Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vyno ir desertų čempionato laurai – prabangaus viešbučio restorano komandai

Lapkričio 7-ąją, pirmadienį, „Vaidilos teatre“ sostinėje įvyko dvyliktasis Lietuvos someljė mokyklos organizuojamas Vyno ir desertų derinių čempionatas. Jo nugalėtojais tapo viešbučio „Kempinski“ restorano „Telegrafas“ komanda: someljė Martynas Pravilonis, jaunesnysis someljė Ignatijus Semionovas ir šefai Vilius Ručinskas bei Milena Levaškevičiūtė. Šių metų čempionatas išsiskyrė ne tik komandų įvairove, bet ir renginį gyvai stebėjusių žiūrovų gausa, rašoma organizatorių pranešime žiniasklaidai.
Restorano „Telegrafas šefas“ Vilius Ručinskas
Restorano „Telegrafas šefas“ Vilius Ručinskas / R.Daskevičiaus nuotr.

Pirmąją vietą laimėjusi komanda prizinės vietos tikėjosi nuo pat derinio sumanymo pradžios. Jos patiektas desertas – restorano meniu jau išbandytas ir ištobulintas „Medaus parfė“, kuriam medus renkamas iš avilių, esančių ant viešbučio stogo, o subtilaus gėliškumo suteikia levandos.

R.Daskevičiaus nuotr./Čempionato akimirka
R.Daskevičiaus nuotr./Čempionato akimirka

Daugkartinis Lietuvos someljė čempionatų nugalėtojas, „Telegrafo“ someljė Martynas Pravilonis prie derinio patiekė saldųjį vyną iš Vokietijos „Markus Molitor Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Mosel 2018“. Ši komanda taip pat laimėjo ir prizą už lengviausią čempionato derinį.

A.Dovydaitytės nuotr./Restorano „Telegrafas“ komanda (I vieta)
A.Dovydaitytės nuotr./Restorano „Telegrafas“ komanda (I vieta)

„Čempionate ši komanda dalyvauja jau nebe pirmą kartą, – pasakojo vertinimo komisijos pirmininkas Arūnas Starkus. – Prisimename jų praeityje patiektus ironiškus desertus lietuviškiausio deserto, greito maisto tema. Restoranas kelis kartus yra laimėjęs ir prizą už geriausią vyną, o 2017-aisiais buvo apdovanoti už lengviausią derinį. Ir šį kartą desertas iš vyne virtos kriaušės, medaus, levandų ir gaivus vokiškas rislingas sudarė lengvumo, elegancijos įspūdį ir sužavėjo komisijos narius.“

R.Daskevičiaus nuotr. /I vietos nugalėtojų desertas
R.Daskevičiaus nuotr. /I vietos nugalėtojų desertas

Vienai komandai – net trys apdovanojimai

Šiemet pagrindinius ir specialiuosius prizus pelnė šešios komandos, tačiau viena iš jų net tris kartus buvo kviečiama į sceną. Vilniuje, „Senatorių pasaže“, įsikūrusio baro „Taurės“ šefas iš Italijos Matteas Covaccis bei someljė Simonas Laukaitis namo parsivežė ne tik piniginį prizą už II vietą“, bet ir prizą už geriausią čempionato vyną bei prizą už Vilnių geriausiai atspindintį desertą.

V.Skaraičio nuotr./II vietos, Vilniaus deserto ir geriausio varžybų vyno laureatai (restoranas „Taurės“)
V.Skaraičio nuotr./II vietos, Vilniaus deserto ir geriausio varžybų vyno laureatai (restoranas „Taurės“)

Komanda patiekė šaltalankiais pagardintą desertą „Creme caramel“, priderintą prie ispaniško natūraliojo vyno „MicroBio Alma-Zen“. Nors džiaugsmo dėl gautų trijų prizų, Simonas Laukaitis, čempionate dalyvavęs jau ketvirtą kartą, patikino nenurimsiantis, kol namo neparsiveš „Auksinės šakutės“ prizo už I vietą.

R.Daskevičiaus nuotr. /II vieta, Vilnietiškiausias desertas ir geriausias čempionato vynas
R.Daskevičiaus nuotr. /II vieta, Vilnietiškiausias desertas ir geriausias čempionato vynas

O štai III vietą laimėjo iš pajūrio atvykusi komanda „Vila komoda“ (Gabrielė Stulgaitė, Martynas Mačiulis, Palanga) su foie gras desertu „Svečiuose komodoje“, kuriems saldų šampaną „Louis Roederer Carte Blanche“ parinko „Vyno klubo“ ekspertė Daiva Mumgaudienė. Ši komanda taip pat apdovanota prizu už lengviausią derinį.

V.Skaraičio nuotr./III vietos ir lengviausio derinio laureatai – „Vila komoda“ ir „Vyno klubo“ ekspertė Daiva Mumgaudienė
V.Skaraičio nuotr./III vietos ir lengviausio derinio laureatai – „Vila komoda“ ir „Vyno klubo“ ekspertė Daiva Mumgaudienė

Lietuviškiausio deserto prizas atiteko šeimyniniam duetui „Draugystės gatvėje“, kurį sudaro konditerė Andželika Norkuvienė ir someljė Enrika Norkutė. Improvizuotas morkų pyragas, perteptas riešutų kremu, buvo derinamas su itališku „Castello di Volpaia Vin Santo del Chianti Classico DOC 2015“ vynu.

Šiemet prizas buvos skiriamas ir už netikėčiausią derinį. Apdovanojimas atiteko Birštone įsikūrusiam „Old Town Grill“ komandos deriniui – juodos duonos pudingui su svarainių želė, prie kurio buvo patiektas saldusis rožinis putojantis „Giacomo Bologna Braida Brachetto d’Acqui 2021“ vynas.

V.Skaraičio nuotr./Čempionato akimirka
V.Skaraičio nuotr./Čempionato akimirka

Renginio metu žiūrovai taip pat galėjo dalintis čempionato desertais ir juos ragauti, o renginio gale balsuoti už labiausiai patikusią komandą. Šiais metais publikos simpatijos prizą laimėjo restorano „Amandus“ komanda (Rita Ramanauskaitė, Dovydas Dokšas, Pavelas Matvekas ir Kristijonas Valančiūnas) su šokoladiniu desertu „Miškas rudenį“, derinamu su portu „Andresen White Port 20 Years Old“.

Neįprasta komandų įvairovė

Šių metų čempionate dalyvavo 13 komandų, tarp kurių buvo ne tik profesionalai iš restoranų („Telegrafas“, „Dia“, „Vila Komoda“, „Old Town Grill“, „Želvė Village & SPA“, „Taurės“, „Ararat“, „Amandus“), bet ir Lietuvoje visiems gerai pažįstamos įmonės, tokios kaip „Biržų duona“ bei „Mantinga“. Renginyje varžėsi ir dvi mokslo institucijos – Kauno kolegija bei Kauno technologijų mokymo centras bei vienas šeimyninis duetas – konditerė Andželika Norkuvienė ir jos dukra, someljė Enrika Norkutė. Čempionate viena komanda išsiskyrė derinį pristačiusi su nealkoholiniu vynu, o kita – su lietuvišku „Roksalos“ vyninės agrastų vynu.

Renginio organizatorė Ernesta Bilinskaitė džiaugėsi, jog po dvejų karantino metų, kuomet čempionatas vyko tik uždarame rate, šiais metais šventė pritraukė beveik 200 desertų mėgėjų: „Per tiek metų išaugome iš vienoje „Vyno dienų“ salėse rengto gana nišinio renginio į tikrą gurmanų bendruomenės ir restoranų profesionalų šventę. Čempionatas labai keičia desertų ir saldaus vyno kultūrą Lietuvoje, todėl manome, kad pats laikas idėjas pradėti skleisti ir užsienyje,“ – komentavo ji.

A.Dovydaitytės nuotr./Komisija
A.Dovydaitytės nuotr./Komisija

Čempionate vyno ir desertų derinius vertino kompetentinga komisija: čempionato sumanytojas, Lietuvos someljė mokyklos bei „Vyno klubo“ įkūrėjas ir „Vyno žurnalo“ vyr. redaktorius Arūnas Starkus; televizijos laidų vedėja ir kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, „Desertų klubo“ įkūrėja Asta Petrus, Someljė mokykos ir „Vyno klubo“ įkūrėja Rasa Starkus, „Vyno žurnalo“ autorius Linas Vaitulevičius, „Gero skonio“ redaktorė Rasa Ščeponienė, Lietuvos someljė asociacijos prezidentas ir 2021 m. metų čempionato nugalėtojas Arminas Darasevičius ir Latvijos someljė asociacijos atstovė Linda Karpenko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas