Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: improvizacija čatnių tema

Turiu seną įprotį nuo pat pirmos naujų metų dienos visus sveikinti „Su artėjančiais!“. Žmonės paprastai nustemba ir klausia: „Su kuo – artėjančiais?“. „Su Naujais Metais!“, – atsakau. Jie pradeda juoktis arba lieka nesupratę. Tačiau kas gali paneigti, kad nuo sausio 1 dienos metų pabaiga neartėja? Ar senųjų metų pabaiga sustabdo laiką?
Čatnis
Čatnis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Mes visada keliaujame. Net miegodami judame laike. Niekada nesustojame. Nors gal ir labai norėtųsi.

Bet taip pat norisi išbandyti tiek nepatirtų dalykų! Laiko nėra? Baisu? Prancūzai turi gerą posakį: „Daugiausiai žmonių miršta lovose“. Ar nebijote eiti miegoti? Sukuriame sau ribas, kurių nėra. Išgalvojame jas ir bandome pateisinti dabartį. Pasižadėjimas nuo Naujųjų metų kardinaliai pakeisti savo gyvenimą jau seniai tapo rutina, ar ne? Mesiu svorį, neberūkysiu, pamiršiu facebooką... Geriau, nei Helen Fielding „Bridžitos Džouns dienoraštyje“ to niekas neaprašė. O gal pasilikime toms permainoms pirmadienius? Jie juk dažniau ateina. Bet tai ir vėl riboženklis ateityje. Apsidairai aplinkui ir supranti, kad geriausias laikas yra šiandien.

Dabar aplink sirpsta trešnės ir slyvos, pabandykim iš jų pasigaminti kažką panašaus į čatnį. Arba aštroką trešnių bei slyvų uogienę lietuviškai su žiupsniu egzotikos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo ruošti čatniai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo ruošti čatniai

Šią vasarą jau ne kartą viriau šį padažą. Tinka prie visko – mėsų, žuvies, sūrių ar tiesiog kabinti šaukštais iš stiklainio, kai niekas nemato.

Puslitriui padažo reikės:

  • 1 kilogramo trešnių arba slyvų;
  • 2 cm ilgio imbiero šaknies;
  • 3-4 šaukštų rudojo cukraus;
  • pusės supjaustyto šviežio čili pipiro;
  • 1 šaukšto obuolių acto.

Gaminimas:

Iš uogų išimkite kauliukus. Sudėkite visus ingredientus į puodą. Užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies apie 45 minutes. Po to viralą sutrinkite trintuvėje.

Vartokite atvėsintą. Sandariame inde galima laikyti šaldytuve.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ruošiamas čatnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ruošiamas čatnis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Čatniai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Čatniai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų