grietinėlę, trynius, galiausiai – standžiai išplaktus baltymus.
4. Iškepusį tešlos paplotį aptepkite džemu, sukrėskite pieno masę, išlyginkite paviršių ir kepkite maždaug 25 min. Ataušinkite, sudėkite braškes ir užpilkite pradėjusiais stingti drebučiais (juos paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės, tik vandens imkite perpus mažiau).
5. Plokštainį bent kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą, kad gerai sustingtų.
Suskleisti
Ingredientai
Želė:
4.00 vnt. (po pakelį kivi, braškių, grietinėlės, citrinų skonio želė)
Kaip gaminti
1. Įstatykite kiaušinius į dėklą (prieš tai užlipinkite vieną skylutę), pilkite paruoštą želę (želė turi būti paruošta į pusę kiekio vandens, kiek nurodyta ant pakelio, dar galima pridėti ir tirpintos želatinos), įberkite braškių gabaliukų ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų pirmas sluoksnis.
2. Tada išimkite ir taip susitingdykite visus sluoksnelius. Palaikykite želę šaldytuve, kad gerai sustingtų. Tuomet nulupkite lukštus (jei prastai lupasi, palaikykite karštesnio vandens vonelėje kelias sekundes). Tiekite vienus, su grietinėle arba pasitelkusios vaizduotę.
Receptą atsiuntė Roberta Vasiliauskienė
Suskleisti
Ingredientai
Želatina:
100.00 g (1 pakelis skirtas 1 l skysčio))
Šeivamedis: (žiedų sirupo, galima pasigaminti patiems arba nusipirkti) 140.00 arbat. š.
Vynas:
400.00 ml (balto putojančio)
Kaip gaminti
- Į 4 mažus indelius arba vieną didelį pridėkite uogų ir padėkite į šaldytuvą. Uogos, dubenėliai ir vynas privalo būti šalti, kad stingstant želė liktų burbuliukų ir valgant jie šnypštų burnoje.
- Nedideliame kiekyje vandens užmerkite želatiną ir palikite, kad išbrinktų (apie 10 min.).
- Išbrinkusią želatiną sudėkite į mažą prikaistuvį, supilkite šeivamedžių sirupą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol želatina visiškai ištirps ir skystis truputį sutirštės.
- Tada suberkite cukrų ir, kai jis ištirps, puodą patraukite nuo ugnies. Atvėsinkite.
- Putojantį vyną sumaišykite su šeivamedžių ir želatinos tirpalu ir išpilstykite į mažus indelius.
- Palikite kelioms valandoms arba per naktį, kad sustingtų. Sustingusį desertą išverskite į lėkšteles (bus lengviau, jei indelį keletui sekundžių įmerksite į karštą vandenį). Labai skanu su plakta grietinėle.
Suskleisti
Ingredientai
Sultys:
1.00 l (šviežiai spaustų apelsinų)
Kaip gaminti
- Puode užvirinkite vandenį, suberkite cukrų ir viską gerai išmaišykite.
- Kai cukrus ištirps, į puodą iš lėto supilkite agarą.
- Kai skystis sutirštės, puodą nuimkite nuo viryklės ir į praaušusią masę supilkite apelsinų sultis.
- Į pasirinktą formą supilkite želę, ataušinkite kambaryje ir pastatykite į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Norint išversti želę iš indo, jo šildyti nereikia.
- Tiesiog pirštais atkabinkite deserto kraštus, indą apverskite ir švelniai krestelėkite.
Suskleisti
Ingredientai
Sultys:
500.00 ml (spanguolių)
Cukrus:
200.00 g (jei sultys nesaldintos)
Kaip gaminti
- Užpilkite želatiną 150 ml sulčių ir palikite 10–15 minučių išbrinkti.
- Ištirpykite ir sumaišykite su sultimis. Jeigu reikia, įberkite cukraus ir maišykite, kol ištirps.
- Įpilkite likerio ir skystį perkoškite.
- Supilstykite į 4 formeles, palikite sustingti. Prieš patiekdama įdėkite formeles į šiltą vandenį, uždenkite lėkštutėmis ir apverskite.
- Arba galite išpilstyti į taures. Tada želę jose ir patiekite.
- Pagaminsite per 30 min, neskaičiuojant šaldymo laiko.
Suskleisti