Spėjama, kad pirmą kartą tokios bandelės buvo iškeptos Sent Albano vienuolyne, 1361 metais per Didįjį penktadienį. Po kelių šimtų metų šias bandeles buvo uždrausta pardavinėti, išskyrus tris atvejus – laidotuves, Didįjį penktadienį ir Kalėdas.
Tradiciškai Didįjį penktadienį iškeptos kryžiaus bandelės siejamos su daugybe papročių ir prietarų – jos neva negenda, jas jūreiviai imdavo į tolimus plaukiojimus, kad laivai nesudužtų, jos apsaugodavo namus nuo gaisro, o sergančiam gabalėlis šios bandelės padėdavo išgyti.
Vieno šios bandelės recepto nėra. Jūs taip pat galite susikurti savo skonį – pasirinkite, ką dėsite į mielinę tešlą.
Gražių švenčių!
Ingredientai (15 bandelių):
- 300 ml pieno;
- 50 g sviesto;
- 1 šaukštelis druskos;
- 500 g miltų;
- 75 g cukraus pudros;
- 7 g sausų mielių;
- 1 kiaušinis;
- 75 g razinų;
- 1 apelsinas;
- 1 obuolys;
- 1 šaukštelis cinamono;
- 3 šaukšteliai abrikosų džemo.
Gaminimas:
1. Pieną užvirinkite, nukaiskite, ištirpinkite piene sviestą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros.
2. Dubenyje gerai sumaišykite miltus, druską, cukraus pudrą ir mieles. Padarykite miltuose įdubimą ir supilkite pieną bei suplaktą kiaušinį. Dideliu šaukštu išmaišykite masę, jei reikia suminkykite (gali prireikti miltų papildomai), kol ši virs vientisa tešla.
3. Palikite tešlą šiltai kilti.
4. Trintuve susmulkinkite apelsino žievelę. Obuolį nulupkite, nusėklinkite ir supjaustykite gabalėliais. Žievelę, obuolius, cinamoną ir razinas sudėkite į tešlą, išminkykite.
5. Vėl palikite tešlą šiltai kilti.
6. Padalykite tešlą į 15 dalių ir suformuokite bandeles. Dėkite į miltais pabarstytą skardą. Padėkite šiltai ir leiskite tešlai dar pakilti.
7. Ant bandelių viršaus suformuokite kryžiaus ženklus ir pašaukite į 220 laipsnių karščio orkaitę.
8. Kepkite apie 20 minučių, kol bandelės gražiai paruduos. Per tą laiką pašildykite abrikosų džemą, kol šis taps skystas.
9. Išėmę bandeles, džemu aptepkite jų viršų.