Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: gardi airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“

Kolkanonas (angliškai Colcannon, airiškai – cál ceannann, reiškia „baltagalvis kopūstas“) – tradicinis airių virtuvės patiekalas, bulvių košė su mums įprastu kopūstu arba lapiniu kale kopūstu. Per Helovyną Airijoje kolkanono košėje kaip prizas būdavo slepiamas žiedas, antpirštis arba smulki moneta.
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas patiekalas
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas patiekalas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Apie kolkanoną airiai net dainas dainuoja – viena jų liaudies dainų taip ir vadinasi, „Colcannon“ arba „Skillet Pot“ („Keptuvė“). Laisvame vertime dainos žodžiai skamba maždaug taip:

Ar kada valgėt kolkanono su grietinėle

Su žalumynais sumaišyto tarsi sapno paveikslėly

Ar kada darėt duobutę ant košės su ištirpusiu sviestu

Kurį tokį skanų tik mama pagamina.

(priedainis)

Taip, visi mes ragavom

Ir norisi verkti tai prisiminus

Nes tai buvo dienos be vargo

Kai mūsų mamos kolkanona gamino.

Su Motinos diena sveikinu visas mamas, o net nelabai mokančios ar mokantys suktis virtuvėje galite nustebinti mamas pagaminę šį paprastą, bet išties gardų patiekalą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“

Ingredientai:

  • 600 g bulvių;
  • 600 g kopūsto galvos;
  • 100 g bekono;
  • 100 g pieno arba grietinėlės;
  • 1 svogūno galvutė;
  • 30 g sviesto;
  • svogūno laiškų, papuošimui;
  • druskos ir grūstų juodųjų pipirų, pagal skonį.

Gaminimas:

1. Bekoną smulkiai supjaustykite, pačirškinkite keptuvėje, išgriebkite gabalėlius ir padėkite šiltai. Į likusius riebalus sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir šiek tiek pakepinkite. Tada sudėkite smulkiai supjaustytą kopūstą, sumaišykite ir kepinkite ant mažos ugnies apie 25 minutes. Retkarčiais pamaišykite.

2. Nuskustas bulves išvirkite, nusunkite, įpilkitę pieną arba grietinėlę, įdėkite sviestą ir sutrinkite, bet ne pernelyg smulkiai, košėje gali likti ir mažų gabalėlių.

3. Sudėkite bulvių košę į keptuvę su kopūstais, pasūdykite, įdėkite pipirų ir sumaišykite.

4. Dėkite kolkanoną į didelę lėkštę, apibarstykite bekono gabalėliais bei smulkintais svogūno laiškais.

5. Valgykite karštą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airiška bulvių ir kopūstų košė „colcannon“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais