Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virtuvės šefas D.Praspaliauskas kviečia mėgautis vasariškais sumuštiniais: 2 receptai

Įsibėgėjus vasariškiems orams, norisi ištrūkti į gamtą ir kuo mažiau laiko leisti virtuvėje. Žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, kad vasarą net ir didžiausius gurmanus gelbsti sumuštiniai, nes juos paruošti neužtrunkama, o kartu galima improvizuoti ir sukurti netikėtų derinių.
Deivydas Praspaliauskas vasarą siūlo mėgautis gurmaniškais sumuštiniais
Deivydas Praspaliauskas vasarą siūlo mėgautis gurmaniškais sumuštiniais / Gamintojo nuotr.

Danijoje gyvenęs virtuvės šefas pasakoja, kad šioje šalyje sumuštiniai, daniškai vadinami smorrebrod, ypač populiarūs ir, ko gero, nė vienas danas nepraleidžia nė dienos, nesuvalgęs sumuštinio. Smorrebrod pagrindą sudaro juoda ruginė duona – tuo esame artimi šios Skandinavijos šalies gyventojams, juolab kad sumuštiniai mėgstami ir Lietuvoje.

Norint, kad sumuštinis džiugintų gomurį ir skrandį, svarbiausia, pasak virtuvės šefo, pasirinkti gerus produktus.

Mano rekomendacija – duona, kurios net 45 proc. sudaro įvairios sėklos: arbūzų, moliūgų, saulėgrąžų ir linų sėmenys.

„Sumuštinio pagrindas yra duona, todėl labai svarbu pasirinkti tinkamą. Mano rekomendacija – duona, kurios net 45 proc. sudaro įvairios sėklos: arbūzų, moliūgų, saulėgrąžų ir linų sėmenys. Tokia duona sumuštinį praturtina papildomais poskoniais. Be to, ji labai tinka kaip sveikesnis pasirinkimas, nes kuo daugiau sėklų, tuo mažiau miltų“, – sako „Vilniaus duonos“ pranešime žiniasklaidai cituojamas D.Praspaliauskas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Deivydas Praspaliauskas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Deivydas Praspaliauskas

Ruošiant sumuštinius virtuvės šefas siūlo nebijoti eksperimentuoti ir jiems panaudoti rūkytą žuvį ar keptą vištieną. Taip pat reikia nepamiršti sezoninių žalumynų ir sumuštiniams rinktis agurkų, svogūnų, krapų. Kartu galima derinti avokadus, smidrus, pakutenti gomurį jelapeno pipirais.

D.Praspaliauskas siūlo išbandyti du naujus sumuštinių receptus, kurie tinka ne tik skubantiems, bet ir norintiems nustebinti svečius:

Sumuštinis su rūkytu unguriu, kiaušiniais ir smidrais

Ingredientai:

  • Tamsios, sėklų gausios duonos;
  • sviesto;
  • saldžiųjų garstyčių;
  • rūkyto ungurio;
  • virtų kiaušinių;
  • svogūnų laiškų;
  • saldžiosios paprikos miltelių;
  • lengvai marinuotų smidrų;
  • krapų.

Gaminimas:

1. Ant duonos užtepame sviesto ir saldžiųjų garstyčių.

2. Svogūnų laiškai ir lengvai pamarinuoti smidrai tampa sumuštinio „salotomis“.

3. Virtas kiaušinis ir lengvai rūkytas ungurys paskaninami raudonąja paprika, krapais ir kapotais svogūnų laiškais.

Gamintojo nuotr./Sumuštinis su rūkytu unguriu, kiaušiniais ir smidrais
Gamintojo nuotr./Sumuštinis su rūkytu unguriu, kiaušiniais ir smidrais

Sumuštinis su kepta vištiena ir avokadu

Ingredientai:

  • Tamsios, sėklų gausios duonos;
  • graikiško jogurto;
  • agurkų;
  • petražolių;
  • keptos vištos krūtinėlės;
  • avokado;
  • pomidoro;
  • jelapeno pipiro.

Gaminimas:

1. Ant duonos tepame agurkų ir graikinio jogurto užtepo, paskaninto petražolėmis.

2. Tuomet sluoksniais dedame agurkus, keptą smulkintą vištienos krūtinėlę, avokado, truputį pomidoro. Sumuštinį vainikuoja jalapeno pipirai mėgstantiems delikatų aštrumą.

Gamintojo nuotr./Sumuštinis su kepta vištiena ir avokadu
Gamintojo nuotr./Sumuštinis su kepta vištiena ir avokadu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais