„Maroko gyvenimo centras yra šeima, o šeimos gyvenimo centras – maistas“, – šią nepajudinamą tiesą afganų kilmės britų rašytojas, keliautojas ir dokumentinių filmų kūrėjas Tahiras Shahas sužinos vieną pirmųjų. Persikėlęs gyventi į šią kontrastų šalį ir nusipirkęs joje apgriuvusius kalifo rūmus, jis kasdien nepaliaus stebėjęsis. Kad ir tuo, jog įžengus į naujus namus negalima juoktis, kalbėti, vaikščioti ir turėti netyrų minčių. „Nes supykdysite džinus“, – buvo paaiškinta. Ir kad Maroke labai gerbiami „bepirščiai staliai, nes jie turi daugiau patirties“. Savo įkurtuvių naujoje šalyje nuotykius jis sudėjo į šmaikščią knygą Kalifo rūmai, kuri skaitant ne sykį privers juoktis visu garsu.
Baigiantis trečiajai gyvenimo kalifo rūmuose dienai tarnas Osmanas Tahiro šeimai atnešė „puodą vištienos sriubos“, kurią jo žmona „išvirusi pagal šeimos receptą, turimą jau šešis šimtus metų. Paragavę jos bent šaukštą, tvirtino jis, pradėsime sieloje šokti tarsi angelai“. Sriuba buvo pagardinta šviežiomis kalendromis ir šafranais, su imbiero prieskoniu. Mintis pradėti šokti kaip angelui Tahirui patikusi...
Tahiras Shahas „Kalifo rūmai. Metai Kasablankoje“. Vilnius: Tyto alba, 2009. Iš anglų kalbos vertė Rasa Drazdauskienė.
Ingredientai (4–6 porcijoms):
- 1,5 kg vištienos su kaulais;
- 2–2,5 l vandens;
- 2 citrinžolės stiebelių;
- 0,25 šaukštelio šafranų gijų;
- 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių;
- 1,5 šaukštelio kalendrų sėklų;
- 2 šaukštelių kuminų sėklų;
- 5 šalotinių svogūnų;
- 3 česnako skiltelių;
- 2 šaukštų imbiero šaknies tarkių;
- 3 šaukštų žemės riešutų aliejaus;
- 120 g plonų makaronų;
- 1 šaukšto žaliųjų citrinų sulčių;
- saujelės kalendrų lapelių;
- 1 žaliosios citrinos;
- 2–3 kietai virtų kiaušinių;
- šlakelio sezamų aliejaus;
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
1. Vištieną ir citrinžoles nuplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu ir pasūdykite. Vandeniui užvirus puodą uždenkite ir virkite 45–50 min. ant nesmarkios ugnies. Tada vištieną išgriebkite į lėkštę, o citrinžoles išmeskite. Į sultinį sumeskite šafranus.
2. Juoduosius pipirus, kalendrų sėklas, kuminus sugrūskite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Kartu su imbierais elektriniu trintuvu sutrinkite iki tyrės, sumaišykite su sugrūstais prieskoniais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu žemės riešutų aliejumi. Pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros maždaug 5 minutes.
3. Šį mišinį ir nuo kaulų atskirtą, pasmulkintą vištieną be odelių sudėkite į sultinį. Užvirinkite ir virkite maždaug 10 minučių. Suberkite makaronus ir dar pavirkite 4–5 minutes. Pagardinkite žaliųjų citrinų sultimis ir paragaukite – jei norisi, dar pasūdykite.
4. Į dubenėlius išdalinkite makaronus ir vištieną iš sriubos, įdėkite po kiaušinio puselę, užpilkite sultinio, pagardinkite kalendrų lapeliais ir keliais lašais sezamų aliejaus. Patiekite su žaliosios citrinos skiltele.