„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: indiškas pomidorų birijanis

Birijanis – tradicinis Indijos ryžių patiekalas, paplitęs visoje Pietų Azijoje. Toks birijanis, kokį ragaujame dabar, atsirado valdant paskutiniam mogolų dinastijos valdovui Bahaduršachui II-ajam (1775-1862). Kartais nurodoma ir konkreti vieta, kur atsirado birijanis. Tai Indijos pasididžiavimu vadinamas Raudonasis fortas, esantis Senajame Delyje ir įtrauktas į pasaulinį UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas birijanis
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas birijanis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kai mogolų imperatorius Džahanšachas XVII a. perkėlė mogolų sostinę iš Agros į Senąjį Delį, gyvenimo sąlygos buvo prastos ir gyventojai bei kariai kentėjo dėl virškinimo problemų. Gydytojai patarė vartoti daugiau prieskonių ir taip buvo išvengta per netinkamą vandenį plintančių ligų. O prieskonių gausa įsitvirtino indų virtuvėje.

Birijanis turi vyresnių giminaičių. Pats gamybos principas iš esmės yra supaprastintas plovo gamybos būdas. O plovas žinomas nuo Aleksandro Makedoniečio laikų.

Ir dar viena įdomybė – bulvės, čili, pomidorai nėra tradicinės Indijoje auginamos kultūros. Į šią šalį jas atvežė portugalai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indiškas pomidorų birijanis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indiškas pomidorų birijanis

Ingredientai (6 valgytojams):

  • 2 stiklinės (400 g) basmati ryžių;
  • 2 šaukštai (30 ml) aliejaus;
  • 1 svogūnas;
  • 2 pomidorai;
  • 1 ankštinis pipiras;
  • 2 cm ilgio imbiero šaknies gabaliukas;
  • 1-2 česnako skiltelės;
  • 1 šaukštelis maltų čili pipirų;
  • 3-4 šakelės kalendros;
  • 1 bulvė;
  • 1 ½ šaukštelis druskos (arba pagal skonį);
  • ½ stiklinės (50 g) žalių žirnių (gali būti šaldyti);
  • 3 stiklinės vandens.

Gaminimas:

1. Ryžius praplaukite ir apie pusvalandį pamirkykite.

2. Kol ryžiai mirksta, paruoškite kitus ingredientus.

3. Svogūną supjaustykite griežinėliais. Pomidorus, bulvę ir ankštinį pipirą – kubeliais. Imbierą susmulkinkite su trintuve. Kalendrą susmulkinkite. Česnaką sutrinkite.

4. Įkaitinkite puodą su storu dugnu (jei turite ketaus puodą – tinka geriausiai). Įpilkitę aliejų, ir kai šis įkais, pamaišydami kelias minutes pakepinkite svogūnus.

5. Sudėkite pomidorus, ankštinį pipirą, imbierą, česnaką ir čili pipirus. Pakepinkite pamaišydami kelias minutes.

6. Sudėkite kalendrą, bulves, druską, žirnius ir pakepinkite kelias minutes.

7. Per koštuvą nusausinkite ryžius ir sudėkite į tą patį puodą. Kelias minutes maišydami pakepinkite.

8. Supilkite vandenį, užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Uždenkite ir virkite apie 15 minučių.

9. Nukaiskite, leiskite pastovėti 5 minutes ir patiekite kaip garnyrą prie mėsos, paukštienos ar žuvies. Arba skanaukite kaip pagrindinį patiekalą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indiškas pomidorų birijanis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Indiškas pomidorų birijanis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs