Mėsainių populiarumą pastebime ir Lietuvoje: jų gausu restoranų valgiaraščiuose, furšetuose, jie keičia vieno kąsnio sumuštinius, na, o virtuvių šefai pasiūlo vis įdomesnius receptus.
Pasauliniai tyrimai rodo, kad mėsainių vartojimas nemažėjo daugiausia dėl to, kad išaugo aukštos kokybės ir vis įvairesnių šių užkandžių pasiūla. Restoranai ir kavinės visame pasaulyje, atsižvelgdami į skirtingus vartotojų poreikius bei skonius, gamina juos iš skirtingų bandelių ir įvairios rūšies mėsos, pagardina įvairiais ingredientais.
Vytauto Skuodo nuotr./Virtuvės šefas Mindaugas Mizaras
Dabar mėsainiai gali būti ir vegetariški, ir net veganiški, arba vietoje bandelės naudojami greitai paruošiami makaronai – taip gaminami „ramen burgeriai“ (angl. suvožtiniai iš greitai paruošiamų makaronų).
Daugelį metų mėsainis („burgeris“) buvo gaminamas tik su jautiena, o prie jo patiekiamos gruzdintos bulvytės, tačiau pastaruoju metu galvojantys apie sveikesnę mitybą vartotojai itin pamėgo mėsainius su vištiena ar tik iš daržovių.
Dar viena kryptis – mėsainis pagal jūsų norus, davė laisvę ir patiems vartotojams – jie gali susikomplektuoti jį iš tokių ingredientų, kokių tik nori. Būtent sudėtinės dalys ir lemia mėsainio maistingumą ar skanumą, o jei galvojate apie sveikesnę mitybą – patariama rinktis daugiau daržovių ar net vaisius bei liesesnę mėsą.
Apie tai, kaip greitai ir skaniai mėsainius galite pasigaminti ir namuose, pasakoja Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narys ir restorano „Architektai“ virtuvės šefas Mindaugas Mizaras.
Ne tik skaniau, bet ir sveikiau
Kaip jis pasakoja, gaminti mėsainius užsienyje populiaru dar nuo praėjusio šimtmečio pradžios. Ši mada atėjo ir į Lietuvą, tačiau tai ne tik klasikinis mėsainis, dažniausiai parduodamas greito maisto restoranuose.
„Mėsainiai, šnekamojoje kalboje taip ir vadinami „burgeriais“, populiarūs dėl pačių paprasčiausių dalykų – juos greita ir paprasta pagaminti. Be to, fantazijai, su kuo jį pagaminti ir patiekti, ribų nėra“, – tikina virtuvės šefas.
Mindaugas pripažįsta, kad mėsainiai –itin populiarus dienos valgiaraščio patiekalas. Pasak virtuvės šefo, galima rinktis pačias įvairiausias bandeles ar net tolygiai supjaustytą prancūzišką batoną, pagrindiniam įdarui naudoti bet kurią mėsos rūšį, na, o visi pagardai ir salotos – tai, kas dera prie parinktos mėsos. Kiekvienas virtuvės šefas ką nors papildo ir priderina, todėl mėsainiai kas kartą pateikiami originaliau ir netradiciškiau.
„Nors tradicinis „burgeris“ – tai bandelė su jautienos maltinuku, tačiau jam pagaminti puikiai tinka ir kiauliena, vištiena ar net aviena. Galvodami apie sveikesnius produktus, gaminkite panaudodami kuo daugiau daržovių, o iš mėsų rinkitės liesesnę – vištieną“, – pataria virtuvės šefas.
Mėsainius gaminti galima ne tik iš gabaliukais supjaustytos mėsos, antai vištienos krūtinėlę galima lengvai apkepti ir suplėšyti, o šlaunelių kumpelius – sukapoti.
„Ko gero, mėsainio neįsivaizduojame be sūrio ir daržovių. Paprastą fermentinį sūrį galite pakeisti pelėsiniu sūriu, o prie jo priderinti ir vaisius, pavyzdžiui šviežią figą, kuri pelėsiniui sūriui suteiks saldumo. Galima naudoti uogų džemą užtepant jį ant sūrio, – pasakoja virtuvės šefas. – Taip pat puikiai tinka mocarelos sūris, kuris labai populiarus pagardinti picoms, taigi puikiai tinka ir mėsainiams, ypač jei jie gaminami su vištiena, pomidorais ar pomidorų pesto.“
Mindaugas pritaria, kad neatsiejamas garnyras prie mėsainio – bulvytės, tačiau ir su garnyru galime eksperimentuoti.
Nevertėtų pamiršti, kad garnyrą deriname su mėsainyje esančia mėsa.
„Jei nenorite gaminti šaldytų bulvyčių, jas galite pakeisti namie paruoštomis bulvėmis – pakepti jas keptuvėje arba lengvai apvirtas pakepinti. Tai yra tradicinis garnyras. Prie jų priderinkite šviežias sezonines daržoves ir salotas. Tačiau galima paruošti ir įdomesnį garnyrą – saliero traškutį, tačiau nevertėtų pamiršti, kad garnyrą deriname su mėsainyje esančia mėsa“, – teigia Mindaugas.
Pasak šefo, prie vištienos labiausiai tinka karamelizuotas pastarnokas. Jį galite nesunkiai pagaminti, tereikia lengvai apvirtus pastarnoko gabalėlius patepti medumi ir šiek tiek pakepti orkaitėje, kad medus karamelizuotųsi.
Virtuvės šefo Mindaugo Mizaro mėsainių receptai
Mėsainis su kapota vištiena ir pelėsiniu sūriu
Vytauto Skuodo nuotr./Mėsainis su kapota vištiena ir pelėsiniu sūriu
Reikės:
- 1 bandelės;
- 50 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
- 10 g pesto padažo;
- 1 šviežio figos vaisiaus;
- 20 g špinatų lapų;
- 150 g vištienos šlaunelių mėsos be kaulo;
- 1 česnako skiltelės;
- 5 g šviežių petražolių;
- 10 g alyvuogių aliejaus, 10 g;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio pipirų.
Gaminimas:
- Vištienos šlaunelių mėsą sukapokite mažais kubeliais, sudėkite trintą česnaką, smulkiai pjaustytas petražoles, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, suberkite druską ir pipirus. Viską gerai išmaišykite ir suformuokite turimos bandelės dydžio kotletuką.
- Suformuotą kotletuką palaikykite šaldytuve 30 min.
- Pamarinuotą vištieną patepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje keptuvėje arba grilyje po 6–7 min. iš abiejų pusių, kol vištiena iškeps.
- Mėsai baigiant kepti, ant jos sudėkite gabaliukais laužytą pelėsinį sūrį ir palaukite, kol jis ištirps.
- Bandelę perpjaukite pusiau ir lengvai paskrudinkite orkaitėje arba grilyje.
- Paskrudintą bandelę patepkite pesto padažu, uždėkite špinatų lapus, iškeptą vištieną, griežinėliais pjaustytą figą ir uždenkite antra bandelės pusele.
Mėsainis su plėšyta vištiena ir mocarelos sūriu
Vytauto Skuodo nuotr./Mėsainis su plėšyta vištiena ir Mozzarella sūriu
Reikės:
- 1 bandelės;
- 100 g mocarelos sūrio;
- 10 g raudonojo pesto arba pomidorų padažo;
- 1 šviežio pomidoro;
- 20 g „Iceberg“ salotų;
- 150 g vidinės vištienos filė;
- 1 česnako skiltelės;
- 1 g malto muskato riešuto;
- 10 g alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos;
- žiupsnelio pipirų.
Gaminimas:
- Vištienos filė gabalėlius gerai įtrinkite prieskoniais, sumaišytais su trintu česnaku, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir palikite šaldytuve marinuotis 30 min.
- Marinuotą vištieną pakepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi po 5 min. iš abiejų pusių.
- Bandelę perpjaukite pusiau ir lengvai paskrudinkite orkaitėje arba grilyje.
- Paskrudintą bandelę patepkite raudonojo pesto arba pomidorų padažu, sudėkite „Iceberg“ salotas, griežinėliais pjaustytą pomidorą, iškeptą ir lengvai paplėšytą vištieną, griežinėliais pjaustytą mocarelos sūrį, tuomet uždenkite antra bandelės pusele.
- Mėsainius galima patiekti su skrudintomis bulvytėmis ar kitaip pakeptomis bulvėmis, taip pat karamelizuotu pastarnoku ar saliero traškučiu, pomidorais, salotų lapais.
Siūlome išbandyti ir šiuos receptus:
Ingredientai
Duona:
1.00 vnt. (nedidelės duonelės (čiabatos ar kitos mėgstamos))
Karis:
1.00 arbat. š. (0,5)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal poreikį)
Citrinos:
1.00 vnt. (1 valg. š. šviežių žaliosios citrinos sulčių)
Kaip gaminti
- Oranžinius lęšius užmerkite 3–4 valandoms. Jei rinksitės žalius lęšius, galite užmerkti juos iš vakaro. Išmirkusius išskalaukite ir išvirkite.
- Atvėsusius lęšius, džiūvėsius, smulkintą svogūną ir česnako skilteles, alyvuogių aliejų, vandenį supilkite į elektrinį smulkintuvą ir išmaišykite iki vientisos masės. Suberkite karį, pagal skonį druskos bei pipirų ir dar išmaišykite.
- Drėgna ranka formuokite nedidelius maltinukus ir dėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 min.
- Avokadą nulupkite, padalykite į kelias dalis, mėlynąjį svogūną supjaustykite. Suberkite į elektrinį trintuvą. Įpilkite žaliųjų citrinų sulčių, įberkite pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų ir sutrinkite.
- Duonelę per vidurį įpjaukite, užtepkite avokado užtepo, dėkite vieną ar du (priklausomai nuo dydžio) lęšių maltinukus, ant viršaus uždėkite saujelę smulkintų Pekino kopūstų ir... skanaus! Su šiais lęšių mėsainiais labai dera rauginti arba marinuoti agurkai.
Suskleisti
Ingredientai
Duona:
6.00 vnt. (ruginės duonelės)
Vynas:
150.00 ml (baltojo sauso)
Grūdėtosios garstyčios 1.00 valg. š.
Gelsvės (šviežių) 1.00 arbat. š.
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Nuplautas ir gerai nuvarvintas šviežias prieskonines žoleles bei mėlynąjį svogūną susmulkinkite. Batono riekes sudėkite į dubenį, apliekite vynu ir palikite pastovėti.
2. Į kitą dubenį sudėkite mėsą, sukrėskite garstyčias, suberkite smulkintas žoleles, svogūną, pagal skonį įberkite druskos ir kiek paminkykite švariomis rankomis. Sudėkite iš vyno išgriebtą nuspaustą batoną ir suminkykite vientisą masę. Iš jos suformuokite plokščius apvalius maltinius ir iškepkite orkaitėje arba ant grotelių ir padėkite šiltai.
3. Mėlynųjų pelėsių sūrį susmulkinkite, gerai ištrinkite su traiškytais česnakais ir minkštu sviestu. Gauta mase aptepkite pusę ruginių paplotėlių. Ant viršaus uždėkite po salotos lapą, ant jų – po keptą maltinį ir kelis pomidorų griežinėlius. Užvožkite likusiais paplotėliais.
4. Išdėliokite mėsainius kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir 5–7 minutėms pašaukite į karštą orkaitę.
Suskleisti
Ingredientai
Mėsainių bandelės: 4.00 vnt.
Sūris:
8.00 riekės (kvadratinės, fermentinio)
Salotos:
1.00 vnt. ("Aisbergo" lapai)
Faršas:
400.00 g (jautienos - mėsainiams)
Svogūnai:
1.00 vnt. (nedidelis - mėsainiams)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (mišinys, stambiai maltas - mėsainiams)
Druska:
1.00 žiupsnelis (mėsainiams)
Kaip gaminti
1. Faršą sumaišykite su labai smulkiai pjaustytu svogūnu, aitriuoju pipiru, tabasko padažu, pagardinkite pipirais ir druska. Suformuokite 4 paplotėlius, aptepkite juos alyvuogių aliejumi ir kepkite ant grotelių 200 laipsnių orkaitėje (įjungę ventiliatorių) 10–12 minučių, kol gražiai apskrus.
2. Bandelės pagrindą aptepkite majonezu, uždėkite dvi riekeles sūrio, pomidorų padažo, karštą mėsainį, ant viršaus uždėkite kelis griežinėlius pomidoro, salotų lapų ir vėl pusę bandelės.
|
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
Suskleisti
Ingredientai
Jautiena:
750.00 g (maltos - mėsainiams)
Bandelės: (apskritos - mėsainiams) 6.00 vnt.
Salotos:
200.00 g (lapai - mėsainiams)
Šoninė: (ploni griežinėliai - mėsainiams) 6.00 riekės
Agurkai:
3.00 vnt. (marinuoti - mėsainiams)
Troškinti burokėliai: (mėsainiams) 300.00 g
Druska:
1.00 žiupsnelis (burokėliams)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (burokėliams)
Actas:
1.00 valg. š. (vynuogių - burokėliams)
Petražolės:
1.00 sauja (šviežių, smulkintų - burokėliams)
Kaip gaminti
1. Į gilų indą sudėkite jautieną, kiaulieną, įmuškite kiaušinį, įpilkite padažų arba įberkite prieskonių ir gerai išmaišykite.
2. Masę padalykite į šešias lygias dalis ir suformuokite kotletus. Iškepkite keptuvėje arba ant grotelių.
3. Bandeles perpjaukite ir iš pjovimo pusės apkepkite.
4. Bandelių puseles aptepkite majonezu su garstyčiomis, uždėkitepo lapą salotų, karštą kotletą. Pabarstykite tarkuotu sūriu, uždėkite po pakepintą griežinėlį šoninės, marinuotų agurkėlių ir troškintų burokėlių. Užvožkite likusiomis bandelių puselėmis ir patiekite.
Troškinkinti burokėliai:
1. Aliejų įkaitinkite keptuvėje, sudėkite susmulkintus svogūnus ir kepkite apie 5 minutes. Pabarstykite druska, pipirais.
2. Sudėkite tarkuotus burokėlius, susmulkintus riešutus, aitriąsias paprikas, pomidorus, įpilkite acto, įmaišykite cukrų. Užvirinkite, sumažinkite ugnį ir ant silpnos ugnies troškinkite maišydami apie 40 minučių.
3. Atvėsinkite ir įmaišykite petražoles.
|
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti
Ingredientai
Miltai:
350.00 g (350 – 420 g - bandelėms)
Mielės:
11.00 g (sausų mielių pakelis - bandelėms)
Druska:
2.00 arbat. š. (po 1 arbat. š. bandelėms ir kotletukams)
Vanduo:
250.00 ml (šiltas vanduo - bandelėms)
Kiaušiniai:
1.00 vnt. (išplaktas kiaušinis - bandelėms)
Vištiena:
500.00 g (malta - kotletukams)
Sūris:
50.00 g (fermentinis, tarkuotas - kotletukams)
Duona:
65.00 g (duonos trupiniai - kotletukams)
Česnakai:
4.00 skiltelės (po 2 skilteles kotletukams ir padažui)
Juodieji pipirai:
1.00 arbat. š. (1 arbat. š. maltų - kotletukams ir 1/2 arbat. š. padažui)
Paprikos:
5.00 g (malta paprika - kotletukams)
Jogurtas:
100.00 g (1/2 puodelio natūralaus jogurto arba majonezo)
Kaip gaminti
Vos tik išgirdus žodį „mėsainis“, prieš akis akimirksniu iškyla greitojo maisto restoranų tinklai. Tuo metu, kai vieni iš mūsų pasiduoda greitojo maisto vilionėms, o kiti vis dar kovoja ir bando laikytis nuo tokių restoranų kuo atokiau, siūlome griauti greitojo maisto stereotipus: namuose tokį maistą galime gaminti ir lėtai, ir sveikai, ir skaniai. Naminiai mėsainiai – puikus pavyzdys. Jei tik galite tėčio pietums skirti porą valandų, būtinai iškepkite namines mielines bandeles ir patys paruoškite naminius vištienos kotletukus. Tikime, kad nustebs visa šeima – namuose ruošti mėsainiai drąsiai gali varžytis su bet kuriais kada nors ragautais mėsainiais iš greitojo maisto restoranų!
Labai dažnai tokie paprasti, žemiški, tačiau nuoširdūs dalykai yra pačios geriausios ir brangiausios dovanos. Sukurkite tėčiui mažą šventę ir nustebinkite jį sočiais bei gardžiais pietumis!
IŠKEPKITE BANDELES
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ˚C temperatūros.
2. Sumaišykite vieną puodelį miltų su mielėmis ir druska. Minkštą sviestą supjaustykite kubeliais ir įmaišykite į miltų mišinį. Supilkite šiltą vandenį ir gerai sumaišykite. Tuomet dalimis suberkite likusius miltus ir išminkykite vientisą, elastingą ir nelipnią tešlą. Suformuokite rutulį ir perdėkite jį į aliejumi išteptą dubenį. Uždenkite dubenį rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje maždaug valandai, kol tešla pakils dvigubai.
3. Pakilusią tešlą dar šiek tiek paminkykite ir padalykite į šešias lygias dalis. Iš visų dalių suformuokite lygias apvalias bandeles. Sudėkite jas į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, palikdami tarp bandelių bent 5 cm tarpus. Uždenkite skardą su bandelėmis rankšluostėliu ir palikite pakilti dar pusvalandžiui.
4. Pakilusias bandeles aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 min., kol bandelės taps gražiai auksinės spalvos.
IŠKEPKITE KOTLETUKUS
1. Kol bandelės kepa, visus kotletukams skirtus produktus sumaišykite dubenyje. Šiek tiek sudrėkintomis rankomis suformuokite 6 apvalius plokščius kotletukus. Sudėkite juos ant padėklo, uždenkite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve apie valandą, kad į vištieną įsigertų prieskoniai.
2. Grilio keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Sudėkite paruoštus kotletukus ir kepkite apie 5–7 min., kol gražiai apskrus. Tuomet atsargiai su mentele apverskite ir kepkite dar apie 5 minutes, kol ir antra kotletuko pusė bus gražios aukso spalvos.
3. Bandelės tikriausiai jau bus iškepusios – išimkite jas iš orkaitės ir sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 ˚C temperatūros.
4. Išimkite iškeptus kotletukus iš keptuvės ir perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Ant viršaus uždėkite po riekelę pomidoro ir po riekelę mocarelos. Dėkite kepimo skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite kelias minutes, kol sūris išsilydys. Išimkite apkeptus kotletukus iš orkaitės.
PARUOŠKITE MĖSAINIUS
1. Kol kotletukai kepa orkaitėje, paruoškite česnakinį jogurto padažą: dubenėlyje sumaišykite trintą česnaką, maltus juoduosius pipirus ir natūralų jogurtą (jeigu norite, galite naudoti majonezą).
2. Iškeptas bandeles perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Apatinę bandelę aptepkite česnakiniu padažu, uždėkite porą salotos lapelių. Ant salotų dėkite šiltą apkeptą kotletuką, ant kotletuko – šaukštą pomidorų padažo. Uždėkite viršutinę bandelės dalį.
3. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
Mėsainius tėčiui ruošė Asta Černė
Suskleisti
Ingredientai
Bandelės: neskaldytų grūdų 2.00 vnt.
Kaip gaminti
- Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
- Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Faršas:
200.00 g (200 - 300 jautienos ir kiaulienos maltas)
Bandelės: (4 - 6 hamburgerio ar kitos) 4.00 vnt.
Salotos:
3.00 vnt. (3 - 6 ir sauja rukalos)
Actas:
1.00 arbat. š. (vyno)
Kaip gaminti
- Į faršą įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite. Suformuokite rutuliukus ir juos suplokite. Būsimos hamburgerio mėsytės plotis turėtų būti iki 1 cm. Kepkite karštoje keptuvėje kol apskrus. Baigiant kepti, ant mėsytės uždėkite garstyčių ir dėkite čedario sūrio riekelę. Uždenkite keptuvės dangtį, kad sūris išsilydytų.
- Pasiruoškite padažą: sumaišykite majonezą, pomidorų padažą ir vyno actą.
- Kol kepa mėsytė, supjaustykite svogūnus žiedais ir juos apkepkite kol suminkštės. Pagardinkite juos druska.
- Bandeles perpjaukite per pusę ir kiekvieną iš jų apskrudinkite keptuvėje (skrudinti tik perpjautąją bandelės pusę).
- Sluoksniuokite hamburgerį: apskrudintos bandelės apatinę dalį aptepkite paruoštu padažu, dėkite keletą marinuoto agurkėlio griežinėlių, salotos lapą, rukolos žiupsnį, pomidoro griežinėlių ir vėl užpilkite paruošto padažo. Ant pomidoro griežinėlių dėkite karštą mėsytę su išlydytu čederio sūriu, užberkite apkeptų svogūnų.
Skanaus!
Receptas Viktorijos Ramašauskaitės
Suskleisti
Ingredientai
Mėsainių bandelės: 4.00 vnt.
Pikantiškas padažas: (sudedamosios dalys : majonezas, nat. jogurtas, česnakai, citrinų sultys, druska, pipirai) 200.00 g
Daržovės:
300.00 g (mėsainiams - mėgstamų (pvz:, salotos, kopūstai, agurkai, pomidorai, svogūnai ir kt.))
Kaip gaminti
- Marinatui sumaišykite pomidorų sultis, degtinę, tabasco padažą ir prieskonines žoleles.
- Marinatu užpilkite vištienos krūtinėles ir marinuokite 6-12 valandų.
- Salierų stiebus pamarinuokite su trupučiu alyvuogių aliejaus ir čili pipirais.
- Vištieną, salierus ir mėsainių bandeles dėkite ant grilio ir kepkite iš abiejų pusių.
- Baigiant kepti vištieną ant viršaus uždėkite sūrio, kad jis išsilydytų.
- Abi bandelių puses patepkite pikantišku padažu, dėkite salotų lapą, vištienos krūtinelę ir daržoves.
- Šalia patiekite keptus salierus.
- Paruošites per 1 val., neskaičiuojant mėsos marinavimo laiko.
Receptą atsiuntė Lina B., Klaipėda
Suskleisti