„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: Azerbaidžano desertas firni

Azerbaidžano desertas firni gaminamas iš karšto pieno ir ryžių miltų. Panašus patiekalas, vadinamas khiru (kheer), žinotas ar žinomas Indijoje, Persijoje ir aplinkinėse šalyse. Firni patiekiamas atskiruose induose šeimos šventėse.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas desertas
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas desertas / Autoriaus nuotr.

Liaudies medicinoje manyta, kad šis desertas naudingas nusilpusiems ar besiskundžiantiems nuovargiu. Kartais firni vadinamas indišku ryžių pudingu. Pasigaminti jį nesudėtinga, tereikia nepamiršti maišyti košės ir neprisvilinti.

5 valgytojams reikės:

  • žiupsnelio šafrano siūlų;
  • 4 šaukštų ryžių miltų;
  • 1 litro pieno;
  • 3 šaukštų cukraus;
  • 1 žiupsnio druskos;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • 1-2 šaukštai trintų pistacijų.

Gaminimas:

1. Įdėkite šafraną į puodelį, užpilkite dviem šaukštais verdančio vandens, uždenkite ir palikite ketvirčiui valandos brinkti.

2. Išmaišykite piene miltus, druską ir cukrų. Supilkite į prikaistuvį ir nuolatos maišydami kaitinkite ant vidutinio karščio. Kai masė pradės leisti burbulus, taps tąsi ir panaši į skystą manų košę, nukaiskite ir išpilstykite į desertinius indelius.

3. Apšlakstykite šafrano traukiniu, apibarstykite trintais pistacijų riešutais bei cinamonu. Valgykite šiltą arba šaltą.

Autoriaus nuotr./Azerbaidžano desertas firni
Autoriaus nuotr./Azerbaidžano desertas firni

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs