Silkė su saulėgrąžomis ir morkomis pagal Vytautą Samavičių
Ingredientai (4 asm.):
- 200 g lukštentų saulėgrąžų;
- 2 vidutinės morkos, nuplautos;
- 50 g rapsų aliejaus;
- 80 g majonezo;
- 500 g silkės „Matjes“ filė;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- krapų, svogūnų laiškų ir petražolių (papuošimui).
Gaminimas:
1. Saulėgrąžas pakepinkite orkaitėje 200 °C temperatūroje apie 7–10 min. Tada ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
2. Morkas supjaustykite smulkiais kubeliais ir pakepinkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus, kol suminkštės, bet bus dar traškios. Pabarstykite druska ir pipirais.
3. Į atskirą indą sudėkite morkas, suberkite atvėsintas saulėgrąžas, dėkite majonezą ir viską išmaišykite, įberkite pipirų ir druskos pagal skonį.
4. Silkės filė susmulkinkite ir dėkite į indą, kuriame patieksite patiekalą. Ant viršaus sudėkite morkų ir saulėgrąžų salotas. Viską papuoškite žalumynais.
Pastaba: jei nenorite naudoti majonezo, morkas su saulėgrąžomis galite maišyti naudodami alyvuogių aliejų.
Suvožtinis su sūdytu džiovintu tryniu pagal Honoratą Lyndo
Ingredientai (4 asm.):
- 1 avokadas;
- šlakelis žaliųjų citrinų (laimų) sulčių;
- 3–4 ruginės duonos riekelės;
- 200 g rūkyto paltuso arba ungurio;
- 4 putpelių kiaušiniai;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis juodųjų pipirų;
- laiškinių česnakų, papuošimui;
- žirnelių, papuošimui;
- daigų, papuošimui;
- sūdyto ir džiovinto trynio, papuošimui (receptą rasite žemiau).
Gaminimas:
1. Sutrinkite avokadą, pagardinkite druska, pipirais ir žaliųjų citrinų sultimis.
2. Paruoštą pagardą tepkite ant duonos. Dėkite paltuso arbo ungurio filė gabaliukus, putpelių kiaušinių puseles.
3. Papuoškite daigais, žirneliais, laiškiniais česnakais ir džiovintu sūdytu tryniu.
Sūdytas ir džiovintas trynys
Gaminimas:
1. Trynius sudėkite ant druskos, užbarstykite ja ir sūdykite apie 8 val.
2. Tada išimkite iš druskos ir džiovinkite apie 60 °C temperatūroje apie 3 val.
3. Laikykite sandariame indelyje iki 3 savaičių.