Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Virtuvės šefas M.Praškevičius pataria, kaip Velykų stalą paversti ypatingu. Pagerinto majonezo receptas

Artėjančios Velykos yra viena gražiausių pavasario švenčių, labiausiai įkvepiančių puoštis ir puošti savo namus. Bet ar žinote, kaip paruošti Velykų stalą, kad jis viliotų ne tik gardžiais patiekalais, bet ir nepamirštama išvaizda?
Keptas kiaušinis su brokoliu
Keptas kiaušinis su brokoliu / Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ / R. Daškevičiaus nuotr.

Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ receptų autorius, restorano „Stebuklai“ virtuvės šeimininkas Martynas Praškevičius pasakoja, kad neįsivaizduoja Velykų be stilingai ir kruopščiai papuošto stalo.

Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ nuotr./Virtuvės šefas Martynas Praškevičius
Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ nuotr./Virtuvės šefas Martynas Praškevičius

„Pagrindinių patiekalų Velykoms ruošiame ne tiek ir daug: ant stalo būtinai turime šviežių salotų, kiaušinių ir vieną pagrindinį patiekalą, pavyzdžiui, keptą antį.

Aš daugiau dėmesio skiriu mažesnėms detalėms ant stalo – kaip patiekiu sviestą ir duoną, kokiomis medžiagomis papuoštas pats stalas.

Labai svarbu stalo neperkrauti pagrindiniais patiekalais, kad sudarytume iš tiesų šventinį įspūdį“, – pasakoja Martynas.

Netikėtas pateikimas sukurs šventinę nuotaiką

„Švęskite pavasarį ir prisidaiginkite įvairių sėklų, pavyzdžiui, žirnių ar saulėgrąžų. Jomis ir puoškite Velykų patiekalus. Sėklas sudėkite ant vatos stiklainyje, apšlakstykite vandeniu ir laikykite uždarę sandariai, kol pradės dygti. Tuomet atidarykite ir auginkite daigus iki pageidaujamo dydžio.

Be to, visuomet labai didelį įspūdį palieka netikėtai patiektas net toks įprastas patiekalas kaip sumuštiniai – ant stalo paberkite grūdų ir tiesiai ant jų sudėkite sumuštinius.

O stalo vandenį patiekę išvalytame balto vyno butelyje taip pat išgausite netikėtą efektą“, – pasakoja šefas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Originalios kiaušinių dažymo idėjos: su kreidelėmis, nagų laku ar plaukų gumele

Rinkitės natūralias spalvas

Stalo puošybai ir patiekalų patiekimui geriausia rinktis kuo natūralesnes gamtos spalvas bei natūralias priemones ir vengti skaisčių ir „plastikinių“ spalvų. Jų ypač neturėtų atsirasti lėkštėse ir kituose induose, kuriuose planuojate pateikti savo patiekalus. Spalvingi ir pavasarį primenantys patiekalai geriausiai atrodo žemės spalvų vienspalvėse, matinėse lėkštėse.

Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ / R. Daškevičiaus nuotr./Keptas kiaušinis su brokoliu
Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ / R. Daškevičiaus nuotr./Keptas kiaušinis su brokoliu

„Juk fantastiškai stalą papuošus grūdais, šiaudais ar samanomis, kitos dekoracijos tampa nebereikalingos. Galite ant stalo apgyvendinti augalų ar jų daigų nedideliuose vazonėliuose. Dar geriau – paruoškite itin gražias salotas: ne sumesdami visus ingredientus į vieną krūvą, o dėliodami salotas kompoziciškai.

Aš visuomet pradedu nuo stambiausių salotų elementų ir dedu juos į apačią, smulkesnius į viršų – iš tiesų toks principas galioja visiems patiekalams.

Knygoje „Balansas“ taip pat dalinomės patarimu, kad salotų lapus verta sustatyti vertikaliai viršūnėlėmis į viršų, tarsi jos vis dar augtų. Kitus salotų ingredientus galima sukaišioti tarp lapų – taip patiekalas atrodys itin patrauklus ir šviežias“, – pataria Martynas.

Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ / R. Daškevičiaus nuotr./Salotos su šviežiai sūdyta skumbre
Knygos „Balansas: Skanus maistas ir sveikos gyvensenos idėjos aktyviems žmonėms“ / R. Daškevičiaus nuotr./Salotos su šviežiai sūdyta skumbre

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 originalūs būdai nudažyti velykinius kiaušinius. Pravers net skutimosi putos!

Eksperimentuokite su skoniais

Ruošdamas vos keletą pagrindinių patiekalų Velykoms, Martynas daug dėmesio skiria „ne pirmu smuiku grojančiam“ maistui: „Pasirūpinu, kad per šventes visuomet turėtume įvairių rūšių skanios duonos, įdomaus sviesto ar naminio majonezo su prieskoniais. Man svarbu, kad šie patiekalai taip pat būtų gražiai patiekti – dar Kaziuko mugės metu įsigyju medinių peiliukų sviestui, įdomaus dizaino indelių.

Taip pat stengiuosi, kad stalą papildytų ne tiesiai iš šaldytuvo ištrauktas sviestas, o papildytas prieskoniais. Pasidalinsiu idėja naminiam majonezui – pagardinkite jį česnaku, šviežiu baziliku ar japoniškais „wasabi“ krienais! Tada net paprastas kiaušinis su kiekvienu kąsniu bus kitoks ir įsimintinas.“

O štai čia Ji24.lt naminio majonezo receptai. Tikimės, pravers:

Japoniško stiliaus majonezas
Receptas: Japoniškas majonezas
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 64
Receptas
Ingredientai
Balta sojų pupelių („miso“) pasta: 50.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (tryniai)
Actas: 5.00 ml (ryžių actas arba citrinos sultys)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (baltieji)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Trynius išplakite su actu. Paskui, lėtai maišydamos, supilkite aliejų ir plakite iki vienalytės masės.
  2. Sudėkite sojų pupelių („miso“) pastą, pagardinkite druska ir pipirais.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Suskleisti
Saulėgrąžų majonezas
Receptas: Saulėgrąžų majonezas
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.6 / 22
Receptas
Ingredientai
Saulėgrąžos: 1.00 st. (neskrudintų lukštentų sėklų)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Provanso žolelių prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Saulėgrąžų sėklas kelias valandas pamirkykite, išskalaukite ir suberkite į elektrinį plaktuvą.
  2. Kartu suberkite česnaką, supilkite šviežiai išspaustas citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, Provanso žolelėmis, įpilkite vandens (tiek, kad apsemtų saulėgrąžas).
  3. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Šiuo majonezu skanu gardinti įvairias salotas.
Suskleisti
Majonezas iš putpelių kiaušinių
Receptas: Majonezas iš putpelių kiaušinių
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 35
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (putpelių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (aštrios)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius suplakite su garstyčiomis, cukrumi ir druska.
  2. Atsargiai įpilkite aliejų ir plakite iki vientisos masės.

Plačiau skaitykite: „Majonezas. 3 įdomios versijos“

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos