Pradėkime nuo temperatūros reikšmės vyno skoniui. Kiekvienas vynas pasižymi unikaliu skonių ir aromatų deriniu: obuolių, citrusinių vaisių, gervuogių, ąžuolo, rožių žiedlapių, vanilės, vyšnių ir t.t. Vyno gamintojai ilgai dirba tobulindami šiuos derinius – kaip tik todėl ant butelių rašomos kiek skirtingos pateikimo rekomendacijos, nes būtent prie tos temperatūros skonis atsiskleidžia geriausiai.
Daugumą raudonųjų vynų rekomenduojama pateikti 15-20 laipsnių, baltąjį (ir rožinį) – 7-12 laipsnių, o putojantį – 5-10 laipsnių temperatūros. Tačiau daugumą šių rekomendacijų nepaiso ir vadovaujasi taisykle, kad raudoną vyną reikia gerti kambario temperatūros, o baltą – ištrauktą iš šaldytuvo. Vis dėlto šios taisyklės galiotų tik tada, jei mėgtumėte gyventi gana vėsiai ir turėtumėte niekam tikusį šaldytuvą.
Vyno skonis ir aromatas pradeda atsiskleisti tada, kai jis pradeda maišytis su oru. Ledas, kita vertus, sukuria priešingą efektą ir šį procesą pristabdo – kaip tik todėl nemažai žmonių šnairuoja į šį šaldymo metodą, teigdami, kad jis neleidžia atsiskleisti visai skonių paletei.
Žinoma, o vyno ekspertai tai dažnai pamiršta, šios taisyklės galioja idealiu atveju – turint matuoklį ir būdą išlaikyti pastovią temperatūrą. Tačiau vien norint pasimėgauti vyno taure lauke, jau kyla tam tikrų sunkumų. Tai jau seniai suprato Pietuose esančių šalių gyventojai. Vis dažniau kraštuose prie Viduržemio jūros ir Pietų Europoje, užsisakant lauko kavinėje baltojo ar rausvojo vyno, jūsų paklaus, ar prie jo nenorėtumėte ledukų.
Karštos vidurvasario saulės neatlaikys joks vynas, ypač putojantis. Kad ir koks kokybiškas, brangus ar net retas bebūtų, sušilęs jis neteks visų savybių. Žinoma, visada galite taikyti metodą, naudojamą ir daugelio vyndarių – ledo kubelius palaikyti tik tiek kiek reikia norimai temperatūrai pasiekti, o po to ištraukti. Tačiau nebijokite ir palaikyti jų ilgiau – juk šiltojo sezono metu kaip tik ir norisi gaivesnio bei lengvesnio skonio, tad kodėl nepasiekus jo ledu?
Be to, pastaruoju metu populiarėja ir specialūs vynai, skirti gerti būtent su ledu. Vieni iš tokių, kuriuos galite rasti ir Lietuvoje, – „Veuve du Verny“ iš „Ice“ kolekcijos. Tai yra pusiau sausi putojantys vynai, kurių skonis geriausiai atsiskleidžia būtent su ledo kubeliais. O jei norite dar vasariškesnio varianto, tereikia įsimesti keletą griežinėlių mėgstamiausių vaisių.
Taip pat šiltojo sezono metu galite išbandyti ir kokteilius su vynu. Lietuvoje šie kokteiliai dar nėra itin populiarūs, tačiau Pietų Europos šalyse juos rasti galima kone kiekvienos kavinės meniu. Pavyzdžiui, Ispanijoje be galo mėgstami vyno kokteiliai su limonadu ir raudonuoju vynu – Tinto de verano (citrininis limonadas) ir Calimocho (kola). Turbūt nereikia sakyti, kad šie kokteiliai neįsivaizduojami be ledo.
Galiausiai, kartais karštą vasaros pavakarę keletas ledukų taurėje yra būtent tai, ko reikia. Juk svarbiausia – ką kiekvienas mėgstame. Ir kodėl turėtų būti svarbu, ką apie tai mano ekspertai?