Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: avinžirnių kukuliai falafeliai

Falafeliai – aliejuje kepami kukuliai iš avinžirnių. Tai tradicinis arabiškas patiekalas, patiekiamas su pita arba lavašu, salotomis ir aštriais padažais. Falafeliai dabar populiarūs ne tik Rytuose, bet ir Vakaruose, o ypač mėgiami nevalgančių mėsos.
Falafeliai
Falafeliai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Falafelių receptų kilmė kelia daugiau klausimų nei atsakymų, bet labiausiai paplitusi nuomonė, kad tai egiptietiškas patiekalas iš vietos krikščionių koptų tradicijos per pasninką valgyti avinžirnių kukulius vietoje mėsos.

Pastaraisiais dešimtmečiais falafeliai tapo tokie populiarūs, kad greito maisto restoranų tinklas „McDonald’s“ kurį laiką juos buvo įtraukęs į pusryčių valgiaraštį savo restoranuose Egipte.

Kartais falafelių kilmės klausimas atveda prie politinių ginčų santykiuose tarp arabų ir Izraelio.

Dabar falafeliai laikomi nacionaliniais Egipto, Palestinos ir Izraelio patiekalais. Palestiniečiams pastarasis faktas kelia pasipiktinimą. Be to, Libano pramonininkų asociacija yra pareiškusi, kad Izraelio maisto gamintojai pažeidžia autorių teises dėl falafelių. Žydai kelia versiją, kad jų protėviai sugalvojo falavelius, kai buvo pavergti egiptiečių. Kaip ten bebūtų, falafeliai buvo mėgiami Artimųjų rytų ir Šiaurės Afrikos žydų, o vėliau falafelius pamėgo ir pirmieji imigrantai į Palestiną.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Falafeliai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Falafeliai

2012 metais vienas Joradnijos viešbutis Amane pagamino didžiausią falafelių patiekalą pasaulyje, kuris svėrė apie 75 kilogramus.

Falafeliai – įprastas vegetarų ir veganų maistas, puikus baltymų ir ląstelienos šaltinis. Falafeliuose esama kalcio, magnio, fosforo, kalio, cinko, vario, mangano, vitamino C, tiamino, folio rūgšties ir vitamino B.

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 250 g avinžirnių;
  • 4 skiltelių česnako;
  • įvairių žalumynų – petražolių, krapų, kalendrų;
  • pipirų;
  • druskos;
  • šiek tiek malto aitriojo pipiro;
  • gero žiupsnio malto kumino;
  • 2 valg. šaukšt. miltų.

Gaminimas:

1. Avinžirnius mirkykite vandenyje mažiausiai šešias valandas, geriausia užsimerkite iš vakaro. Dėkite į puodą su vandeniu, virkite apie 40 minučių, nukoškite. Išvirtus avinžirnius sutrinkite smulkintuvu, įdėkite sugrūstą ar smulkiai supjaustytą česnaką, prieskonius, žoleles ir miltus.

2. Viską gerai sumaišykite ir drėgnomis rankomis formuokite norimo dydžio kukulius.

3. Kepkite gilioje keptuvėje ant gerai įkaitinto aliejaus vartydami, kol falafeliai įgaus tamsiai auksinę spalvą ir gražiai apskrus. Riebalus nusausinkite popierine servetėle.

4. Patiekite su salotomis ir aštriais padažais.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Falafeliai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Falafeliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų