Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“

Parmidžana (parmigiana) – italų nacionalinės virtuvės patiekalas, įvairiais pavadinimais paplitęs visame pasaulyje. Baklažanų, sūrio ir pomidorų apkepas Australijoje vadinamas tiesiog parma, Argentinoje – milanesa a la napolitana, nes penktame praėjusio amžiaus dešimtmetyje patiekalas buvo pateikiamas populiariame Buenos Airių neapolietiškame restorane.
Vytaras Radzevičius ir jo keptas apkepas „parmigiana“
Vytaras Radzevičius ir jo keptas apkepas „parmigiana“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

JAV mėgstama italų emigrantų sukurta parmidžana su vištiena. Itin populiarus šis patiekalas Brazilijoje, nes šioje Pietų Amerikos valstybėje gyvena didžiausia italų diaspora pasaulyje. Keliaudamas po pasaulį parmidžanos receptas įgyja įvairių skonių. Jis būna patiekiamas ir su vištiena, veršiena ar keptomis bulvytėmis.

Italijoje parmidžana dažniausiai siejama su Pietų Italijos Kampanijos regionu. Kaip dažnai būna, yra ir kitokių versijų. Parmos miestas yra Šiaurės Italijoje ir būtent su šio miesto pavadinimu sietinas patiekalo vardas – „parmigiana“ reiškia Parmos stilių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“

Pagrindinė parmidžanos dalis – baklažanai. Ši daržovė iš tropinės Indijos paplito visame pasaulyje didžiųjų geografinių atradimų laikais. Europoje baklažanai ilgai buvo laikomi nevalgomais ir auginami tik dėl grožio. Senovės graikai ir romėnai manė, kad suvalgius baklažanų kyla pamišimas, todėl vadino juos „beprotybės obuoliais“.

Išbandykite parmidžaną. Pamišimą gali sukelti nebent puikus šio patiekalo skonis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo keptas apkepas „parmigiana“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo keptas apkepas „parmigiana“

Ingredientai (4 valgytojams):

  • 1 didelis baklažanas;
  • 250 g smulkintų konservuotų pomidorų savo sultyse;
  • 2-3 česnako skiltelės;
  • 1 svogūno galvutė;
  • Parmezano sūrio;
  • Mocarelos sūrio;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • saulėgražų aliejaus kepimui;
  • šviežio baziliko;
  • druskos;
  • cukraus;
  • maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Baklažaną supjaustykite itin plonais griežinėliais. Sudėkite į koštuvą, apibarstykite druska, prispauskite iš viršaus ir palikite porai valandų, kad dingtų kartumas.

2. Tada imkitės padažo. Alyvuogių aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką, kad gražiai pageltonuotų. Italė Monia, kuri su manimi pasidalino parmidžianos receptu, sakė, kad kepant reikia sulaukti „kada svogūnai pradeda dainuoti“ – tada reikia pilti pomidorus. Įdėkite žiupsnį druskos, cukraus, pipirų ir šviežio baziliko. Virkite ant mažos ugnies maišydami, kol padažas sutirštės.

3. Baklažanus pakepinkite ant saulėgrąžų aliejaus iš abiejų pusių. Nusausinkite riebalus.

4. Tada kepimo inde apatiniame sluoksnyje sudėkite pusę baklažanų, kad padengtų visą plotą. Užpilkite pusę padažo. Užberkite sluoksnį smulkintos mocarelos, sluoksnį smulkinto parmezano.

5. Tada vėl klokite baklažanus, pilkite pomidorų padažą ir gausiai apibarstykite parmezanu. Pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol susidarys sūrio pluta. Patiekite karštą.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Itališkas baklažanų apkepas „parmigiana“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais