Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: acar-tigu arba aštrūs kiaušiniai

Jeigu virtuvės šefo kepurė turi šimtą klosčių, reiškia, kad šis magas moka pagaminti kiaušinį šimtu būdų. Ne kiekvienas gali didžiuotis tokiu atributu. Pabandysiu jums padėti, pasiūlydamas šį indonezietišką kiaušinių receptą. Kol galvosit, ar norite paragauti aštrių kiaušinių, papasakosiu jums trumpą istoriją iš Indonezijos.
Aštrūs kiaušiniai  „acar-tigu“
Aštrūs kiaušiniai „acar-tigu“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Projekte „Pakeliui į Balį“ mane ištiko gimtadienis. Būtent Balyje, Amado mieste. Nori nenori, ekspedicijos dalyviams reikėjo organizuoti vaišes. Sugalvojau restorane užsakyti Balyje populiarų keptą paršelį Babi Guling. Galvojau, kad jis bus toks nedidukas, peniukšlis, keturiems vyrams kaip tik.

Susiradau restoraną. Prasidėjo derybos. Net ne derybos, o įžanga į tai, ką užsakinėsiu. Gestų kalba, žinoma. Kriuksėjau, šliurpsėjau, visokiais man žinomais būdais vaizdavau paršelį, kol abipusiu sutarimu išsiaiškinome kepimo objektą.

Kitas etapas – aptarti paršiuko dydį. Pagal mano gabaritus moteriškės paršiuko dydį suprato labai tiesmukai. Man reikėjo paršelio, o jos man realiai siūlė mano dydžio kiaulę. Net bandė įtikinti, kad jei kiti vyrai yra mano dydžio, tai mums tos keptos kiaulės bus net per mažai.

Derybos dėl dydžio peraugo į vizualizaciją. Buvau įleistas į restorano užkulisius, kur kiemo kampe garde taikiai drybsojo pagrindinė gimtadienio žvaigždė. Net pajutau šiokį tokį pavydą. Ir net suprasdamas, kad mano kompanija itin valgi, o ypač operatorius Edis amžinai alkanas, dvejodamas nutariau, kad dvilypė būtybė kiaulė – paršelis yra šiek tiek per didelis. Na, nebent, gimtadienis vyktų tris dienas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius

Visas šis kiauliškas reikalas baigėsi kitų tradicinių Balio patiekalų rinkinio užsakymu. Trumpas sąrašas būtų toks: Nasi Ayam beigi Nasi Campur. Kūgis ryžių su visokiomis vietinėmis užkandėlėmis. Tarp kurių buvo ir šie aštrūs kiaušiniai.

Ingredientai (3 valgytojams):

  • 6 kietai virti lupti kiaušiniai;
  • aliejaus gruzdinimui;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 3 čili pipirai (supjaustytų 1 cm gabaliukais);
  • 1/2 stiklinės vandens;
  • 1 valg. šaukšt. acto;
  • 1/2 arbat. šaukšt. druskos;
  • 1-2 valg. šaukšt. cukraus.

padažui:

  • 6 sutrinti šalotiniai svogūnai;
  • 3 sutrintos česnako skiltelės;
  • 1 arbat. šaukšt. sutrinto imbiero;
  • ½ šaukštelio ciberžolės miltelių.
  • Gaminimas:

1. Kiaušinius gruzdinkite karštame aliejuje, kol įgaus auksinę spalvą. Nusausinkite ir atidėkite į šoną.

2. Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir minutę-dvi maišydami pakepinkite (sauté) svogūnus, česnakus, imbierą bei ciberžolės miltelius. Pridėkite čili pipirus ir maišykite, kol pipirai suminkštės. Pridėkite vandenį, actą, cukrų ir druską. Pakepinkite kol padažas suminkštės.

3. Patiekite kiaušinius apipiltus karštu padažu. Bus aštru. Jei norite dar aštriau – iš čili pipirų neišimkite sėklų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aštrūs kiaušiniai  „acar-tigu“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aštrūs kiaušiniai „acar-tigu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai