Manoma, kad šio patiekalo receptus ir skonį į Indoneziją atsivežė imigrantai iš Kinijos. Galbūt įtakos turėjo ir olandų virtuvės palikimas – frikadelės. Panašių kukulių gali rasti daugelyje Azijos šalių, Indonezijoje paragausi ant kiekvieno kampo – dažniausiai jais prekiaujama gatvėse.
Bakso itin išpopuliarėjo pasaulyje po JAV prezidento Baracko Obamos vizito į Indoneziją 2010 metais. Prezidentas, ragaudamas bakso Džakartos gatvėje, indoneziečių kalba rėžė: bakso, nasi goreng...semanya enak! „Kukulių sriuba, kepti ryžiai ... viskas skanu!“. Mažai kam įsiminęs faktas, kad Baracko Obamos mama po skyrybų antrą kartą ištekėjo už studento iš Indonezijos. Po Suharto režimo įsigalėjimo 1967 metais Indonezijos studentams iš viso pasaulio buvo įsakyta grįžti į gimtinę. Taip būsimasis JAV prezidentas su mama ir patėviu atsidūrė Džakartoje ir gyveno ten trejus metus, kol grįžo mokytis į Havajus. Taigi, Indonezijos kalba, papročiai ir skoniai Barackui Obamai puikiai žinomi.
Vieno bakso recepto nėra, tai patiekalas su daugybe skonių. Pavyzdžiui, Indonezijos religinė dauguma musulmonai nevalgo kiaulienos, tad jie bakso gamina iš jautienos, vištienos arba žuvies. Garnyru šalia kukulių gali tapti lakštiniai, ryžiai, salotos, daigai, virti kiaušiniai, padažai – aiškių ribų nėra. Bet privalomi dalykai – kukuliai ir sultinys.
Ingredientai 6 valgytojams:
Kukuliams
- 0,5 kg maltos mėsos arba žuvies (mėsos rūšis galima maišyti);
- 2-3 šaukštų krakmolo;
- 1 šaukšto žuvies padažo (fish sauce);
- 0,5 šaukštelio valgomosios sodos;
- 1 smulkinto svogūno;
- 1 smulkintos česnako skiltelės;
- 1 šaukštelio tarkuoto imbiero;
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį;
Sultiniui
- 6-8 puodelių mėsos sultinio;
- 2 cm ilgio nulupto imbiero;
- 1 cinamono lazdelės;
- ½ šaukštelio malto kardamono;
- 2-3 gvazdikėlių;
- 1 šaukšto žuvies padažo (fish sauce);
- 1.2 šaukštelio maltų baltųjų pipirų;
- Druskos pagal skonį
Garnyrui
- Daigų, virtų ryžių lakštinių, kalendros. Bet galite išbandyti vaizduotę – nuo salotų lapų iki virto kiaušinio.
Gaminimas:
1. Visus kukulių ingredientus gerai išminkome su malta mėsa ir dar kartą permalame – iki vientisos masės. Jei yra galimybė, dėkite viską į elektrinę trintuvę. Mėsą sudedame į dubenėlį, uždengiame ir 2-3 valandoms pastatome į šaldytuvą – masė turi sustingti.
2. Sultinį užviriname, sudedame visus ingredientus ir paverdame ant mažo karščio apie pusvalandį, kol sultinys prisisotins skonių. Nukošiame.
3. Gaminame kukulius. Šlapiomis rankomis imame masės ir spaudžiame kumštyje, kad pro jo viršų išlįstų teniso kamuoliuko dydžio apvalus gabaliukas (žiūrėti nuotraukoje).
4. Su šaukštu jį nugnybame ir dedame į lėkštę. Stenkitės kukulius daryti kuo mažesnius, nes virdami jie išsipučia. Sudėję kukulius į verdantį vandenį, keletą minučių paverdame. Paragaujame vieno, ar jau išvirę, tada išgriebiame visus. Jeigu atrodo, kad per daug jų prisigaminote, dalį galima užšaldyti kitam kartui.
5. Dedame į lėkštę kukulius, garnyrą ir užpilame karštu sultiniu. Indonezijoje prie bakso pasiūlomas ir aštrus padažas, dažniausiai sambal. Išbandykite savąjį mėgstamą, o sambal kada nors patys pasigaminsime.
Gero apetito!