Danijoje šis kepsnys paplito per pramonės revoliuciją, antroje XIX amžiaus pusėje, kuomet namų ūkiuose atsirado įvairios orkaitės. Senas bičiulis Carstenas iš Danijos pasakojo, kad šiais laikais šeimos dažnai užsisako iškeptą kepsnį pas mėsininką, o jis vaikystėje su broliu varžydavosi, kuriam teks garbė parnešti kepsnį į namus – mat nešėjas pirmasis galėdavo atsilaužti ir paragauti traškančios odos. Dėl šio delikateso dažniausiai ir vyksta didžiausia kova – nors bet kuris dietologas pasakytų, kad tai tikrai nėra pats sveikiausias patiekalas pasaulyje.
Bet užtat skanu. Ir tinkamas patiekalas didelei kompanijai. Danai flæskestegą dažniausia kepa pagal 1901 metų leidinį „Ponios Jensen virtuvės knyga“ (Frøken Jensens Kogebog). Ir kol už lango žiema – šaukite kepsnį į orkaitę ir kvieskitės draugus.
Ingredientai (10 valgytojų):
- 2 kg kiaulienos nugarinės su oda;
- rupios druskos;
- grūstų juodųjų pipirų;
- laurų lapų.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 250 laipsnių karščio su kaitinimu iš viršaus ir apačios.
2. Aštriu peiliu kas kelis centimetrus odoje padarykite įpjovas – tik odoje, neįpjaudami mėsos. Tai svarbu, kad vėliau kepant oda būtų traški.
3. Įdėkite kepsnį į kepimo indą oda į apačią. Užvirinkite vandens ir užliekite kepsnį, kad apsemtų odą.
4. Pašaukite kepsnį 15 minučių į orkaitę.
5. Po 15 minučių ištraukite kepsnį iš orkaitės ir apverskite oda į viršų. Gausiai apibarstykite druska, taip pat ir į įpjovas. Į įpjovas įkiškite lauro lapų, įberkite pipirų.
6. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 160 laipsnių ir pašaukite kepsnį į orkaitę. Kepkite apie valandą (arba kol kepsnio temperatūra pasieks 160 laipsnių).
7. Pakelkite orkaitės temperatūrą iki 250 laipsnių karščio, jei yra galimybė – įjunkite viršutinio kaitinimo funkciją. Kepkite, kol oda apskrus ir taps traški.
8. Ištraukite kepsnį iš orkaites ir palikite „pailsėti“ dešimčiai minučių. Mėsą pjaustykite prieš pat patiekdami – bus gražesnė kepsnio spalva.
9. Garnyrą pasirinkite pagal skonį. Danijoje šis kepsnys dažniausiai valgomas su virtomis bulvėmis ir raudonųjų kopūstų salotomis.
10. Jei viso karšto kepsnio nesuvalgysite, mėsos griežinėliai skanūs ir šalti. Ypač tinka sumuštiniams.