Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Virtuvės šefai įvardijo, kokių patiekalų nekenčia ruošti. Gal būtent juos užsisakot?

Namų virtuvėse ruošti maistą bepigu – gaminame tai, ką mėgstame ir sugebame. Tačiau profesionalūs šefai neretai tokio pasirinkimo neturi. Taip, dalis jų gamina patiekalus, kuriuos patys ir kūrė, bet dar daugiau tokių, kam pasitaiko ruošti valgius, su kuriais jie verčiau neturėtų nieko bendra.
Šefas restorano virtuvėje
Šefas restorano virtuvėje / Vida Press nuotr.

Neretai tai patiekalai, kurie susiję su specifiniais restoranų lankytojų pageidavimais. O kartais tokie, kurių ingredientai itin jautrūs, lengvai sugadinami – sunkiai išvalomi, atimantys daug laiko, kaipmat perkepami ir pan.

Viename populiariame interneto forume šefai tiesiai ir buvo paklausti, kokių patiekalų jie nekenčia ruošti ir kodėl. Kai kurie atsakymai jus nustebins. Žinoma, tai subjektyvūs konkrečių virtuvės šefų įspūdžiai, tad galima guostis, jog tai, ko vienas nekenčia ruošti, kitam patinka.

  • Įvairiai paruošti kiaušiniai ir jų patiekalai

Labai daug šefų įvardijo, jog nemėgsta ar net nekenčia ruošti tokių patiekalų, kaip omletas, plakta kiaušinienė ar tiesiog keptas kiaušinis skystu tryniu. Iš pirmo žvilgsnio, jie paruošiami paprastai, tačiau restorano virtuvės skuba, o kartais ir vėlavimas pristatyti patiekalą ant svečio staliuko, sumaišo kortas.

Vida Press nuotr./Benedikto kiaušiniai
Vida Press nuotr./Benedikto kiaušiniai

Štai omletą, o ir plaktą kiaušinienę labai lengva perkepti, žmonės juos mėgsta labai skirtingos konsistencijos, tad nepataikius kyla nemažai nepasitenkinimo. O kepant kiaušinį skystu tryniu, labai lengva pastarąjį pažeisti, toks kiaušinis jau bus „sugadintas“, nes svečias tikisi tobulo vaizdo.

„Scanpix“ nuotr./Omletas su šparagais
„Scanpix“ nuotr./Omletas su šparagais
  • Pilnai iškeptas (well done) jautienos kepsnys

Tai dar vienas itin dažnai minėtas nekenčiamas patiekalas. Daugybė šefų, ypač tie, kieno specializacija – mėsos patiekalai, mano, jog pilnai iškeptas jautienos kepsnys yra tiesiog sugadintas, jis netenka savo geriausių savybių – minkštumo, sultingumo, tekstūros, mėsa tampa „negyva“. Apie tai pokalbyje yra minėjusi ir viena 15min pašnekovė. Dar labiau šefai įsiunta, kai iš restorano salės grįžta svečio komentaras, „jog mėsa buvo kieta“. „Bet juk tokios pats ir prašei!“, riktelėtų ne vienas jų.

Vida Press nuotr./Restorane patiektas jautienos kepsnys
Vida Press nuotr./Restorane patiektas jautienos kepsnys
  • Kai atkeliauja prašymas jau išvirtą sriubą „pritaikyti“ individualiems poreikiams

Vienas iš šefų siūlo įsivaizduoti situaciją: restorano virtuvėje išverdama puiki sriuba, į kurią įdėta daug darbo – virtas sultinys, naudota daug šviežių ingredientų, visi jie atiduoda sriubai savo skonį ir taip kuria bendrą harmoniją. Tad jei atkeliauja svečio pageidavimas „Norėčiau tos sriubos, tik be svogūnų (česnakų, morkų, krevečių...)“, šefai tiesiog užverčia akis į lubas ir giliai atsidūsta.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sriuba restorane
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sriuba restorane
  • Patiekalai su šviežiomis krevetėmis

Dalis virtuvės darbuotojų mini, jog kai tenka darinėti šviežias krevetes, jie ima nekęsti savo darbo – esą šį darbą sunku dirbti su pirštinėmis, o jei dirbama plikomis rankomis, kvapas įsismelkia tiesiog nenuplaunamai. Kiti rašo, jog ypač nemėgsta kepti krevečių svieste, nes jos savyje turi nemažai vandens, tad kyla didelė rizika, jog staiga iš keptuvės šokę riebalai nudegins rankas ar net veidą.

Vida Press nuotr./Keptos krevetės
Vida Press nuotr./Keptos krevetės
  • Įvairūs virtinukai ir lietiniai

Jei lipdyti virtinukus, nesvarbu, lenkiškus, kiniškus ar itališkus, nėra tavo aistra, šis darbas gali būti neįtikėtinai nuobodus. Tai tikrai nesunku įsivaizduoti – net namuose lipdydami juos keliems žmonėms dažnai stengiamės prisikviesti pagalbos, o ką tada kalbėti apie restoraną, kur tų virtinukų reikia itin daug. Lietiniai blynai taip pat minimi kaip laiką „valgantis“ patiekalas, nes kepti juos nė nereikia didelės meistrystės, tiesiog tai nuobodus darbas, sako šefai.

Vida Press nuotr./Ravioliai
Vida Press nuotr./Ravioliai
  • Užkandžių lentos

Tokios lentos, ant kurių pridedama pjaustyto skirtingos rūšies sūrio, mėsos gaminių griežinėlių, vaisių, padažų ir pan., gražiai atrodo, suteikia galimybę rinktis, tad jos labai populiarios. Tačiau bepigu tokią lentą paruošti namuose, kitas reikalas, jei tai restoraninės apimtys, kai tų ant lentos sugulsiančių ingredientų reikia pripjaustyti beprotiškai daug.

Vida Press nuotr./Sūrio lenta
Vida Press nuotr./Sūrio lenta
  • Šviežios salotos iš daugybės ingredientų

Paprastai restorano virtuvės komanda iš anksto ruošiasi darbo dienai ar vakarui, tad netenka tik po užsakymo visko plauti, gnaibyti, smulkinti. Tačiau bepigu ruošti salotas iš kelių ingredientų, o kitas reikalas, kai jų žymiai daugiau. „Restorane turim salotas gal iš 20-ies ingredientų, jos gražiai atrodo, yra skanios, tačiau kaskart, kai atkeliauja jų užsakymas, tyliai nusikeikiu“, – prisipažįsta vienas virtuvės šefas.

Vida Press nuotr./Šefas dekoruoja patiekalą
Vida Press nuotr./Šefas dekoruoja patiekalą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas