Prieskoniai suteikia laisvę ir galimybę improvizuoti gaminant kiaulienos patiekalus. Ta pati mėsa gali įgyti visiškai kitokį skonį – nuo aštrios Azijos šalių egzotikos, paslaptingų Japonijos skonių iki svaiginančių Pietų Europos žolelių aromatų.
Platus ir įvairus prieskonių pasaulis
Prieskonių pasaulis platus ir įvairus, virtuvės naujokui pasiklysti nesunku, o ir patyrę maisto gamintojai vos spėja sekti naujienas.
Pažintį su kiaulienos prieskoniais galima pradėti nuo skonių: klasikiniai, aštrūs, saldžiarūgščiai, su žolelėmis, egzotiškais ingredientais ir t.t. Prieskoniai skirstomi ir pagal patiekalus – jų mišinių sudėtis priklauso nuo to, ką gaminsite – maltinukus ar kepsnį.
Žinoma, kiekvienas renkasi ir pagal savo skonį – vieniems patinka nuo seno naudojamas česnakas ir pipirai, kiti žavisi rūkyta paprika, nori jausti imbiero aitrumą, ciberžolės kartumą ar atranda sičuano pipirus.
Kiaulienos prieskonių mišiniai gali būti sudaromi ir pagal pasaulio šalių virtuves.
Pasak „Rivonos“ vadybininko Sauliaus Balkaus, Lietuvoje populiariausi itališki prieskoniai, kuriuose dominuoja žolelės – bazilikai, raudonėliai, rozmarinai, petražolės, paprikos: „Lietuviai mėgsta šio regiono virtuvę, dvelkiančią kvapniomis žolelėmis.“ Būtent su šiomis žolelėmis sukurtas „Kolumbo“ prieskonių itališkas mišinys.
Minkštučiai kiaulienos suktinukai su itališkomis žolelėmis
Daugelio mėgstamos itališkos virtuvės patiekalas ant jūsų stalo. Nepatingėkite skirti daugiau laiko, rezultatas pranoks lūkesčius – minkštučiai, sultingi suktinukai su svaiginančiu žolelių aromatu ir skoniu.
Ingredientai:
- 500–600 g NORFOS kiaulienos išpjovos,
- 5 valg.šaukšt. džiūvėsėlių,
- 100 g mėgstamo kietojo sūrio,
- 2 vnt. svogūnų,
- 4 skiltelės česnako,
- 1–2 arbat.šaukšt. itališkų prieskonių mišinio,
- Pundelis šviežių petražolių, bazilikų,
- Druskos pagal skonį.
- Padažui:
- 600 g konservuotų pomidorų,
- 1 vnt. svogūno.
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite kepsneliais ir paploninkite mėsos plaktuku.
- Džiūvėsėlius, tarkuotą sūrį sumaišykite su itališkais prieskoniais, druska.
- Keptuvę įkaitinkite su aliejumi, pakepkite susmulkintus svogūnus ir česnakus. Sudėkite susmulkintas šviežias prieskonines žoleles.
- Paruoškite įdarą: sumaišykite džiūvėsėlius, sūrį, prieskonius su keptais svogūnais, česnakais ir žolelėmis.
- Ant kiekvieno mėsos griežinėlio dėkite įdaro ir susukite. Kuo mėsos griežinėliai bus plonesni, tuo lengviau bus suformuoti suktinukus.
- Mėsos suktinukus suriškite virvele, apsukite siūlu ar persmeikite dantų krapštuku.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus, įkaitinkite ir apkepkite mėsos suktinukus iš visų pusių kol gražiai apskrus.
- Paruoškite padažą: pakepkite svogūną, sudėkite susmulkintus pomidorus ir patroškinkite apie 10 min.
- Sudėkite mėsą ir uždengtame inde troškinkite apie 30 min.
- Prieš patiekiant, nuo mėsos nuimkite virvelę. Valgykite suktinukus su itališkais makaronais.
Mėgstame tai, ką lengviau atpažįstame
S.Balkaus teigimu, drąsiau renkamės tuos prieskonius, kurie atstovauja mums labiau pažįstamus regionus. O labiausiai nutolusi ir paslaptinga yra japoniška virtuvė.
Šios šalies atmosferą savo namų virtuvėje galime sukurti, panaudodami prieskonių mišinius su kmynais, imbieru, ciberžole, cinamonu, muskatais ir sičuano pipirais. Pastarasis ingredientas mums mažiau girdėti – Sičuano ar dar kitaip vadinami anyžiniai, kiniški ar japoniški pipirai yra aštraus rūgštoko mentolio skonio.
Kartvelų virtuvė daugeliui dar yra neatrastas pasaulis.
Mūsų skoniui įdomūs ir kartveliškos virtuvės prieskoniai: ožragės, peletrūnai ir, žinoma, jų mėgstamos kalendros. Pasak S.Balkaus, kartvelų virtuvė daugeliui dar yra neatrastas pasaulis.
Kartveliškas kiaulienos troškinys
Lietuviams draugišką ir svetingą Sakartvelą galima suskirstyti į keletą regionų, atstovaujančių labai skirtingas virtuves. Priešingai, nei daugelis įsivaizduoja, kartvelų patiekalai toli gražu nėra aštrūs, tačiau kurkite savo įsivaizduojamą skonį patys, naudodami kartvelišką prieskonių mišinį ar atskirus jo ingredientus.
Ingredientai:
- 500 g. NORFOS kiaulienos,
- 400 g. konservuotų pomidorų,
- 1 vnt. saldžiosios paprikos,
- 30 g. džiovintų slyvų,
- 1 pundelis petražolių ar kalendrų,
- 3 skiltelės česnakų,
- 1 arbat. šaukšt. „Kolumbo“ sakartveliškų prieskonių,
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
- Kiaulieną supjaustykite gabaliukais.
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir pakepkite mėsą, pabaigoje sudėkite ir trumpai pakepkite susmulkintus česnakus.
- Išimkite iš keptuvės mėsą ir atidėkite.
- Toje pačioje keptuvėje pakepkite juostelėmis supjaustytas paprikas ir sudėkite susmulkintus konservuotus pomidorus ir supjaustytas slyvas.
- Į keptuvę ar troškinimo indą sudėkite mėsą, daržoves, įpilkite 100 ml vandens ar sultinio, uždenkite dangčiu, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie pusvalandį.
- Baigiant troškinti, pagardinkite „Kolumbo“ prieskoniais, įberkite druskos pagal skonį.
- Sudėkite supjaustytas petražoles ar kalendras.
- Išjunkite ugnį ir leiskite pastovėti 10 minučių.
Skoniai ir aromatai sukuria pasaulio šalių atmosferą
Aštroką skonį kiaulienos patiekalams suteikia amerikietiškos virtuvės prieskoniai: kajeno pipirai, rūkytos paprikos, česnakai, kuminai, kanapių sėklos.
Žolelės vyrauja ir argentinietiškos virtuvės mišinyje: čiobreliai, peletrūnai, bazilikai, o jas papildo rūkytos paprikos. Išbandykite turkiškos virtuvės prieskonių mišinį, kurį sudaro kardamonai, kuminai ir muskatai. Egzotika dvelkia indiškos virtuvės prieskoniai: ciberžolės, kalendros, imbierai, kmynai. Šis mišinys kiaulienai suteikia ir gražią geltoną spalvą.
Kiekvienas gamindamas patiekalą gali kurti savo improvizacijas.
„Kiekvienas gamindamas patiekalą gali kurti savo improvizacijas. Juo labiau, kad šie „Kolumbo“ prieskonių mišiniai nėra specifiniai, kuriuos vartoja vietiniai žmonės tradiciniams patiekalams, bet universalūs, būdingi platesniam regionui“, – sako S.Balkus.
Visi prieskonių mišiniai tinka su lietuvių mėgstama kiauliena. Netikėti prieskonių deriniai suteiks neįprastą skonį net ir įprastiniams produktams ar jūsų pamėgtiems patiekalams – išmėginkite ir atrasite naują pasaulį.
Aštresnio skonio kiaulienos kepsneliai su indišku prieskonių mišiniu
Šis patiekalas - puiki alternatyva įprastiniams kiaulienos kepsneliams. Egzotiškas karis mėsai suteiks tolimos Indijos virtuvės skonį.
Ingredientai:
- 1 kg NORFOS kiaulienos nugarinės,
- 1 vnt. svogūno,
- 3 skiltelės česnako,
- 1 vnt. morkos,
- 3 vnt. pomidorų,
- 2 valg. š. pomidorų pastos,
- 1–2 arbat. š. „Kolumbo“ indiškų prieskonių mišinio,
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite apie 2 cm storio kepsneliais.
- Mėsą pagardinkite „Kolumbo“ prieskoniais ir druska.
- Leiskite mėsai pasimarinuoti kelias valandas.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepkite mėsos kepsnelius iš abiejų pusių.
- Kitoje keptuvėje pakepkite šiaudeliais supjaustytus svogūnus, morkas, susmulkintus česnakus, supjaustytus pomidorus. Pagardinkite pomidorų pasta.
- Kai daržovės suminkštės, sudėkite mėsą. Uždenkite ir troškinkite apie 20–30 minučių.
- Garnyrui tinka virtos bulvės ir šviežių daržovių salotos.