„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: improvizacija čili troškinio tema

Kai kurie ispanų šventikai Pietų Amerikoje XIX šimtmetyje smerkė čili troškinį. „Velnio sriuba“, „deginanti kaip pragaras“ – pamokslavo jie ir bandė kovoti su šios tirštos sriubos populiarumu. Tačiau tai nesustabdė čiabuvių mėgstamo valgio ekspansijos į pasaulį. Iš Meksikos per Teksasą ir Jungtines Amerikos valstijas čili troškinys dabar žinomas visur.
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas čili troškinys
Vytaras Radzevičius ir jo gamintas čili troškinys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

O ir populiarus jis greičiausiai buvo todėl, kad mažesniu maisto kiekiu galėjai pamaitinti daugiau burnų – aštraus maisto greitai nesuvalgysi, o valgant ilgiau, kaip žinia, greičiau pasiekiamas sotumo jausmas. Tai buvo tobulas patiekalas laukiniuose Vakaruose, kuomet didesnę gyvenimo dalį praleisdavai vežimo ratuose ar ant balno.

Žinoma, tikrą čili troškinį reikia gaminti ilgai. Bet kartais (o gal dažnai) trūksta laiko, o kvapnaus, aštraus ir sotaus troškinio norisi čia ir dabar. Tada gaminu pagreitintą čili troškinį. Pakeliui greitai parduotuvėje nusiperku virtų pupelių (iš bėdos galima naudoti ir konservuotas), maltos mėsos ir pomidorų savo sultyse. Visų kitų ingredientų paprastai turiu namie. Visa troškinio gamyba užtrunka apie 25 minutes.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pagreitintas čili troškinys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pagreitintas čili troškinys

2-3 valgytojams reikės:

  • 250 g maltos mėgstamos mėsos (tikriausia – jautiena);
  • 250 g virtų pupelių (spalva – asmenine nuožiūra);
  • 250 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
  • 1 smulkiai pjaustyto svogūno;
  • 2-3 trintų česnako skiltelių;
  • žiupsnelis džiovintų kalendros sėklų (kas nemėgsta – šitą prieskonį galima praleisti);
  • grūstų juodųjų pipirų;
  • čili pipirų miltelių (pagal aštrumo pomėgį);
  • druskos pagal skonį;
  • smulkinto fermentinio sūrio;
  • 1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Nedideliame puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir česnakus, pakepinkite iki minkštumo. Sudėkite maltą mėsą ir 3-5 minutes pamaišydami pakepinkite (jei per sausa – galima įpilti šiek tiek verdančio vandens).

2. Supilkite pomidorus savo sultyse, pupeles, prieskonius ir uždengę troškinkite ant vidutinės ugnies (kad kunkuliuotų) apie 20 minučių.

3. Patiekdami apibarstykite smulkintu sūriu.

Beje, visada galima pritaikyti šį troškinį savo skoniui. Aš nemėgstu kukurūzų, tai jų nededu. O galima. Kaip ir įvairių žalumynų bei natūralaus smulkinto čili pipiro.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pagreitintas čili troškinys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pagreitintas čili troškinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs