Nerūdijančio plieno indai dabar yra bene patys populiariausi. Tam yra kelios priežastys: akiai malonus lygus ir blizgantis paviršius, ilgaamžiškumas bei lengva priežiūra. Tokie indai yra tvirti, nerūdija, gerai išlaiko šilumą, juose, tinkamai prižiūrint, nesvyla maistas.
Prieš pirkdami nerūdijančio plieno indus, atkreipkite dėmesį į sienelių storį: jis turėtų būti ne mažesnis kaip 0,5 mm. Beje, turėkite omenyje ir tai, kad kuo storesnės sienelės, tuo indai bus brangesni, sunkesni, teks ilgiau laukti, kol juose užvirs vanduo – išnaudosite daugiau elektros ar dujų. Optimalus nerūdijančių indų sienelių storis: 0,6–1 mm.
Taip pat įvertinkite tai, kad nerūdijančio plieno sudėtyje yra nikelio, todėl jie netinka šiam metalui alergiškiems žmonėms.
TAIP PAT SKAIKYTIKITE: Svarbiausi reikmenys, kurių nederėtų plauti indaplovėje
Priežiūra:
- Prieš pirmą naudojimą kruopščiai išplaukite naujus indus šiltu vandeniu, švelniu indų plovikliu ir minkšta kempinėle. Nerekomenduojama nerūdijančio plieno indams naudoti abrazyvinių dalelių turinčių ploviklių – subraižyti indai praras savo funkcionalumą, juose gaminamas maistas ims svilti.
- Ruošdami maistą stebėkite, kad ugnis (naudojant dujinę viryklę) neišsikištų už indo dugno kraštų.
- Ruošdami maistą stenkitės taip reguliuoti karštį, kad pradžioje būtų vidutinė kaitra, o tik po to palaipsniui ją didinkite iki reikiamos temperatūros.
- Verdant maistui be reikalo neatidarinėkite dangčio.
- Neplaukite dar neatvėsusių (šiltų ar karštų) indų, palaukite, kol jie visiškai atvės. Dėl staigių temperatūros svyravimų nerūdijančio plieno indai gali pasidengti tamsiomis dėmėmis arba deformuotis.
- Nepalikite purvinų ar pridegusių indų ilgam laikui. Taip pat rekomenduojama išplautus indus kruopščiai nusausinti švaria šluoste, nes priešingu atveju gali likti dėmių.
- Nenaudokite nerūdijančio plieno indų mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje.
- Ruošdami maistą nenaudokite metalinių šaukštų ar šakučių. Įsigykite specialiai šiems indams skirtų medinių ar silikoninių mentelių.
- Stipriai pridegusį maistą padės pašalinti paprasta gudrybė: į nerūdijančio plieno puodą arba keptuvę įpilkite šilto vandens, įberkite šiek tiek druskos ir užvirinkite vandenį. Po to palikite vandenį visiškai atvėsti ir išplaukite pridegusį maistą įprastu būdu.
- Ant nerūdijančio plieno indų nuo tam tikrų maisto produktų gali atsirasti spalvotų dėmių. Norėdami išvalyti šias dėmes, sudrėkinkite vatos gabaliuką citrinų rūgšties ir acto tirpale bei kruopščiai patrinkite dėmes.
- Tam, kad ant indų neliktų spalvotų dėmių, maistą rekomenduojama sūdyti tik po to, kai puode užvirs vanduo.