1. Svieste apkepkite vištienos gabaliukus. Juos apkepinti galima kartu su svogūnais, įbėrus druskos ir prieskonių.
2. Sudėkite voveraites, smulkintas bulves ir svieste apkeptas kitas daržoves.
3. Užpilkite vandeniu, pagardinkite prieskoniais, žalumynais ir druska. Virimo pabaigoje galima įdėti grietinės.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Į verdantį daržovių sultinį sudėkite pjaustytas bulves, morkas ir virkite 10 minučių. Suberkite lęšius, paskaninkite pipirais, druska, mairūnais ir virkite dar 15–20 minučių.
2. Išvirtą sriubą kiek atvėsinkite ir elektriniu plaktuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite grietinėlės, statykite ant ugnies ir vėl užvirkite.
3. Sriubą pilkite į lėkštes, įdėkite po saujelę voveraičių, šaukštelį grietinės ir užbarstykite šviežių mairūnų.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Voveraites nuplaukite, nuvalykite, didesnes smulkiai supjaustykite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, česnakus sutrinkite česnakų grūstuvu.
- Saulėje džiovintus pomidorus nusausinkite ir susmulkinkite. Troškintuve ištirpinkite sviestą, jame pakepinkite svogūnus ir česnakus.
- Sudėkite voveraites, smulkintus pomidorus, viską pasūdykite, pabarstykite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, kukurūzų miltais ir nuolat maišydama kepinkite apie 10 minučių.
- Supilkite vištienos sultinį, išmaišykite ir virkite apie 12 min. Galiausiai supilkite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite su tryniu išplaktą grietinę. Sriubą tiekite pagardinusi kapotomis petražolėmis.
- Svogūną nulupkite, sukapokite, pakepkite svieste, kol dailiai pagels ir suminkštės.
- Voveraites nuvalykite, nuplaukite, nusausinkite. Jeigu yra didesnių, jas perpjaukite per pusę.
- Grybus suberkite į keptuvę su svogūnais ir česnakais. Kiaušinius įmuškite į plakimo dubenį, ten pat supilkite grietinėlę, įspauskite česnako skilteles, suberkite sukapotas petražoles, pagal skonį berkite druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.
- Viską labai gerai išplakite šluotele arba elektriniu plakikliu.
- Kiaušinių plakinį pilkite į keptuvę ant voveraičių ir vis pamaišydama kepkite, kol kiaušiniai sukietės.
- Tuomet ant viršaus užberkite sūrio, palaukite, kol išsilydys, viską dar kartą gerai išmaišykite ir iš karto patiekite.
- Gardu valgyti su sviestu aptepta skrudintos itališkos duonos riekele.
1. Svogūną nulupkite, smulkiai sukapokite, pakepinkite šaukšte sviesto. Kai svogūnai dailiai pagels, sumeskite kumpio juosteles ir dar kelias minutes pakepinkite, suverskite gerai nuvarvintas voveraites, supilkite grietinėlę, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
2. Kiaušinius išplakite su pienu, miltais, pipirais ir druska.
3. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, supilkite kiaušinių plakinį, suberkite prieskonines žoleles ir iš abiejų pusių iškepkite. Karštą omletą dėkite į lėkštę, į vidurį pilkite voveraičių padažo ir perlenkite pusiau.
4. Tiekite apibarstytą kapotais čiobreliais. Valgykite su mėgstama skrudinta duona.
1. Voveraites išvirkite, nuvarvinkite.
2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys permatomi. Į keptuvę supilkite ryžius, viską gerai išmaišykite ir kepinkite, kol ryžiai irgi bus permatomi ir sugers visą svogūnų skystį.
3. Tada įpilkite kambario temperatūros sauso baltojo vyno. Kai ryžiai sugers vyną, po truputėlį pilkite karštą sultinį. Tik kiekvieną kartą įpylusi kiek sultinio, gerai išmaišykite, kad ryžiai neliptų prie dugno, ir palaukite, kol skystis susigers arba išgaruos. Tik tada pilkite kitą sultinio porciją. Taip „brinkinkite “ ryžius apie 15 min.
4. Kai ryžiai jau bus tirštos košės konsistencijos, suberkite druską, pipirus, aitriąsias paprikas ir krapus. Galiausiai įmaišykite svieste apkeptus grybus, nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą parmezaną.
1. Keptuvėje išlydykite sviestą, apkepkite smulkintą svogūną ir česnako skilteles. Sudėkite šparagines pupeles, voveraites ir maišydami apkepkite. Grietinėlę sumaišykite su lydytu sūreliu, garstyčiomis, tarkuotu fermentiniu sūriu (kelis šaukštus palikite apibarstyti). Paruoštu padažu apipilkite šparagines pupeles su voveraitėmis, paskaninkite pipirais, druska ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10 minučių. Uždenkite, kad neatvėstų.
2. Pasiruoškite skrebučius: nupjaustykite duonos pluteles, supjaustykite kubeliais ir apkepkite aliejuje.
3. Ant karšto troškinio suberkite skrebučius ir likusi fermentinį sūrį.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Grybus nuvalykite, užpilkite šaltu vandeniu, palikite 10 minučių.
- Išgriebkite nuplaukite šaltu vandeniu, nuvarvinkite. Didesnes voveraites pasmulkinkite.
- Prikaistuvyje išlydykite šaukštą sviesto, įpilkite šaukštą aliejaus. Sudėkite vieną smulkintą svogūną, kepinkite, kol pagels. Suberkite voveraites, ugnį sumažinkite. Kaitinkite apie 8 minutes.
- Iš voveraičių išsiskyrusį skystį nupilkite – grybai bus traškūs. Netroškinkite jų ilgiau kaip 10 minučių, nes bus guminiai.
- Kitame puode įkaitinkite šaukštą aliejaus ir šaukštą sviesto (kol kaista, į indą su vedančiu vandeniu įmeskite sultinio kubelį). Suberkite likusius smulkintus svogūnus. Maišydami kepinkite apie porą minučių. Suberkite sausus ryžius, maišydama trumpai paskrudinkite.
- Svogūnus ir ryžius galite kepinti žemės riešutų aliejuje – įgaus pikantišką prieskonį.
- Įpilkite porą samtelių sultinio, samtelį sauso baltojo vyno, išmaišykite. Sumažinkite ugnį, kaitinkite, kol sugers skystis (dažnai nemaišykite, antraip ryžiai pakeis formą, sulips). Supilkite likusį sultinį bei vyną, kaitinkite, kol susigers į kruopas (ryžiai turi šiek tiek suminkštėti, bet likti traškus).
- Daugiaryžiui su voveraitėmis gaminti tiks grybų sultinys (valgis bus intensyvesnio grybų skonio).
- Kruopas atsargiai išmaišykite medine mentele, kad atsiskirtų viena nuo kitos. Sudėkite troškintas voveraites, atsargiai viską sumaišykite (jeigu grybai atvėsę, puodą su valgiu dar porą minučių palaikykite ant silpnos ugnies).
- Pagamintą daugiaryžį galima saikingai apšlakstyti nerafinuotu alyvuogių aliejumi arba lydytu sviestu.
- Negailėkite kvapių žolelių Į lėkštes sukrėstą daugiaryžį gausiai apibarstykite šviežiais mulkintais krapais, petražolėmis.
- Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais, išvirkite pasūdytame vandenyje, nusunkite ir sutrinkite su sviestu. Suberkite kaparėlius ir išmaišykite.
- Voveraites nuvalykite, nuplaukite, didesnes perpjaukite per pusę, 10 min. virkite pasūdytame vandenyje, išgriebkite ir nuvarvinkite.
- Svieste pakepinkite smulkintą svogūną, voveraites, berkite pipirų ir druskos, sukrėskite grietinę ir viską išmaišykite.
- Vištos krūtinėles supjaustykite, įtrinkite aliejumi, pipirais, česnakais, druska, sojų padažu ir valandą marinuokite.
- Į kiekvieną vištienos gabalėlį krėskite košės, jį susukite voleliu, apjuoskite šonine, dėkite į kepimo indą ir kepkite apie 20 min. Suktinukus tiekite su voveraičių padažu.
1. Triušį supjaustykite į 6-8 dalis.
2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite triušio gabalus.
3. Svogūnus, morkas ir žalumynus smulkiai supjaustykite, česnakus sutraiškykite.
4. Į troškinimo puodą įdėkite sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, morkas, žalumynus, sudėkite triušio gabalus, įpilkite vyną ir vandenį, įdėkite druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų. Patroškinkite apie pusvalandį.
5. Keptuvėje ant sviesto apkepkite voveraites kol išgaruos skystis. Sudėkite į troškinį ir patroškinkite dar apie 10 minučių.
1.Į įkaitintą keptuvę dėkite nuvalytus grybus, apkepkite, sudėkite pjaustytą kumpį ir žiedais pjaustytus svogūnus. Viską lengvai apkepkite.
2.Išplakite kiaušinius, sumaišykite su pienu. Apkeptą grybų mišinį dėkite į skardą, išteptą sviestu, ant viršaus – virtas bulves, pjaustytas riekelėmis.
3.Viską užpilkite plakiniu, pagardinkite druska ir pipirais. Užbarstykite tarkuotu sūriu ir 180 laipsnių orkaitėje kepkite 15–20 minučių.
4.Apkepą tiekite pabarstytą smulkintomis petražolėmis.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Troškiniui naudokite tradiciškai konservuotas voveraites - su druska, pipirais, lapeliais, truputėliu acto, bei kmynais.
2. Vištieną susmulkinkite, pabarstykite prieskoniais iš malūnėlio ir apkepinkite svieste kartu su svogūnais. Kai vištiena jau bus apkepusi, į keptuvę suverskite nuplautas voveraites ir trumpai patroškinkite.
3. Susmulkintą kubeliais cukiniją bei susmulkintus saliero stiebus irgi apkepinkite svieste. Vištienos - voveraičių masę sumaišykite su cukinijos - salierų mase, dar įberkite baltųjų pipirų, maltų lauro lapų, po žiupsnelį rozmarino ir baziliko, suverskite į stiklinį kepimo indą.
4. Bulves aptrinkite mišiniu, pagamintu iš šaukštelio druskos ir žalių krapų, kiekvienai padarykite po 6-7 įpjovas ir sudėkite ant masės viršaus.
5. Vištienos ar grybų sultinį ištirpinkite stiklinėje karšto vandens, sumaišykite su netiršta grietine ir supilkite į indą. Ant viršaus užbarstykite smulkintų krapų.
6. Kepkite orkaitėje apie valandą uždengtame inde. Išjungus dujinę viryklę, galima dar kepinį joje palaikyti, tuomet apskrunda bulvės.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Pirmiausia paruoškite tešlą: mieles sumaišykite su žiupsneliu cukraus, užpilkite puse puodelio šilto vandens ir palikite pastovėti.
2. Puodelį miltų dubenyje sumaišykite su druska, tada supilkite mielių mišinį, likusius miltus, vandenį ir aliejų. Užminkykite minkštą tešlą, ją sudėkite į aliejumi pateptą dubenį ir palikite stovėti apie valandą, kad pakiltų.
3. Tada tešlą išminkykite, suformuokite norimo dydžio picos pagrindus ir iškočiokite.
4. Vištieną išvirkite garuose, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir suplėšykite šakute.
5. Voveraites nuvalykite, nuplaukite, susmulkinkite, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pakepinkite svieste.
6. Kai voveraitės bus beveik paruoštos, sumeskite vištieną, supilkite grietinėlę ir troškinkite, iki plėšyta vištiena sugers visą skystį ir masė taps tiršta.
7. Svogūną ir česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su petražolėmis.
8. Ant paruoštos picos tešlos saikingai tepkite pomidorų pastos, krėskite vištienos ir voveraičių, ant viršaus – svogūnų, česnakų ir petražolių mišinio, galiausiai užberkite tarkuoto sūrio.
9. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20–30 min.
1. Voveraites nuvalykite šepetėliu, nupjaukite galiukus. Didesnes voveraites perpjaukite į 2–4 dalis.
2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi.
3. Svogūnus sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite svogūnus. Sudėkite voveraites ir petražolių lapelius. Kepkite keletą minučių.
4. Duonos riekeles sudėkite į kepimo skardą. Ant duonos sudėkite voveraičių mišinį. Ant viršaus užberkite po šaukštą mocarelos.
5. Kepkite, kol sūris išsilydys ir gražiai parus.
6. Skrebučius tiekite karštus.
1. Jautieną, bulves, salierą ir morkas supjaustyti stambesniais kubeliais, o svogūną smulkiais.
2. Užvirti vandenį ir įmesti sultinio kubelius. Maišyti, kol kubeliai ištirps.
3. Į įkaitintą keptuvę su aliejumi suberti mėsą ir apkepinti. Jai apskrudus supilti alų ir šiek tiek patroškinti. Tuomet sudėti visas daržoves. Pabarstyti druska ir pipirais. Šiek tiek pakepinti ir užpilti sultinio, kad apsemtų. Sudėti voveraites ir palikti troškintis maždaug 40 min.
4. Tuo tarpu reikia pasigaminti tešlą. Miltus su sviestu labai gerai permaišyti virtuviniu kombainu, kol bus smėlio konsistencijos. Tuomet supilti alų ir maišyti iki vientisumo. Tešlą pabaigti minkyti ant miltais apiberto stalo. Tešlą įsukti į maistinę plėvelę ir leisti 30 min. pailsėti šaldytuve. Per tą laiką baigs išsitroškinti ir įdaras.
5. Tešlą iškočioti į 3-4 mm storio lakštą. Kepimo formą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais. Ją iškloti tešla (apie 4 cm tešlos dar turi likti išlindę iš formos). Supilti įdarą iki formos viršaus. Tešlos kraštus užvynioti link vidurio ir juos patepti kiaušinio trynių ir grietinėlės plakiniu.
6. Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje su garų funkcija apie 30 min. (kepant be garų, kepimo laiką šiek tiek pamažinti).