Receptų radau daug, bet juos vienijo vienas dalykas – terlionės bus nemažai. Bet ko dėl skonio nepadarysi.
Apelsinų marmeladą mėgo Winstonas Churchillis bei pirmasis Everesto nugalėtojas Edmundas Hillary. Mėgsta jį ir Džeimsas Bondas. Tai toks angliškas pusryčių dalykas, kaip du atskiri čiaupai karštam ir šaltam vandeniui praustuvuose.
Jūs tik įsivaizduokite – keli karšti skrebučiai, šaukštas marmelado, kvapni rytinė Earl Grey arbata, didelis laikraštis, Kalėdų nuotaika prie stalo. Tai jaukus ritualas, be kurio sunku įsivaizduoti Angliją. Nors viskas keičiasi, vis dažniau marmeladą keičia koks nors šokoladinis ar riešutų sviestas, pagardintas E priedais. Net futbole atsirado vaizdo peržiūros ir kamuoliai su davikliais.
Šis marmeladas, beje, būtų puiki kalėdinė dovana. Ir saldi, ir karti. Kaip ir gyvenimas.
Pagaminti apie pusantro litro marmelado reikės:
- 5 apelsinų;
- 1,7 l vandens;
- 1 kg cukraus.
Gaminimas:
1. Perpjaukite apelsinus per pusę ir išspauskite sultis. Nukoškite, išrinkite sėklas, minkštimą sudėkite į marlę ir gerai išspauskite. Likusias žieveles su minkštimu smulkiai supjaustykite ar susmulkinkite elektrinėje trintuvėje. Sudėkite supjaustytas žieveles į puodą. Ten pat įdėkite ir marlę su minkštimu. Užpilkite vandeniu, išspaustomis sultimis ir palikite nakčiai. Tai padės išgauti daugiau pektino, o tai yra svarbu marmeladui. Taip pat suminkštins apelsinų žieveles.
2. Užkaiskite puodą ant vidutinės ugnies ir kaitinkite neužvirindami, neuždengę dangčiu apie dvi valandas, kol žievelės bus labai minkštos (laikas priklauso ir nuo to, kaip smulkiai supjaustėte žieveles).
3. Atsargiai išimkite marlę, leiskite atvėsti ir išspauskite į puodą kuo daugiau skysčio.
4. Į šaldymo kamerą įdėkite 4 mažas lėkštutes – jų reikės nustatyti tinkamai marmelado konsistencijai. Suberkite į puodą su apelsinais ir vandeniu cukrų ir kaitinkite ant mažos ugnies, retkarčiais pamaišydami, kol cukrus ištirps.
5. Pakelkite temperatūrą ir užvirinkite marmeladą. Kol verda – nemaišykite. Maždaug po 5 minučių marmeladas puode pradės kilti, paviršių padengs dideli burbulai. Po 8–10 minučių bandom konsistenciją: nuimkite puodą nuo kaitros ir leiskite burbulams subliūkšti. Paimkite lėkštutę iš šaldiklio, užvarvinkite šaukštelį marmelado ir minutei įdėkite į šaldiklį. Po to pirštu braukite marmeladą per lėkštutę – jei konsistencija gera, marmeladas jau būna su plėvele ir neteka į šonus. Jei marmeladas dar per skystas – pavirkite dar kelias minutes. Taip darykite, kol marmeladas bus tinkamos konsistencijos.
6. Baigę virti, palikite marmeladą dešimčiai minučių aušti, arba kol pradės stingti. Jei paviršiuje yra putų – nugriebkite jas. Supilstykite marmeladą į sterilius stiklainius ir laikykite tamsioje vėsioje vietoje.