Kas jai tiktų, pataria Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė, restorano „Trys barakudos“ virtuvės šefė Halina Višnevskaja, kuri neabejoja, kad šaltojo sezono patiekalus gaminame ne tik tam, kad skaniai pavalgytume, bet kad ir sustiprintume imunitetą bei sušiltume visomis prasmėmis.
H. Višnevskaja šį sezoną siūlo gaminti įvairias sriubas, jas gaminti tirštas ir aštresnes, taip pat troškinius. Juk puikiai žinome, kad aštrūs patiekalai ne tik pagerina kraujotaką bei virškinimo sistemos veiklą, bet ir palengvina peršalimo simptomus.
Taip pat skaitykite: Užkandžiai darbe: ką valgyti, kad neaugtų svoris
„Atšalus orams norime gaminti patiekalus, kurie yra sotūs, norime, kad maistas būtų naudingas. Todėl patiekalus pagardinti siūlau ir imbieru, ir aitriąja paprika, jie tikrai sušildo, – pasakoja Halina. – Pagardinus jais gauname ir kitokį skonį, ir aromatą. Taip pat nepamirškime šio sezono daržovių – moliūgų, morkų, augintų Lietuvoje, tai nepaprastai naudingos ir sveikos daržovės.“
Kad mėsa būtų gardesnė
Virtuvės šefė neslepia, kad atėjus šaltajam sezonui ji eksperimentuoja: kuria naujus receptus, o šį kartą ji dalinasi, kaip gamina sotų, sušildantį troškinį su vištiena. Kad mėsa troškinyje būtų skanesnė, Halina siūlo ją ją palaikyti marinate.
„Paimkite šiek tiek imbiero, aitriosios paprikos, šlakelį sojos, bet nenaudokite druskos. Soja itin dera prie imbiero – tai puikus derinys, gausite tikrai pikantiško skonio mėsytę. Galite marinuoti ir su česnaku, įvairiomis žolelėmis ir aliejumi. Jei marinuojate vištieną, labiausiai tinka šlaunelių mėsa, ji yra riebesnė ir paruošta nebus sausa,“ – patarimais dalinasi virtuvės šefė.
Vištieną galima marinuoti ir tradiciniu būdu – majoneze, taip pat tinka kario ir aliejaus marinatas, o kario ji siūlo nepagailėti, nes jis taip pat sušildo. Kas nori saldesnio skonio vištienos, marinatui gali paimti uogų tyrę: spanguoles, vyšnių tyrę, na, o vištienos krūtinėlę reikėtų marinuoti šiek tiek ilgėliau, nei kitas dalis, palikti per naktį.
Tiesa, pasirinkus kitą mėsos rūšį, atitinkamai derinkite ir marinatą. Antai imbieras visiškai nedera prie kiaulienos, šiai mėsai marinuoti tiks prieskoninės žolelės, na o jautienai marinuoti tinka soja, aitrioji paprika, kadagio uogos, rozmarinas, česnakas, čiobrelis.
Jei kepsite mėsą, sušildys garnyras ir padažai
Ne paslaptis, kad žiemą mums rūpi nepriaugti kilogramų. Tačiau šiek tiek daugiau kalorijų suvartoti reikėtų, jei norite būti sveiki, žvalūs. Jei jau nusprendėte kepti mėsą, garnyrui rinkitės liesesnius produktus: kruopas ir daržoves.
Garnyrui virtuvės šefė siūlo pagaminti prancūzišką „ratatouille“ – daržovių troškinį, kurio pagrindui puikiai panaudosite lietuviškas daržoves: cukiniją, pomidorą, salierų stiebus, moliūgus, morkas. Gamindami tokį troškinį, pagardinkite jį sūriu, nebijokite, šiek tiek sūrio nepagausins kalorijų, žiemą jos būtinos. (Troškinio ir pesto receptai – iš Ji24.lt receptyno. Red.).
Ingredientai
Paprikos:
2.00 vnt. (saldžiosios geltona ir raudona)
Pomidorai:
800.00 g (800 g - konservuotų be odelių ir 4 vnt - šviežių)
Cukinijos:
2.00 vnt. (1 - žaliosios ir 1- geltonosios)
Kaip gaminti
- Paprikas dėkite ant dujinės viryklės liepsnos (jei neturite, galima ant laužo) ir kepinkite kol visa odelė pasidarys juoda ir apanglėjusi.
- Apdegintas paprikas sudėkite į indą ir uždenkite maišeliu, palikite ~10 min. pastovėti.
- Morkas, salierus ir svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Česnaką ir čili susmulkinkite.
- Pastovėjusias paprikas nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite sviestą su pora šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Į keptuvę sudėkite morkas, salierus, svogūnus ir viską ~ 10 min kepkite.
- Daržovėms šiek tiek suminkštėjus į keptuvę sudėkite paprikas, česnakus, čili ir konservuotus pomidorus.
- Viską pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis ir troškinkite ~15–20 min.
- Tuo metu, cukinijas, pomidorus ir baklažanus supjaustykite ~2 mm storio griežinėliais (virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu).
- Baklažanus apibarstykite druska ir palikite ~10 min pastovėti ir po to nuplaukite šaltu vandeniu (taip daroma, kad jie nebūtų kartūs).
- Daržovėms baigus troškintis jas sutrinkite kartu su baziliku.
- Daržovių masę supilkite į kepimo formą, ant viršaus, ratu išdėliokite supjaustytas daržoves.
- Troškinį aptepkite aliejaus, česnako ir čiobrelio mišiniu (į porą šaukštų aliejaus įmaišykite sutrintą skiltelę česnako, žiupsnelį čiobrelio ir pagardinkite druska, pipirais), troškinį dar šiek tiek pabarstykite druska.
- Troškinį uždenkite folija ir dėkite kepti į 180 laipsnių orkaitę (su įjungtu ventiliatoriumi) ~ 25 min, po to atidenkite ir dar 30 min kepkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Prie keptos vištienos puikiai tinka bruknių padažas, žinoma, tiems, kas mėgsta saldžiau. Galima nesunkiai pasigaminti sūrio padažus, kad ir tą patį pesto padažą su baziliku ir špinatais, nebus toks riebus, šaltas ir labai skanus.
Ingredientai
Sūris:
80.00 g (2 valg. š. trinto avies sūrio ir 3 valg. š. trinto parmezano)
Kaip gaminti
- Į virtuvinį kombainą arba į marmurinę grūstuvėlę sudėkite kedrines pinijas, bazilikus, česnaką, parmezaną, avies sūrį ir sutrinkite.
- Pagal skonį įberkite druskos ir lėtai maišydami pamažu pilkite alyvuogių aliejų, kol masė taps grietinės konsistencijos.
- Žaliasis pestas vadinamas klasikiniu. Jis puikiai tiks prie įvairių rūšių makaronų, minestronės (itališkos daržovienės), rizoto. Idealiai atskleidžia ir pabrėžia klasikinio itališko patiekalo su mocarela ir pomidorais skonį.
Plačiau skaitykite: Kulinarijos pamokėlė - gaminame pesto padažą
Plačiau skaitykite: Gardžiausi pasaulio pagardai
Suskleisti
Halina atvirauja, kad kartais galima labai greitai ir paprastai pagaminti skanų sūrio padažą iš mūsų pamėgtų lydytų sūrelių. Ji pataria rinktis tokį sūrelį be jokių priedų (2 šaukštai) ir gaminti su grietinėle (2 šaukštai). Receptas paprastas, tereikia paimti 50 proc. grietinėlės ir 50 proc. sūrio, grietinėlę užvirti ir sudėti sūrį, tada pagardinti šaukštu sojos padažu, vietoje sojos tinka druska, šiek tiek česnako.
Taip pat skaitykite: Burokėlių dieta: per savaitę galima netekti iki 7 kg svorio
Žaismas gamtos spalvomis
Maistą valgome ir akimis, tad serviravimas ir kitos detalės taip pat nuteikia. Žinoma, troškinys yra toks patiekalas, kurio itin daug nepapuoši, nes patiekiamas indelyje, tačiau daržovių įvairovė sukuria gražią ryškių spalvų paletę: tai morkos, paprikos, moliūgai, salierų stiebai, tik labai svarbu jų nepertroškinti. Na, o patį troškinį galite papuošti žolelėmis: krapais, petražolėmis, čiobreliu ar baziliku.
Idealus troškinys per 15 minučių!
Gaminant troškinį Halina siūlo daržoves ir mėsą paruošti atskirai: marinuotą vištieną apkepti, prieš tai apvoliojant miltuose, tai šiek tiek sutirštins troškinį vėliau.
Daržoves ji siūlo taip pat šiek tiek apkepti, tada jas ir pakeptą mėsą sudėti į vieną puodą ir troškinti 5–7 min. jei nėra bulvių, jei su bulvėmis – tada šiek tiek ilgiau – apie 20 min., tačiau kitas daržoves sudėti likus 7 min. Per tokį laiką daržovės nespėja prarasti nei spalvos, išlaiko kietumą ir yra maloniai traškios, o svarbiausia, išlieka daugiau jose esančių vitaminų.
Geram troškiniui iš vištienos pagaminti reikia 15 minučių, tiek gaminsite, jei mėsą prieš tai šiek tiek marinuosite ir apkepsite. Iš vištienos labiausiai tinka šlaunelių mėsa; ji, pasak šefės, pati skaniausia tokiems patiekalams, kaip troškiniai.
Jei renkatės jautieną – tuomet troškinį gaminsite 1 valandą, o kiaulienos troškiniui pagaminti jums reikės 30 min. Žinoma, labai priklauso ir nuo to, kokias mėsos dalis renkatės, tačiau gerai pamarinavus, šio laiko pakaks.
Halinos Višnevskajos receptas: sušildantis moliūgų ir vištienos troškinys
Moliūgų ir vištienos troškinys.
4 porcijoms reikės:
- 800 g vištienos šlaunelių mėsos,
- žiupsnelio druskos,
- žiupsnelio pipirų,
- 20 g česnakų,
- žiupsnelio kumino,
- 800 g moliūgo,
- 200 g salierų stiebų,
- 120 g morkų,
- 80 g jalapeno pipiro,
- 200 g cukinijos,
- 150 g svogūno,
- 150 g sviesto.
Gaminimas:
- Vištienos šlaunelių mėsą įtriname su druska, pipirais ir česnakais, marinuojame apie 2 val., tuomet supjaustome stambiais kubeliais ir apkepame aliejuje 5 minutes.
- Visas daržoves supjaustome stambiais kubeliais ir apkepame ant sviesto.
- Atskirai apkeptą mėsą bei daržoves sudedame į puodą, užpilame karštu sultiniu ir viską kartu troškiname 10 min. puode ant viryklės arba orkaitėje 20 min. 180 laipsnių temperatūroje.
- Paruoštą troškinį pateikiame su prieskoninėmis žolelėmis ir su keptomis bandelėmis arba lavašu.
Išmėginti siūlome ir Ji24.lt skaitytojų troškinių receptus:
Ingredientai
Citrinos:
1.00 vnt. (sultys - mėsai ir padažui)
Medus:
4.00 valg. š. (skystas)
Kaip gaminti
- Nuo kelių rozmarinų šakelių nuskabykite lapelius, apšlakstykite juos skystu medumi, pagrūskite mediniu grūstuvu. Mišiniu aptepkite nuplautą, nusausintą mėsą. Negausiai ją apšlakstykite citrinų sultimis ir per naktį marinuokite. Supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.
- Baklažanus perpjaukite išilgai pusiau, pabarstykite druska, palikite 15 minučių. Nuplaukite po tekančiu vandeniu, nusausinkite, supjaustykite stambiais gabalais. Taip pat supjaustykite cukinijas. Pomidorus supjaustykite stambiomis skiltelėmis.
- Puode storu dugnu įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepinkite, kol pagels. Sudėkite mėsą ir maišydama porą minučių skrudinkite. Ugnį sumažinkite, puodą uždenkite. Troškinkite apie 50 minučių.
- Sudėkite baklažanus ir cukinijas, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Uždenkite ir troškinkite apie 7 minutes (daržovės neturi ištižti). Sudėkite pomidorus ir dar keletą minučių kaitinkite.
- Paruoškite padažą: į prikaistuvį supilkite sultinį, statykite ant silpnos ugnies ir palikite kaisti. Dubenyje kiaušinių trynius konditerine šluotele plakite, kol jie pabals ir pradės putoti. Įmaišykite citrinų sultis ir plakite dar minutę. Mišinį plona srovele supilkite į karštą sultinį ir maišykite, kol padažas šiek tiek sutirštės (stenkitės jo neperkaitinti, antraip sušoks į gumuliukus). Suberkite šviežius čiobrelius. Į puodą su žuvimi ir daržovėmis supilkite padažą, viską dar 2–3 minutes pakaitinkite.
Suskleisti
Ingredientai
Morkos:
3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Imbieras:
1.00 arbat. š. (1 -2 malto arba tarkuoto)
Ryžiai:
100.00 g (100 - 300 - virtų)
Kaip gaminti
- Pagal nurodymus ant dėžutės išvirkite ryžius.
- Kol verda ryžiai, susmulkinkite morkas, papriką, svogūną, salierą ir česnaką.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydami mentele pakepinkite morkas su kitais ingredientais tol, kol svogūnas pasidarys permatomas.
- Sudėkite likusius ingredientus (smulkintus brokolius, soją, imbierą, maltą papriką, žaliosios citrinos sultis ir sezamo aliejų) ir padidinkite ugnį iki maksimumo. Maišykite, kad neprisviltų ir troškinkite iki norimo brokolių minkštumo.
- Jei norite tirštesnės konsistencijos, porą šaukštų miltų sumaišykite su vandeniu ir įpilkite į troškinį, išmaišykite.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies, suberkite išvirusius ryžius ir išmaišykite.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Porai:
1.00 vnt. (didesnis)
Pipirai:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai malti, baltieji)
Kaip gaminti
- Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, sumeskite į gilesnį dubenėlį, apibarstykite atskirame indelyje sumaišytais prieskoniais (druska, pipirais, imbieru ir paprika) ir bent pusvalandį marinuokite.
- Visas daržoves nuplaukite, nusausinkite, porą nuvalykite, iš perpjautos paprikos išimkite sėklytes, baklažaną įtrinkite druska ir pusvalandžiui palikite – dings žievelės kartumas. Druską nuplaukite.
- Daržoves supjaustykite nedideliais gabalėliais: svogūną perpjaukite per pusę ir supjaustykite skiltelėmis, porai dažniausiai pjaustomi nestorais griežinėliais, paprika ir baklažanas – kubeliais.
- Marinuotą mėsą nuolat maišydama iš visų pusių apkepkite gerai įkaitintuose riebaluose būtinai ant didelės kaitros – dideliame karštyje greitai užsidaro mėsos poros ir neišbėga sultys.
- Keptus mėsos gabalėlius ištraukite iš keptuvės, išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalų perteklius, o keptuvėje likusiuose riebaluose iškepkite daržoves.
- Mėsą ir daržoves po lygiai išdėliokite į 2 lėkštes ir apliekite pačių pasigamintu padažu, kurį greitai paruošite atskirame puodelyje.
Suskleisti
Ingredientai
Paprikos:
2.00 vnt. (raudona ir geltona)
Druska:
1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
- Baklažaną supjaustykite kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, suberkite baklažaną ir kepkite maždaug 4–5 minutes, atidėkite šiltai.
- Supjaustykite morkas, cukinijas. Puode įkaitinkite likusį aliejų ir 2–3 minutes pakepinkite morkas. Susmulkinkite česnaką, griežinėliais supjaustykite svogūną ir porą, kubeliais supjaustykite paprikas, sudėkite į puodą ir apkepkite viską dar 2 minutes, sudėkite cukiniją, trintus pomidorus, prieskonius, griežinėliais pjaustytą citriną.
- Supilkite paruoštą sultinį ir ant silpnos ugnies troškinkite 15 minučių. Baigdami troškinti sudėkite kepintus baklažano gabalėlius ir patroškinkite dar 5 minutes. Jeigu reikia, pagardinkite druska ir pipirais.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Ingredientai
Obuoliai:
1.00 vnt. (geriausia „Antaninis“)
Kaip gaminti
1. Susmulkintą vištieną pirmiausia ištrinkite „Provanso“ prieskoniais ir palikite, kad įsigertų. Bulves ir morkas nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Ant jų užpilkite 1 šaukštą aliejaus, kmynų, skiltelę smulkinto česnako, truputį druskos. Išmaišykite ir supilkite į aliejumi išteptą troškinimui skirtą indą.
2. Tuomet ant viršaus išdėliokite vištienos gabaliukus. Nulupkite ir griežinėliais susmulkinkite obuolį ir cukiniją. Į orkaitę pašaukite indą su troškiniu, o cukinijos ir obuolio gabaliukus išdėliokite ant grotelių ir kepkite virš troškinio apie 15 min.
3. Tuomet keptą obuolį ir cukiniją sutrinkite su 2-3 šaukštais majonezo. Gautą masę gerai išmaišykite su vištienos sultiniu, ištirpintu 200 ml vandens. Padažą supilkite ant troškinio ir kepkite 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 val. Jei mėsos gabaliukai skrunda, pašlakstykite paties troškinio padažu.
|
Autorės nuotr./Daržovių troškinys su paukštiena |
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
Suskleisti
Ingredientai
Morkos:
240.00 g (puodelis smulkiai pjaustytų)
Svogūnai:
3.00 vnt. (pusė puodelio smulkiai sukapotų)
Kopūstai:
300.00 g (briuseliniai tinka ir šaldytos galvutės)
Kaip gaminti
1. Mėsą supjaustykite kubeliais. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir maišydami kepkite, kol gražiai apskrus. Supilkite sultinį, įberkite čiobrelių, druskos, pipirų, sudėkite smulkintą česnaką, uždenkite ir ant labai mažos ugnies troškinkite 45–60 min.
2. Suberkite morkų kubelius, svogūnus, griežinėliais supjaustytus salierus, kvadratėliais – papriką, uždenkite ir troškinkite 10 min. Tada sudėkite briuselinius kopūstus. Troškinkite dar 12 min.
3. Krakmolą išmaišykite vandenyje, supilkite į troškinį ir maišykite, kol sutirštės.
|
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
Suskleisti