„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: duona su alyvuogėmis ir rozmarinais

Duonos visame pasaulyje gali rasti pačios įvairiausios: kepalais, apskritos, kampuotos, šviesios, tamsios, rupios ar plikytos. Su priedais ar be priedų. Tik tolimose Azijos šalyse, Japonijoje, Kinijoje ar kur nors aplink tuos kraštus duoną pakeičia ryžiai ir lakštiniai. Daug kur kitose Azijos dalyse duona vienokia ar kitokia forma taip pat kepama.
Duona su alyvuogėmis ir rozmarinais
Duona su alyvuogėmis ir rozmarinais / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Keliaujant po Afriką buvome kelioms dienoms užstrigę Mauritanijos sostinėje Nuakšote. Ten stebėjome įdomų vaizdą – kiekvieną dieną tą pačią valandą prie kiosko susiburdavo žmonių eilė. Ritualą puošdavo apsikeitimas žiniomis, juokas, bendravimas ir pliotkinimai. Staiga kiosko langas atsiverdavo ir būdavo pradedama pardavinėti šviežia duona. Po pusvalandžio kioskas užsidarydavo – duonos būdavo iškepta tiek, kiek žmonių susirinkdavo ir pasiimdavo užsakymus.

Mums nė karto jos nusipirkti ir nepavyko – matyt, reikėjo užsisakyti iš anksto. Kita vertus, vienas išsilavinęs vietinis išvažiuojant paklausė, ar mes nevalgėme tos duonos? Atsakėme, kad nepavyko nusipirkti. Jis paguodė – ir labai gerai, nes ta duona kepama krosnyje, kuri padaryta iš asbesto ir yra nuodinga. Išvažiavome ir neragavę, ir nesupratę, tiesa tai ar melas.

Jei turite 45 minutes laisvo laiko, spėsite išsikepti šios į pitą panašios Viduržemio jūros regiono duonos. Arba pyrago.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Duona su alyvuogėmis ir rozmarinais
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Duona su alyvuogėmis ir rozmarinais

Kepaliukui duonos jums reikės:

  • 2 stiklinių miltų;
  • kepimo miltelių;
  • 30 g sviesto;
  • druskos;
  • ½ stiklinės juodųjų alyvuogių be kauliukų;
  • 1 šaukšto smulkinto šviežio rozmarino;
  • ½ stiklinės smulkinto parmezano sūrio;
  • ½ stiklinės pieno;
  • ¼ stiklinės vandens;
  • dar papildomai kelių šaukštų pieno ir smulkinto parmezano.

Gaminimas:

1. Miltus gerai sumaišykite su kepimo milteliais ir druska. Sukapokite sviestą ir sudėkite į mišinį. Pirštų galiukais ištrinkite sviestą, kol mišinys bus purus.

2. Susmulkinkite alyvuoges ir kartu su sūriu sudėkite į mišinį. Gerai išmaišykite.

3. Sumaišykite pieną su vandeniu ir supilkte į mišinį. Minkykite, kol tešla taps tąsi. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir ant jų iškočiokite tešlą iki 2 cm storio apskrito gabalo.

4. Kepimo indą (jei reikia) ištrinkite sviestu ir įdėkite paruoštą tešlą į jį. Įpjaukite peiliu kelis rėžius, apšlakstykite paviršių pienu ir apibarstykite parmezano sūriu.

5. Pašaukite į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25 minutes arba kol paviršius paruduos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo kepta duona
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo kepta duona

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs