Bandžiau gaminti ir su menkės filė – buvo kiek sausokas kepinys. O man skaniausia – su starkiu. Marinato proporcijas galima kaitalioti pagal skonį.
Ingredientai (2 valgytojams):
- 300 g supjaustytos gabalėliais (kaip nuotraukoje) gėlavandenės žuvies filė (tinka upėtakiai, starkis, lydeka);
- aliuminio folijos arba bananų lapų suvyniojimui (bananų lapų Lietuvoje jau galima nusipirkti);
- saulėgrąžų aliejaus, pašlakstymui;
- ryžių, lakštinių arba salotų garnyrui.
marinatui:
- 2 šalotinių svogūnų;
- 5 cm nuvalytos ir sutarkuotos ciberžolės šaknies;
- 2 žiupsnių smulkintų svogūnų laiškų;
- 2 sutraiškytos česnako skiltelės;
- 1-2 aitrieji pipipirai be sėklų, susmulkinti;
- 1 šaukšto Nuoc mam padažo (viena dalis žuvies padažo, viena dalis cukraus ir dvi dalys vandens bei žaliosios citrinos sulčių pagal skonį);
- 1,5 šaukštelio rudojo cukraus;
- druskos ir juodųjų pipirų.
Gaminimas:
1. Šalotinius svogūnus sutarkuokite į didelį dubenį. Sumaišykite su kitais marinato ingredientais. Įdėkite druskos ir pipirų. Sumaišykite su žuvies gabalėliais ir palikite marinuotis per naktį.
2. Pasiruoškite bananų lapus. Ištepkite saulėgražų aliejumi, įdėkite žuvies ir suvyniokite į „voką“. Jei neturite bananų lapų, tą patį darykite folijoje.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite apie 20 minučių.
4. Ištraukite žuvį iš orkaitės. Išvyniokite, dėkite į lėkštę su mėgstamu garnyru.