„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: itin greitai iškepama duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis

Šios duonios kilmė – itališka. Panaši ji į fokačiją (it. - focaccia): plokščia, tarsi picos pagrindas, pagardinta Viduržemio jūros regiono prieskoniais. Tinka prie visko – ir kaip užkandis prie vyno, ir prie salotų ir valgyti ją dar šiltą be nieko tiesiog skanu.
Vytaras Radzevičius ir jo kepta duona
Vytaras Radzevičius ir jo kepta duona / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Duonos vertė žinoma ne tik Lietuvoje. Egiptiečiams ji dažnai atstodavo pinigus ir neretai prie mumijų gali rasti gabalėlį duonos mainams aname pasaulyje.

Viduramžių Prancūzijoje duonos kepėjai buvo galingas finansinis klanas. Duonininkai skolindavo duonos tarsi kreditą ir gaudavo už tai palūkanas. Karalius Liudvikas IV yra pasakęs: tas, kieno rankose duona, yra didesnis valdovas nei tas, kuris valdo sielas.

Tinklalapyje www.ldkistorija.lt radau smagią istoriją, kuri simbolizuoja, kokią reikšmę Lietuvos istorijoje, net pokštuose, turi duona. „Tarp archeologų sklinda linksma istorija, kaip vienas studentas kyštelėjo parduotuvėje pirktos ir apdegintos duonos gabalėlį į kultūrinį sluoksnį. Aptikus radinį, tyrimų vadovės džiaugsmas buvo toks didis, kad studentui kloti tiesą pritrūko drąsos...“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis

Kepdami šią duoną, galime įsivaizduoti, kokia ji buvo senovėje. Žodis foccaccia lotyniškai reiškia „iškepta krosnyje“ arba „iškepta pelenuose“. Tai reiškia, kad karščio šiai duonai reikės.

Ingredientai (4-6 valgytojams):

  • 500 g miltų;
  • 350 ml vandens;
  • 1 šaukštelis druskos;
  • 7 g sausų mielių;
  • alyvuogių aliejaus;
  • rozmarino lapelių;
  • sezamo sėklų.

Gaminimas:

1. Miltus gerai sumaišykite su druska, mielėmis ir smulkintais rozmarinais. Po truputį pildami vandenį gerai suminkykite tešlą.

2. Ant lygaus paviršiaus paberkite miltų ir iškočiokite tešlą pagal būsimą kepimo plotą – iki 1-2 cm storio. Palikite tešlą pusvalandžiui kilti.

3. Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki didžiausios temperatūros (maniškė traukia iki 275 laipsnių karščio).

4. Aptepkite tešlos paviršių aliejumi, apibarstykite sezamo sėklomis ir pašaukite į orkaitę. (Jeigu galite kepti ant kepimo akmens – būtų tobula).

5. Kepkite apie 10-15 minučių, kol duona gražiai pagels ir apskrus.

6. Valgykite šiltą arba šaltą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greita duona su rozmarinais ir sezamo sėklomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs