„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: angliška alaus sriuba

Istorikų teigimu, XVI a. smuklės Lietuvoje daugiausia prekiavo alumi, kuris tuo laikotarpiu dažnai buvo geriamas per pusryčius, o žiemą pašildomas ir vartojamas vietoj sriubos. Galbūt taip ir atsirado alaus sriubos bei jų receptai.
Vytaras Radzevičius ir jo virta angliška alaus sriuba
Vytaras Radzevičius ir jo virta angliška alaus sriuba / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Išlikęs anekdotas apie XVII a. Prūsijos valdovą Frydrichą Vilhelmą, kurio mėgstamiausias jaunystės patiekalas pusryčiams buvo alaus sriuba. Juokauta, kad jaunasis aristokratas užsidarydavo pusryčiams ir niekam nesirodydavo iki pietų. Matyt Frydrichas Vilhelmas mėgdavo gurkštelėti alaus papildomai prie sriubos, nes verdant sriubą alkoholio joje nelieka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angliška alaus sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angliška alaus sriuba

Alaus sriubų receptų yra daugybė – ir iš Lietuvos, ir iš Europos. Šiandien siūlau angliškos alaus sriubos receptą, kuriam ypatingo skonio suteikia stipraus skonio čederio sūris.

Ingredientai (4-6 valgytojams):

  • 2 porai (tik kotai, be lapų);
  • 2 morkos;
  • 2 salierų kotai;
  • 2-3 skiltelės česnakų;
  • 1 lauro lapas;
  • 50 g sviesto;
  • 3 šaukštai miltų;
  • 2 puodeliai pieno;
  • 2 puodeliai vištienos sultinio;
  • 1 litras elio;
  • 1 šaukštas Vorčesterio padažo;
  • 1 šaukštelis garstyčių grūdelių;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 4 juostelės kiaulienos šoninės;
  • juodųjų pipirų pagal skonį;
  • 400 g čederio sūrio.

Gaminimas:

1. Porus, morkas ir salierus supjaustykite griežinėliais. Česnaką smulkiai supjaustykite. Puode ištirpdykite sviestą ir sudėkite daržoves. Pamaišydami patroškinkite apie 5 minutes, kol daržovės suminkštės.

2. Apibarstykite daržoves miltais ir maišydami patroškinkite apie tris minutes. Supilkite sultinį, pieną, elį ir pamaišydami užvirinkite. Sudėkite Vorčesterio padažą, garstyčias, druską ir pipirus.

3. Sūrį sutarkuokite ir sudėkite į sriubą. Pamaišykite, kol sūris ištirps, bet sriubos nebeužvirinkite.

4. Kiaulienos šoninę smulkiai supjaustykite ir apkepinkite keptuvėje. Spirgus sudėkite į sriubą.

5. Valgykite karštą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angliška alaus sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angliška alaus sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs