Apie kolkanoną airiai net dainas dainuoja – viena jų liaudies dainų taip ir vadinasi, „Colcannon“ arba „Skillet Pot“ („Keptuvė“). Laisvame vertime dainos žodžiai skamba maždaug taip:
Ar kada valgėt kolkanono su grietinėle
Su žalumynais sumaišyto tarsi sapno paveikslėly
Ar kada darėt duobutę ant košės su ištirpusiu sviestu
Kurį tokį skanų tik mama pagamina.
(priedainis)
Taip, visi mes ragavom
Ir norisi verkti tai prisiminus
Nes tai buvo dienos be vargo
Kai mūsų mamos kolkanona gamino.
Su Motinos diena sveikinu visas mamas, o net nelabai mokančios ar mokantys suktis virtuvėje galite nustebinti mamas pagaminę šį paprastą, bet išties gardų patiekalą.
Ingredientai:
- 600 g bulvių;
- 600 g kopūsto galvos;
- 100 g bekono;
- 100 g pieno arba grietinėlės;
- 1 svogūno galvutė;
- 30 g sviesto;
- svogūno laiškų, papuošimui;
- druskos ir grūstų juodųjų pipirų, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Bekoną smulkiai supjaustykite, pačirškinkite keptuvėje, išgriebkite gabalėlius ir padėkite šiltai. Į likusius riebalus sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną ir šiek tiek pakepinkite. Tada sudėkite smulkiai supjaustytą kopūstą, sumaišykite ir kepinkite ant mažos ugnies apie 25 minutes. Retkarčiais pamaišykite.
2. Nuskustas bulves išvirkite, nusunkite, įpilkitę pieną arba grietinėlę, įdėkite sviestą ir sutrinkite, bet ne pernelyg smulkiai, košėje gali likti ir mažų gabalėlių.
3. Sudėkite bulvių košę į keptuvę su kopūstais, pasūdykite, įdėkite pipirų ir sumaišykite.
4. Dėkite kolkanoną į didelę lėkštę, apibarstykite bekono gabalėliais bei smulkintais svogūno laiškais.
5. Valgykite karštą.