Technologas R. Čironis pataria marinuojant vištieną mažiau naudoti acto, druskos, aštrių prieskonių, nes visi norime valgyti sveikatai palankesnius patiekalus. Populiaru į marinatą pilti kefyro, mineralinio vandens – nedidelis angliarūgštės kiekis suaktyvina marinavimo procesą.
Šašlykų marinatui geriausia naudoti klasikinius ingredientus: druską, česnakus, juoduosius pipirus. „Mažiau yra daugiau, kartais pakanka vos kelių ingredientų norint pasigaminti puikų patiekalą ir tuo pačiu neužgožti natūralios mėsos skonio“, – sako technologas.
Svarbu laikytis dar vienos universalios taisyklės, kuri padės tapti virtuvės virtuozais. „Jei kepsniui renkatės vištienos filė, iš anksto mėsos marinuoti nereikia, kepkite be prieskonių, juos naudokite po kepimo“, – akcentuoja R.Čironis.
Egzotiški ingredientai virtuvės eksperimentams
Rami klasika patinka ne visiems, kartais norisi pasiautėti virtuvėje ir išbandyti kažką naujo, ryškaus ir egzotiško. Aštresnis marinatas tinka kai kurioms vištienos dalims, ypač sparneliams, tačiau jeigu juos valgys vaikai ar vyriausieji šeimos nariai, neperdozuokite uoginės paprikos ar kitų aštrių prieskonių, kad nereikėtų burnoje gesinti gaisro.
Prie vištienos puikiai tinka ciberžolė, suteikianti mėsai gražią auksinę spalvą. Malonaus savito aromato prieskonis pasižymi šiek tiek kartoku skoniu, todėl šį prieskonį naudokite saikingai. Jeigu norite vištienai suteikti daugiau indiškų natų, vietoj ciberžolės naudokite karį – tai prieskonių mišinys, kurio sudėtyje yra ir geltonos spalvos ciberžolės.
Jei norite, kad jūsų virtuvėje padvelktų Artimaisiais Rytais, Turkija ar Lotynų Amerika, ant vištienos užberkite žiupsnelį kumino. Šiek tiek kartoko kaip pipiro, intensyvaus skonio kuminą derinkite su kariu, aitriosiomis paprikomis ir subalansuokite savo mėgstamą prieskonių mišinį vištienos marinatui.
Mėgstamiausias marinatas – su soja
R.Čironis dalijasi savo mėgstamiausiu vištienos paruošimo būdu, kuriam tereikia šlakelio sojos ir kelių ingredientų: „Vištienos filė supjaustau gabaliukais, pamarinuoju su soja. Beje, sojos nereikia daug pilti, mėsos gabaliukai neturi „plaukti“, pakanka apšlakstyti tiek, kad mėsa apsiveltų soja ir dar įdėti trinto česnako ir tarkuoto imbiero. Prieš kepant mėsą pavoliokite krakmole ir iš karto kepkite – gabaliukai nesulimpa, būna traškūs. Patiekalas tiesiog fantastiškas – toks sulietuvintas kiniškas variantas.“
Technologas perspėja, kad vištienos marinatui nereikėtų naudoti kivio vaisiaus: „Vienu metu kivių marinatas buvo populiarus, tačiau jo rūgštis sudrasko mėsos audinį, jis lieka kaip košė.“
Tobulas naminis vištienos kepsnys
Ne visi mėgsta vištienos krūtinėlę dėl vienos paprastos priežasties – ji kartais būna per sausa. Tačiau dėl to kalta ne mėsa, o netikęs kepimo būdas.
R.Čironis pataria, kaip išspręsti šią problemą. Vištienos krūtinėlės kepimo būdas yra genialiai paprastas – kiekvienas namuose galite išsikepti tobulo skonio kepsnį. Technologas atkreipia dėmesį, kad iš anksto mėsos marinuoti nereikia: „Paimu vištienos filė 1,5–2 cm storio, įkaitinu grilį ar grilio keptuvę ir dedu šviežią, nemarinuotą mėsą. Iš vienos pusės kepu 3 min, apverčiu ir vėl kepu 3 min. Tuomet dar papildomai po vieną minutę iš abiejų pusių.“
Kol mėsa kepa, paimkite folijos lapą, ant jo paberkite druskos, pipirų, trintų ar kapotų česnakų, šviežių petražolių, uždėkite gabalėlį sviesto. Ant šių prieskonių mišinio R.Čironis deda iškeptą mėsą ir ant viršaus vėl paberia tokio paties mišinio. Mėsą palieka ilsėtis, viduje dar vyksta kepimas, temperatūra tolygiai pasiskirsto ir pasiekia 55 laipsnius.
„Man tai tobulas vištienos kepsnys – sultingas ir minkštas. Trumpo kepimo tikrai užtenka, nes naudoju „Vilniaus paukštyno“ mėsą, kuri yra saugi, patikrinta, pasitikiu jos kokybe“, – teigia technologas.
Vištienos filė su gruzinišku marinatu
- 0,5 kg vištienos filė,
- 3 š. aliejaus,
- 2 skiltelės česnako,
- Lygiomis dalimis, po 1 arb. š.: krapų sėklų, aitriosios paprikos, ožragės, garstyčių, raudonėlių, saldžiosios raudonosios paprikos, bazilikų, kalendrų.
- 2 arb. š. druskos.
Mėsą įtrinkite iš visų pusių marinatu ir palaikykite per naktį šaldytuve. Kepkite ant grilio vartydami 10–15 min. arba kol gražiai apskrus.
Vištienos krūtinėlė su indišku marinatu
- 0,5 kg vištienos krūtinėlės,
- ciberžolės,
- garam masala prieskonių mišinio,
- Kajeno paprikos,
- kumino,
- imbiero,
- česnako,
- citrinos sulčių,
- 200 g jogurto.
Marinatui lygiomis dalimis sumaišykite: ciberžolę, garam masala mišinį, Kajeno papriką, kuminą, imbierą, smulkintą česnaką, citrinos sultis su jogurtu.
Gautą marinatą užpilkite ant vištos krūtinėlės ir palikite marinuotis šaldytuve bent tris valandas, o geriausia – per naktį.
Vištienos šlaunelės su majonezu
- 6 vištienos šlaunelių,
- 100 g majonezo,
- 6 skiltelės česnako,
- 1 arb. š. druskos,
- 0,5 arb. š. maltų juodųjų pipirų,
- ¼ arb. š. džiovinto rozmarino.
Šis marinatas puikiai tiks vištų šlaunelėms – įtrinkite mėsą ir palaikykite kelias valandas. Šlauneles kepkite ant grilio.
Vištienos sparneliai su soja
- 0,8 kg vištienos sparnelių
- 7 š. sojos padažo,
- 6 š. citrinos sulčių,
- 5 š. medaus,
- 4 š. aliejaus,
- 6 skiltelės česnako,
- 1 arb.š. paprikos miltelių,
- 1 š. druskos,
- 1 arb. š. pipirų.
Marinatu įtinkite vištienos sparnelius ir palaikykite per naktį. Kepkite ant grilio, kol gražiai apskrus.
Vištienos iešmeliai su jogurtiniu marinatu
- 700 g vištienos krūtinėlės,
- 250 g natūralaus jogurto,
- 0,5 vnt. citrinos sulčių,
- 3 arb.š. kario,
- 1 š. aliejaus,
- 2 skiltelės česnako,
- gabaliuko tarkuoto imbiero,
- 1 š. sezamo sėklų,
- 2 arb. š. druskos.
Visus ingredientus sumaišykite ir įtrinkite 700 g vištienos krūtinėlės, supjaustytos gabaliukais. Mėsą marinuokite mažiausiai kelias valandas, geriausia – per naktį. Medinius iešmelius išmirkykite vandenyje, suverkite mėsą ir kepkite ant grilio.
Vištienos blauzdelės su apelsinų marinatu
- 1 kg vištos blauzdelių,
- 2 apelsinų sulčių,
- 3 š. aliejaus,
- 3 š. sojų padažo,
- 1,5 arb. š. garstyčių,
- 0,5 arb. š. malštų juodųjų pipirų,
- 1 arb. š. ciberžolės,
- 1 arb. š. paprikos miltelių,
- 1 arb. š. mėgstamų žolelių mišinio,
- 2 skiltelės česnako,
- druskos pagal skonį.
Įtrinkite mėsą, pamarinuokite kelias valandas ar per naktį ir kepkite ant grilio. Skanaus!