Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: apelsinų duona iš Karibų

Žodį apelsinai „nusišovėme“ iš olandų kalbos – matyt, kažkada į Lietuvą juos atgabendavo olandų pirkliai. Netikite? Tokia žodžio sandara: „apelsinas“ kilęs iš olandiško appelsien, o šis savo ruožtu sudarytas iš appel – „obuolys“ ir sien (Sina – „Kinija“). Tokia mada kažkada Europoje buvo – vaisius vadinti obuoliais. Panaši, tik itališka, ir žodžio „pomidoras“ kilmė – pomo d’oro, lietuviškai „auksinis obuolys“.
Vytaras Radzevičius ir jo kepta apelsinų duona
Vytaras Radzevičius ir jo kepta apelsinų duona / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dar gilinantis į kalbines subtilybes... Oranžinės spalvos pavadinimas taip pat siejasi su apelsinais, tik spalva atsirado anksčiau nei vaisius – iš sanskrito narandža ir arabiško žodžio narandž. Galų gale išnyko pirmoji n raidė ir liko tik oranž (-inė). Taigi apelsinai Europoje atsirado paskui spalvą. Maža to, apelsinai juk būna įvairių spalvų. Ne tik oranžiniai.

Iš pietryčių Azijos apelsinai paplito po visą pasaulį. Dabar sunku įsivaizduoti civilizaciją be apelsinų sulčių. Įdomioji statistika: norint išspausti stiklinę sulčių, reikia panaudoti 50 stiklinių vandens, kad užaugtų pakankamai apelsinų.

1673 metais olandai antrą kartą perėmė Niujorką iš anglų ir pervadino miestą – bet ne anksčiau buvusiu Naujuoju Amsterdamu, o Naujuoju Oranžu. Po metų miestas vėl tapo Naujuoju Jorku. Bet iš to išeina kalambūras: Didžiuoju Obuoliu pravardžiuojamas miestas prieš tai dar spėjo pabūti Apelsinu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apelsinų duona iš Karibų
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apelsinų duona iš Karibų

Apelsinų duona

Ingredientai (6 valgytojams):

  • 1 puodelis smulkiai supjaustytos apelsino žievelės;
  • 1 puodelis spaustų apelsinų sulčių;
  • 2,5 puodelio cukraus (galima ir mažiau, pagal skonį);
  • 1 plaktas kiaušinis;
  • 3,5 puodelių miltų;
  • 1 puodelis pieno;
  • 1/2 šaukšto tirpinto sviesto;
  • 2 arbat. šaukšteliai kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos.

Gaminimas:

1. Pjaustytas apelsinų žieveles užvirinkite apelsinų sultyse ir pavirkite, kol jos suminkštės. Įdėkite pusantro puodelio cukraus, maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol skystis taps klampus it sirupas. Palikite atvėsti.

2. Sumaišykite kiaušinį, puodelį cukraus, sviestą ir pieną.

3. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.

4. Dėkite abu mišinius į bendrą indą, supilkite apelsinų sirupą ir viską gerai išmaišykite.

5. Pilkite masę į dvi duonos formas arba ant vienos didelės skardos. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

6. Valgykite karštą arba šaltą.

Ypač skanu su sūrio užtepėle.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apelsinų duona iš Karibų
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apelsinų duona iš Karibų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis