Tarpukariu Lietuvoje tokia būsena vadinta prancūzišku „esprit“. Dabar, patyrę geros nuotaikos pliūpsnį, dažniausiai sakome faina. Airiams tai visada bus krekas. Visame pasaulyje, nuo Niujorko iki Dublino.
Prisimenu pirmą susidūrimą su airišku kreku. 1994 metų pasaulio futbolo čempionato atrankoje Lietuvos rinktinė pateko į vieną atrankos grupę su Airija ir Šiaurės Airija. Toje pačioje grupėje buvo ir Latvija. Tūkstantinis airių sirgalių atskrido į Rygą – pažiūrėti rungtynių Latvijoje, traukiniu prasukti pro Sankt Peterburgą ir antrąsias rungtynes stebėti Vilniuje. Tai buvo kažkas tokio! Atsivežę bent kelias folkloro grupes, airiai nenustygo vietoje – linksminosi, šoko, dainavo. Vien būti šalia jų buvo linksma.
Užsakytame traukinyje iš Sankt Peterburgo į Vilnių Rusijos pasieniečiai tikrino viso airių ešelono pasus. Pamatę, kad tarp pareigūnų yra išvaizdi pasienietė, vienas airis užsidarė kupė. Pareigūnė ilgai beldėsi.
Kai airis atidarė duris, vagonas leipo juokais – airis stovėjo prieš pasienietę nuogut nuogutėlis, pasą įsikandęs dantyse. Kad ir kaip rusė mėgino būti rūsti, tačiau tikrindama pasą, ji nesulaikė šypsenos. Ir net jokių sankcijų nesiėmė. Krekas visagalis!
Airis niekada nėra ramus, išskyrus kai mušasi, – sako sena airių patarlė. Juokus airiai pateikia kaip rimtus dalykus, o rimtus dalykus – kaip juokus. Kažkuo mes, lietuviai, panašūs. Ir rabarbarai mums ne svetimi.
Ingredientai (6 valgytojams):
Pyragui:
- 450 g šviežių nuluptų ir 2-3 cm ilgio gabalėliais supjaustytų rabarbarų;
- 100 g cukraus;
- 1 šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero;
- 150 g miltų pyragams (savaime kylančių arba paprastų miltų, sumaišytų su kepimo milteliais);
- 85 g kambario temperatūros sviesto;
- 55 g rudojo cukraus;
- 55 g migdolų riešutų.
Saldžiam kremui:
- 600 g grietinėlės;
- 4 kiaušinių tryniai;
- 1 šaukštas cukraus;
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus.
Gaminimas:
1. Sudėkite rabarbarus, cukrų, imbierą ir 3-4 šaukštus vandens į keptuvę. Pakaitinkite ant mažos ugnies, kad rabarbarai suminkštėtų, bet neištižtų. Supilkite masę į kepimo indą.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C karščio.
3. Supilkite miltus į dubenį, supjaustykite sviestą ir minkykite pirštais iki tešlos minkštumo ir trapumo.
4. Įdėkite cukrų bei riešutus ir sumaišykite. Užberkite masę ant rabarbarų.
5. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių.
6. Pasigaminkite saldų kremą. Įkaitinkite grietinėlę prikaistuvyje iki vidutinio karščio, bet neužvirinkite. Kol grietinėlė šils, kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir vanile. Supilkite mišinį į karštą grietinėlę ir nuolat maišydami pakaitinkite, kol kremas sutirštės. Tik neužvirinkite!
7. Pyragą pateikite karštą su atvėsintu arba šiltu saldžiu kremu.
Gero apetito!