Ispanijoje žinomas receptas dorada a la sal – dorada druskoje. Dažnas, bandęs tokiu būdu kepti doradą, pasakys, kad tai yra itin paprastas, lengvai paruošiamas ir skanus patiekalas. Juolab, kad druska lietuviams žinoma nuo seno – senovėje tai buvo prabangos dalykas, o po to tapo neatsiejama maisto kultūros dalis.
Vilniaus druskių brolija (lot. confraternitas salsamentariorum Vilnensis) įkurta XVII a. pradžioje. Druskiai prekiavo ne tik „baltuoju auksu“, bet ir silkėmis, sūdyta žuvimi, vašku bei sviestu. Įdomus druskių pavadinimas buvusiose LDK teritorijose ukrainiečių kalboje – čiumak („чумак”), kilęs nuo žodžio maras (čiuma – „чума”). Žmonės tikėjo, kad klajojantys druskių prekeiviai kartu su druska platino ir marą. Maras išnyko, o keistas druskių pavadinimas liko. Sunku su fokloru ginčytis - geresnis cukrus už druską, bet druska reikalingesnė.
Kalėdiniam stalui siūlau itin paprastą ir lengvai pagaminamą skanų patiekalą.
Linkiu visiems gerų Kalėdų!
Ingredientai (2-3 valgytojams):
- 1 kg rupios druskos;
- 2-3 dorados;
- 2-3 citrinos griežinėliai;
- 2-3 šviežio čiobrelio ar rozmarino šakelės.
Gaminimas:
1. Doradas išskroskite, palikite galvas, gerai išplaukite ir nusausinkite. Į žuvų vidų įdėkite po citrinos griežinėlį, čiobrelio arba rozmarino šakelių.
2. Daugmaž doradų dydžio inde ant dugno pažerkite 1 cm storio druskos sluoksnį. Indas turi būti tinkamas kepimui orkaitėje.
3. Ant išlyginto druskos sluoksnio sudėkite doradas ir užberkite likusia druska, kad žuvies nesimatytų. Nebijokite didelio druskos kiekio – kepsnys jos pasiims tiek, kiek reikia, be to druską „pristabdys” doradų oda.
4. Pašaukite doradas į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.
5. Išėmę indą su doradomis, nulaužykite sukietėjusią druską ir atskirkite žuvieną nuo odos ir stuburo kaulo – tai padaryti nesudėtinga su šaukštu ir šakute.
6. Patiekite dorados su mėgstamu garnyru – itin tinka virtos bulvės. Patartina žuvį dėti į pašildytas lėkštes.
Ir, be abejo, galite bandyti kepti ir kitas žuvis tokiu būdu.