O ir populiarus jis greičiausiai buvo todėl, kad mažesniu maisto kiekiu galėjai pamaitinti daugiau burnų – aštraus maisto greitai nesuvalgysi, o valgant ilgiau, kaip žinia, greičiau pasiekiamas sotumo jausmas. Tai buvo tobulas patiekalas laukiniuose Vakaruose, kuomet didesnę gyvenimo dalį praleisdavai vežimo ratuose ar ant balno.
Žinoma, tikrą čili troškinį reikia gaminti ilgai. Bet kartais (o gal dažnai) trūksta laiko, o kvapnaus, aštraus ir sotaus troškinio norisi čia ir dabar. Tada gaminu pagreitintą čili troškinį. Pakeliui greitai parduotuvėje nusiperku virtų pupelių (iš bėdos galima naudoti ir konservuotas), maltos mėsos ir pomidorų savo sultyse. Visų kitų ingredientų paprastai turiu namie. Visa troškinio gamyba užtrunka apie 25 minutes.
2-3 valgytojams reikės:
- 250 g maltos mėgstamos mėsos (tikriausia – jautiena);
- 250 g virtų pupelių (spalva – asmenine nuožiūra);
- 250 g konservuotų pomidorų savo sultyse;
- 1 smulkiai pjaustyto svogūno;
- 2-3 trintų česnako skiltelių;
- žiupsnelis džiovintų kalendros sėklų (kas nemėgsta – šitą prieskonį galima praleisti);
- grūstų juodųjų pipirų;
- čili pipirų miltelių (pagal aštrumo pomėgį);
- druskos pagal skonį;
- smulkinto fermentinio sūrio;
- 1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
Gaminimas:
1. Nedideliame puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus ir česnakus, pakepinkite iki minkštumo. Sudėkite maltą mėsą ir 3-5 minutes pamaišydami pakepinkite (jei per sausa – galima įpilti šiek tiek verdančio vandens).
2. Supilkite pomidorus savo sultyse, pupeles, prieskonius ir uždengę troškinkite ant vidutinės ugnies (kad kunkuliuotų) apie 20 minučių.
3. Patiekdami apibarstykite smulkintu sūriu.
Beje, visada galima pritaikyti šį troškinį savo skoniui. Aš nemėgstu kukurūzų, tai jų nededu. O galima. Kaip ir įvairių žalumynų bei natūralaus smulkinto čili pipiro.