Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: indiška žiedinių kopūstų sriuba

Indijos virtuvė itin spalvinga, bet man asocijuojasi su gelsva ciberžolės spalva. Pasaulyje šios spalvos patiekalai ir prieskonių mišiniai dažniausiai vadinami bendriniu žodžiu – karis (nuo anglizuoto tamilų žodžio „kaari“ padažui pavadinti).
Indiška žiedinių kopūstų sriuba
Indiška žiedinių kopūstų sriuba / Vida Press, Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bet Indijoje karis yra kiek kitokios prasmės žodis. Taip vadinamas padažas paskaninti ryžius arba duoną ir nebūtinai jis bus ciberžolės geltonumo spalvos. Padažo sudėtinės dalys gali būti įvairiausių variacijų ir iš pirmo žvilgsnio visiškai nepanašūs patiekalai gali būti vadinami tuo pačiu kario vardu. Indijoje žinoma, kad kario spalva be geltonos nuo ciberžolės taip pat gali būti šviesaus abrikoso spalvos nuo šafrano, tamsiai rausva – nuo aitriosios paprikos, žalia – nuo šviežios kalendros, tamsiai ruda – nuo džiovintų kalendros sėklų, rausva – nuo pomidorų, rožinė – nuo pomidorų su jogurtu.

Pietų ir Rytų Indijoje kariai patiekiami prie ryžių, Šiaurės Indijoje – prie kvietinės duonos, Vakarų – prie duonos iš sorų miltų. Parašyti kokį nors apibendrintą kario receptą yra neįmanoma. Per daug receptų slepiasi po šiuo žodžiu.

O ir Indijos virėjai, žinodami pagrindinius skonių ir prieskonių derinimo, gamybos temperatūros principus, karį gamina bene jiems vieninteliams žinomu būdu. Dažniausiai tas būdas perduodamas iš kartos į kartą be jokių rašytinių šaltinių ir nebūtinai karis būna vaiskiai geltonas. Arba geltonos spalvos sriuba nebūtinai yra su kariu – kaip ir ši sriuba, kurioje yra ciberžolės.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo ruošta indiška žiedinių kopūstų sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo ruošta indiška žiedinių kopūstų sriuba

Ingredientai (4-6 valgytojams):

  • 1 didelės bulvės;
  • 1 mažo žiedinio kopūsto;
  • 1 svogūno;
  • 1 šaukšto aliejaus;
  • 1 česnako skiltelės;
  • 1 šaukšto tarkuoto imbiero;
  • 2 šaukštelių ciberžolės;
  • 1 šaukštelio kumino;
  • 1 šaukšteli juodųjų garstyčių sėklų;
  • 2 šaukštelių kalendros sėklų;
  • 4 stiklinės daržovių sultinio;
  • 1,5 stiklinės natūralaus jogurto;
  • Druskos ir juodųjų pipirų;
  • Šviežios kalendros papuošimui.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indiška žiedinių kopūstų sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indiška žiedinių kopūstų sriuba

Gaminimas:

1. Sudėkite supjaustytą bulvę bei žiedinį kopūstą ir susmulkintą svogūną į didelį puodą su aliejumi ir trupučiu vandens.

2. Užvirinkite, išmaišykite, uždenkite puodą ir sumažinę kaitrą virkite apie 10 minučių – retsykiais pamaišydami ir stebėdami, kad neprisviltų, jei kartais kaitra per didelė.

3. Pridėkite sutraiškytą česnaką, imbierą, prieskonius ir maišydami pakaitinkite kelias minutes.

4. Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite, uždenkite ir pavirkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Trintuvėje sriubą sutrinkite, sumaišykite su jogurtu ir įpylę į lėkštę papuoškite kalendra.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indiška žiedinių kopūstų sriuba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indiška žiedinių kopūstų sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis