Virtuvės abėcėlė. Puikiai ir mažai pažįstami ridikai. 7 receptai

Ridikėliai Lietuvoje reiškia pavasarį – jie vieni pirmųjų iš šviežių daržovių atsiduria parduotuvių lentynose ir ant turgaus prekystalių. Tačiau neapsiribojant vien raudonaisiais, ridikus galime valgyti ištisus metus.
Ridikėliai
Ridikėliai / Vida Press nuotr.

Raudonieji ridikėliai

Nors visi ridikėliai vadinami raudonaisiais, jie skiriasi atspalviu ir forma – nuo apskritų iki pailgų. Priklausomai nuo rūšies, skiriasi ir garstyčias primenantis jų aitrumas – nuo švelnaus iki deginančio gomurį. Skaniausi neperaugę traškūs ridikėliai, nes ilgainiui jų vidus ima kietėti.

Raudonieji ridikėliai gali būti valgomi ir žali, ir termiškai apdoroti: troškinti, kepti ar marinuoti. Įprasta ridikėlių maišyti į šviežių daržovių salotas, bet ploni jų gabaliukai gali būti naudojami ir kaip akcentas sumuštiniuose, makaronų patiekaluose, ar net ant picos. Šių daržovių galima maišyti į šaltas sriubas. Ypatingai dera su sviestu ir jūros gėrybėmis.

Vida Press nuotr./Salotos su ridikėliais
Vida Press nuotr./Salotos su ridikėliais

Baltieji (japoniniai, Daikono) ridikai

Pailgi baltieji ridikai gerokai didesni už raudonuosius. Kaip sufleruoja pavadinimas, šios daržovės itin populiarios Azijos šalių virtuvėje. Palyginti su kitais giminaičiais, šiuos švelnaus skonio ridikus japonai dažnai naudoja pagardams ir salotoms gaminti, Kinijoje jie populiarus sriubų, įvairių įdarų ingredientas. Marinuoti ridikai gali tapti puikiu garnyru, o pjaustyti plonyčiais gabaliukais ir apkepti – gardžiais traškučiais.

Eksperimentuojant virtuvėje Daikono ridikais galima keisti bulves ar ropes, pavyzdžiui, išvirus patroškinti ir patiekti su padažu kaip šiltą užkandį. Baltieji ridikai virtuvėje itin sutaria su salieru, morkomis, agurkais ar svogūnais.

Juodieji (ispaniški ridikai)

Į burokus panašūs ridikai juoda šiukščia oda pas mus dažniau naudojami kaip vaistas nuo kosulio ar kitų ligų, nei kulinarinė vertybė. Ir visai be reikalo. Baltą traškų vidų po tamsia oda (ji nulupama) slepianti daržovė pasižymi aitroku skoniu, kuris puikiai dera salotose su salierais, obuoliais, morkomis, gražgarstėmis ar ožkos sūriu. Juoduosius ridikus galima marinuoti ar troškinti. Tinka gaminti piurė ir maišyti į košes.

Patarimai:

  • Ridikais mėgausitės ilgiau, jei pašalinę žaliąją dalį laikysite juos šaldytuve, sandariame plastikiniame maišelyje.
  • Prieš gamindami, ridikėlius pora valandų palaikykite šaltame vandenyje – jie bus traškesni.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis