Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: auksiniai karosai druskoje Kalėdų stalui

Dorada yra jūrinis karosas, pakrikštytas ispanišku aukso vardu „dorado“ – dėl tarp žuvies akių esančios auksinės juostelės. Dar romėnų laikais dorada buvo auginama ir dirbtiniu būdu, veisiant jas baseinuose ar prūduose su jūros vandeniu. Apie 1982-uosius metus Europoje dorados vėl pradėtos auginti dirbtiniu būdu, o sugriuvus sovietinei blogio imperijai, ši žuvis tapo dažna viešnia ir ant lietuvių stalo.
Vytaras Radzevičius ir druskoje keptos dorados
Vytaras Radzevičius ir druskoje keptos dorados / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ispanijoje žinomas receptas dorada a la sal – dorada druskoje. Dažnas, bandęs tokiu būdu kepti doradą, pasakys, kad tai yra itin paprastas, lengvai paruošiamas ir skanus patiekalas. Juolab, kad druska lietuviams žinoma nuo seno – senovėje tai buvo prabangos dalykas, o po to tapo neatsiejama maisto kultūros dalis.

Vilniaus druskių brolija (lot. confraternitas salsamentariorum Vilnensis) įkurta XVII a. pradžioje. Druskiai prekiavo ne tik „baltuoju auksu“, bet ir silkėmis, sūdyta žuvimi, vašku bei sviestu. Įdomus druskių pavadinimas buvusiose LDK teritorijose ukrainiečių kalboje – čiumak („чумак”), kilęs nuo žodžio maras (čiuma – „чума”). Žmonės tikėjo, kad klajojantys druskių prekeiviai kartu su druska platino ir marą. Maras išnyko, o keistas druskių pavadinimas liko. Sunku su fokloru ginčytis - geresnis cukrus už druską, bet druska reikalingesnė.

Kalėdiniam stalui siūlau itin paprastą ir lengvai pagaminamą skanų patiekalą.

Linkiu visiems gerų Kalėdų!

Ingredientai (2-3 valgytojams):

  • 1 kg rupios druskos;
  • 2-3 dorados;
  • 2-3 citrinos griežinėliai;
  • 2-3 šviežio čiobrelio ar rozmarino šakelės.

Gaminimas:

1. Doradas išskroskite, palikite galvas, gerai išplaukite ir nusausinkite. Į žuvų vidų įdėkite po citrinos griežinėlį, čiobrelio arba rozmarino šakelių.

2. Daugmaž doradų dydžio inde ant dugno pažerkite 1 cm storio druskos sluoksnį. Indas turi būti tinkamas kepimui orkaitėje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepimui druskoje paruoštos dorados
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepimui druskoje paruoštos dorados

3. Ant išlyginto druskos sluoksnio sudėkite doradas ir užberkite likusia druska, kad žuvies nesimatytų. Nebijokite didelio druskos kiekio – kepsnys jos pasiims tiek, kiek reikia, be to druską „pristabdys” doradų oda.

4. Pašaukite doradas į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius šauna doradas į orkaitę
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius šauna doradas į orkaitę

5. Išėmę indą su doradomis, nulaužykite sukietėjusią druską ir atskirkite žuvieną nuo odos ir stuburo kaulo – tai padaryti nesudėtinga su šaukštu ir šakute.

6. Patiekite dorados su mėgstamu garnyru – itin tinka virtos bulvės. Patartina žuvį dėti į pašildytas lėkštes.

Ir, be abejo, galite bandyti kepti ir kitas žuvis tokiu būdu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Druskoje keptos dorados
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Druskoje keptos dorados

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos