„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: jaučio liežuvis pagal Peru tradiciją

Peru virtuvė yra labai įvairi. Joje susiliejusios viso pasaulio kultūros. Tai senųjų Peru gyventojų paveldas, ispanų konkistadorų įtaka, vergų iš Afrikos tradicijos bei imigravusių kinų ir japonų virtuvės papročiai. Todėl Peru gastronomija laikytina viena įdomiausiu pasaulyje ir dažnai apibūdinama madingu žodžiu „fusion“. Tai reiškia, kad vienoje virtuvėje susimaišo, susilydo įvairių kultūrų tradicijos.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas jaučio liežuvis
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas jaučio liežuvis / Autoriaus nuotr.

Daug perujietiškų patiekalų žinomi visame pasaulyje, pakanka paminėti sevičę (Peru vadinama ceviche arba cebiche). Bet aptikau ir vieną, kuris man buvo mažiau girdėtas, nors jo pagrindinis ingredientas mums yra puikiai žinomas – jaučio liežuvis.

Peru šis patiekalas labiau prisikiriamas afrikietiškam paveldui, nes vergovės laikais vergams dažnai atitekdavo tie jautienos produktai, kurių nevalgydavo plantatoriai. Taip atsirado gardūs patiekalai iš jautienos vėdarų, skrandžio, širdies ar liežuvio.

Šį patiekalą nesudėtinga pasigaminti, visų produktų gausite Lietuvoje. Svarbiausia – atmatuoti aštrumą pagal jūsų skonį.

6 valgytojams reikės:

  • 2 jaučio liežuvių;
  • 1 didelio smulkiai supjaustyto svogūno;
  • 3 smulkiai supjaustytų česnakų;
  • 1 didelio kubeliais supjaustyto ankštinio raudonojo pipiro;
  • 3-5 kubeliais supjaustytų pomidorų;
  • 1 šaukšto ankštinio pipiro miltelių;
  • smulkiai supjaustyto čili pipiro, pagal skonį;
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
  • 1 žiupsnio smulkintos kalendros;
  • druskos ir pipirų, pagal skonį.

Gaminimas:

1. Liežuvius išvirkite puode (2-3 valandos) su raudonėliu, druska ir pipirais. Vandens pilkite tiek, kad liežuviai būtų apsemti. Liežuvius išgriebkite ir atvėsinkite. Nuovirą atsidėkite.

2. Liežuvius nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite liežuvius.

4. Išimkite liežuvius, atsidėkite į lėkštę, o keptuvėje tame pačiame aliejuje apkepkite iki geltonumo svogūnus.

5. Į keptuvę įdėkite česnakus, ankštinį pipirą ir apkepkite kelias minutes maišydami. Sudėkite pomidorus ir uždengę patroškinkite (jeigu reikia – įpilkite šiek tiek nuoviro), kol pomidorai suminkštės ir išleis sultis. Įpilkite nuoviro, sudėkite čili pipirus, užvirinkite ir kaitinkite 15-20 minučių, kad gautųsi tirštas padažas.

6. Sudėkite į padažą supjaustytą liežuvį ir dar kelias minutes pakaitinkite. Jei reikia, pridėkite druskos, pipirų – nusistatykite sau tinkamą skonį.

7. Apibarstykite kalendra, patiekite liežuvį pagal Peru tradiciją su ryžiais ir virtomis bulvėmis (arba virtais plantanais), gausiai aplieję padažu.

Autoriaus nuotr. /Jaučio liežuvis, ruoštas pagal Peru tradiciją
Autoriaus nuotr. /Jaučio liežuvis, ruoštas pagal Peru tradiciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“