Darbininkų maistas, virstantis puikiu patiekalu
„Lietuviai vis dar pažindinasi su street food'o kultūra, kuri paplito visame pasaulyje. Gatvės maisto tradicijos prasidėjo senovės Graikijoje, kur gatvėse buvo pardavinėjama kepta žuvis. Street food‘as – tai greitas darbininkų bei kasdienis ir pigus eilinio žmogaus maistas. Šiandien, kai pasiūla yra tokia didžiulė, street food'as nebėra vien tik tas greitas darbininkų maistas, šiandien tai gali tapti ir didžiausiu gastronominiu šedevru“, – įsitikinęs pranešime spaudai cituojamas virtuvės šefas A.Veruitis, šiuo metu vadovaujantis baro „Barkodas“ virtuvei.
Pasak šefo, žmonių nuostata, kad gatvės maistas yra tik riebus ir bevertis, dažnai yra klaidinga. „Žmonės klysta manydami, kad storėja tik nuo riebalų. Riebalų perteklius maiste, be abejo, yra žalingas, visai kaip ir nesaikingas angliavandenių (cukraus, konditerinių kepinių ir kitų miltinių gaminių) vartojimas. Žinoma, neneigiu, kad ir gatvės maistas turi kalorijų, bet yra ir alternatyvų: riebią kiaulieną galime pakeisti antiena, be to, galime rasti ne tik vegetariškų, bet ir veganiškų gatvės maisto patiekalų“, – sako jis.
Anot jo, gatvės maisto tradicijos priklauso ir nuo geografinės padėties – giliausias jas išlaikė Centrinė ir Pietų Amerika, Azijos šalys, Afrika, kai kurios Europos šalys. „Vis labiau populiarėja europietiškasis street food‘as, taip pat ir rytietiškas gatvės maistas“, – apie tendencijas pasakoja pašnekovas.
Išskirtinė savybė – netikėti ingredientai
„Gatvės maisto kultūra turi gilias tradicijas, tačiau leidžia eksperimentuoti ir varijuoti įvairiausiais skoniais ir kvapais. Pavyzdžiui, ne visi žino, kad į populiariojo britiško „Fish & Chips“ receptą įeina ir alus, ir degtinė. Šiame patiekale tai būtini produktai, neįsivaizduoju, kaip kai kurios kavinės šį patiekalą gamina be šių sudedamųjų dalių. Alus suteikia tešlai purumo, o degtinė – traškumo“, – sako virtuvės šefas ir dalijasi savo „Fish & Chips“ receptu.
Ingredientai:
- 200 g ryžių miltų;
- 200 g kvietinių miltų;
- 300 ml alaus;
- 300 ml degtinės;
- menkės (arba oto, lydekos) filė;
- druskos;
- pipirų;
- aliejaus kepimui.
Gaminimas:
1. Iš miltų, alaus ir degtinės suplakite gana skystą tešlą.
2. Žuvies filė supjaustykite gabaliukais, pabarstykite druska ir pipirais. Apvoliokite miltuose, kad tešla geriau priliptų.
3. Miltuotus gabaliukus sumeskite į jau paruoštą masę, įsitikinkite, kad tešla padengia visą žuvį, ir dėkite ją į iki 190 °C įkaitintą aliejų. Virkite, kol tešla apskrus.
Tradiciškai taip paruošta žuvis patiekiama su keptomis bulvytėmis, citrinos skiltele ir mėta pagardintais žaliaisiais žirneliais. Skanaus!