Išlikęs anekdotas apie XVII a. Prūsijos valdovą Frydrichą Vilhelmą, kurio mėgstamiausias jaunystės patiekalas pusryčiams buvo alaus sriuba. Juokauta, kad jaunasis aristokratas užsidarydavo pusryčiams ir niekam nesirodydavo iki pietų. Matyt Frydrichas Vilhelmas mėgdavo gurkštelėti alaus papildomai prie sriubos, nes verdant sriubą alkoholio joje nelieka.
Alaus sriubų receptų yra daugybė – ir iš Lietuvos, ir iš Europos. Šiandien siūlau angliškos alaus sriubos receptą, kuriam ypatingo skonio suteikia stipraus skonio čederio sūris.
Ingredientai (4-6 valgytojams):
- 2 porai (tik kotai, be lapų);
- 2 morkos;
- 2 salierų kotai;
- 2-3 skiltelės česnakų;
- 1 lauro lapas;
- 50 g sviesto;
- 3 šaukštai miltų;
- 2 puodeliai pieno;
- 2 puodeliai vištienos sultinio;
- 1 litras elio;
- 1 šaukštas Vorčesterio padažo;
- 1 šaukštelis garstyčių grūdelių;
- 1 šaukštelis druskos;
- 4 juostelės kiaulienos šoninės;
- juodųjų pipirų pagal skonį;
- 400 g čederio sūrio.
Gaminimas:
1. Porus, morkas ir salierus supjaustykite griežinėliais. Česnaką smulkiai supjaustykite. Puode ištirpdykite sviestą ir sudėkite daržoves. Pamaišydami patroškinkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės.
2. Apibarstykite daržoves miltais ir maišydami patroškinkite apie tris minutes. Supilkite sultinį, pieną, elį ir pamaišydami užvirinkite. Sudėkite Vorčesterio padažą, garstyčias, druską ir pipirus.
3. Sūrį sutarkuokite ir sudėkite į sriubą. Pamaišykite, kol sūris ištirps, bet sriubos nebeužvirinkite.
4. Kiaulienos šoninę smulkiai supjaustykite ir apkepinkite keptuvėje. Spirgus sudėkite į sriubą.
5. Valgykite karštą.