Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: Aliaskos šaltiena

Nacionalinių parkų tėvu vadintas amerikiečių gamtininkas John Muir (1838-1914) rašė, kad į Aliaską nereikia važiuoti jaunam, nes po to visą likusį gyvenimą nesimėgausi jokia kita vieta Žemėje. Aliaska keri kraštovaizdžių didybe, tvirtais charakteriais ir nuotykių aura. Čia gali gyventi darnoje su gamta, neniokodamas jos, sutardamas, kiek ko žmogui reikia.
Vytaras Radzevičius ir jo gaminta Aliaskos šaltiena
Vytaras Radzevičius ir jo gaminta Aliaskos šaltiena / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

TV ekspedicijoje „Į Šiaurę“ sugalvojau, kad vėluojantį pavasarį šaltoje Aliaskoje būtų įdomu pagaminti žuvies šaltieną. Iš pradžių maniau darysiąs ją iš lašišos ir menkės, bet po ranka pasipainiojo krabas. Įdėjau jį į nuovirą ir, regis, tai suteikė šaltienai itin gero subtilaus skonio. Galvoju Lietuvoje dar pabandyti vietoje krabo panaudoti vėžius, kai juos bus galima gaudyti. Turėtų būti panašus skonis.

Lietuvoje parduotuvėse gan lengvai susiradau visus norimus ingredientus ir pagaminau žuvies šaltienos namiškiams. Beje, jei nenorite šaltienos – nedėkite želatinos. Tada vaišinsitės stipraus sultinio žuviene.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aliaskos šaltiena
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aliaskos šaltiena

6 valgytojams reikės:

  • 250 g lašišos filė;
  • 250 g menkės filė;
  • 250 g virtų išlukštentų šaldytų krevečių;
  • 2 lašišų galvų;
  • 1 krabo (Lietuvoje naudojau šaldytą virtą);
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 2 lauro lapų;
  • druskos ir kvapniųjų pipirų pagal skonį;
  • želatinos;
  • 2 litrų vandens.

Gaminimas:

1. Lašišų galvas ir svogūną puode užpilkite vandeniu, pasūdykite ir virkite apie valandą (taip pat galite pridėti ir lašišos filė odą). Nukoškite sultinį per sietelį.

2. Į sultinį įdėkite krabą, lauro lapus ir pipirus. Pavirkite apie 10-15 minučių. Išgriebkite krabą, sudėkite lašišos ir menkės filė, morką. Virkite, kol išrakinėsite krabo mėsą.

3. Su kiaurasamčiu sultinyje susmulkinkite žuvies filė – išvirusi ji lengvai suyra. Sudėkite krabo mėsą ir krevetes, užvirinkite. Išgriebkite morką, sudėkite želatiną, išmaišykite, kol ji ištirps.

4. Supilstykite į indelius. Galima papuošti citrinos griežinėliais ar žalumynais. Palikite šaltieną stingti, o atvėsusią įdėkite į šaldytuvą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aliaskos šaltiena
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aliaskos šaltiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis